Poliția nu va putea folosi camerele fixe de rovinietă pentru amenzi de viteză
Dimensiune font:
Șoferii pot răsufla, momentan, ușurați: deși Poliția a anunțat un parteneriat cu CNAIR pentru a folosi camerele de rovinietă, acestea nu sunt pregătite să funcționeze și pe post de radar.
Pentru început, Poliția va putea folosi imaginile respective în determinarea încălcărilor Codului Rutier precum depășiri ilegale, ale liniei continue, staționări sau opriri în locuri nepermise, neacordare de prioritate etc. Dar viteza nu poate fi determinată în momentul de față de camerele respective. Informația nu a putut fi furnizată sau comentată de Inspectoratul Județean de Poliție Iași, însă „Ziarul de Iași” a confirmat-o cu șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, Ovidiu Laicu.
„Camerele sunt gestionate de CNAIR, nu am mai multe detalii despre parteneriat pentru că s-a făcut la nivel de companie. În ceea ce privește camerele, eu pe ele pot vedea plăcuțele de înmatriculare și au un soft conectat la baza de date pentru a vedea dacă au sau nu rovinietă plătită mașinile. În momentul de față, nu poate fi determinată viteza”, a declarat Ovidiu Laicu pentru „Ziarul de Iași”.
Asta nu înseamnă, spune directorul, că ele nu ar putea fi modificate în acest sens. Dar nu este clar în momentul de față dacă modificarea reprezintă doar o schimbare de soft sau ar implica amplasarea unor noi camere, în condițiile în care radarele Poliției Române trec prin niște proceduri foarte stricte de omologare.
Poliția din Iași are șapte radare mobile
Până una-alta, din cele 700 de camere fixe care vor fi instalate pe drumurile din România, care vor fi folosite și ca radare, în județul Iași va funcționa un singur astfel de dispozitiv. Polițiștii de la Rutieră deja folosesc șapte radare de tip TruCam, care până acum erau operate manual. Șoferii erau opriți pe loc și sancționați pentru depășirea limitei de viteză. Începând cu 1 martie, Poliția Română a implementat o nouă strategie, trimițând către polițiile județene trepiede și carduri speciale, care permit transmiterea imaginilor direct la Direcția Rutieră București. Astfel, sancțiunile sunt expediate prin poștă de la București, fără ca șoferii să fie opriți.
Deși, în Iași, teoretic toate cele șapte radare TruCam ar putea fi utilizate în acest nou sistem, autoritățile au decis să folosească doar câte unul, timp de două ore pe un singur drum. Și asta deoarece nu au carduri pentru a fi conectate la sistemul intern al Direcției Rutiere. La aceste radare TruCam se va adăuga deocamdată, în județ, doar unul din noul sistem de sute de radare noi la nivel național.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau