ARTIS 2021 și-a desemnat premianții
Dimensiune font:
În fiecare toamnă, membrii Filialei Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici invită publicul la un generos salon de arte vizuale intitulat ARTIS. Frământată de starea pandemică cu evoluţii alarmant-sinusoidale, comunitatea artiştior plastici ieşeni au adus pe simeze 170 de lucrări de pictură, grafică, sculptură, fotografie, artă decorativă. Acestea pot fi admirate în cinci săli de la Galeriile ,,Th,Pallady”, ,,Nicolae Tonitza”, ,,Victoria” şi Muzeul Unirii.
Cu acest prilej, Juriul Salonului ARTIS alcătuit din premianţii ediţiei anterioare şi condus de pictorul Constantin Tofan a decernat distincţiile ediţiei 2021.
Marele Premiu a fost acordat pictorilor Gabriela Agafiţei şi Nicolae Ciochină, Premiul pentru pictură revenind Valentinei Druţu şi Lilianei Gonceariuc. La secţiunea ,,sculptură” premianţi sunt Sorin Pătrăşcanu şi Felix Aftene, în timp ce la ,,grafică” distincţia a revenit Sabinei Drinceanu. Raluca Hodoroabă a primit sufragiile juriului la ,,arte decorative”, iar Emanuel Chiriac şi Codruţ Duduman sunt câştigătorii secţiunii ,,tineret”.
Cei nouă membri ai juriului au acordat două ,,premii speciale” pictoriţei Marinela Boicu şi regizorului artistic Violeta Gorgos de la TVR Iaşi.
,,Ediţia acestui an se conturează, fără să-şi propună printr-un concept curatorial, în jurul speranţei şi a luminii, o tendinţă ce se simte în fiecare pată de culoare, în fiecare vis în piatră sau în bronz, linie sau lumină, lăsând griul cenuşiu al cotidianului să fie doar o tuşă pe fundal. Prin participarea extinsă şi pletora de stiluri, maniere, se crează un dialog între generaţii, între artişti dar şi între artist şi public, ceea ce duce, în mod fericit, la cultivarea gustului pentru valorile artei româneşti actuale. Iaşul deține valori pe care alte oraşe cu renume nu le au. Saloanele anuale ale UAP Iaşi ori expoziţiile de amploare organizate de Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Moldova Iaşi ori de galeriile private din oraş prezintă ȋn fața lumii zestrea pe care artiştii au moştenit-o de la înaintaşi (şi nu mă refer la mimetism ci la valoare), pe care continuă să o cultive dezinteresat, în ciuda vicisitudinilor financiare, în ciuda orgoliilor trecătoare, artă ce emerge dintr-un spirit statornic al valorii. Aşadar, fiecare artist în parte merită respectul contemporanilor pentru stăruinţa cu care continuă pe drumul artelor, îmbogăţind patrimoniul local, naţional şi mai ales uman fiindcă... „Nasc şi la Moldova oameni...!”- ne-a mărturisit criticul de artă Maria Bilaşevschi .
Vasile ARHIRE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau