Mâncăruri lipovenești, gătite la Muzeul Astra din Sibiu
Dimensiune font:
Doi pescari din Delta Dunării vor prepara preparate lipoveneşti începând de joi, timp de o săptămână, în Muzeul ASTRA din Sibiu. „Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează în perioada 22-29 aprilie o serie de activităţi cu profil piscicol şi gastronomic în cadrul evenimentului Sărbătoarea Deltei, ediţia a V-a. În acest sens, la Muzeul ASTRA vor fi în aceste zile doi pescari lipoveni din Delta Dunării, Cătălin Mihail şi Valentin Agache, care vor prepara mâncăruri specifice satelor de pescari din Dobrogea de Nord", se precizează în comunicat.
Totodată, aceştia vor pescui cu setca şi vintirele în lacul din Muzeul în aer liber, iar pe malul lacului îi vor învăţa pe vizitatori cum să pescuiască sau cum să facă o undiţă.
"Lipovenii din Delta Dunării vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari, aşa cum este Mila 23. Dăm câteva exemple de preparate: peşte prăjit, saramură, ciorbă şi chiftele de peşte. Înainte de asta, pescarii lipoveni vor pescui în lacul din Muzeul în aer liber, la fel cum procedează pe canalele şi pe lacurile din Delta Dunării, dar şi cu instrumentarul arhaic din dotare. Totodată, îi vor învăţa pe copii veniţi în vizită cum să pescuiască, iar de Florii se va găti peşte în trei locaţii din muzeu. Cuptorul de pâine cu plită de la Gospodăria de pescar din Mahmudia, judeţul Tulcea, va fi pus în funcţiune, respectând tehnici tradiţionale, aşa cum sunt lipiturile de pământ galben şi alte reparaţii care se fac anual. Aici se vor prepara prescuri, după o rânduială atent reprodusă de pescari şi muzeografi deopotrivă", a declarat muzeograful Camelia Repede.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau