Cel mai educat județ din România! Cum arată clasamentul unităților administrative în funcție de absolvenții de studii universitare
Dimensiune font:
Cel mai educat județ din România a fost dezvăluit. Clasamentul unităților administrative în funcție de absolvenții de studii universitare a fost făcut conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), ce sunt bazate pe Recensământul Populației și Locuințelor din 2021.
Care este cel mai educat județ din țară
Conform datelor INS, clasamentul celor mai educate județe ale României este condus de București. În Capitală, 35,14% din populație este absolventă de studii universitare. Podiumul este completat de Ilfov și Cluj, cu procente de 25,13%, respectiv 24,60%.
Locul al patrulea în top este ocupat de Timiș, cu 22,01% din populație care a finalizat studii universitare. Pe locul al cincilea în clasament se situează Brașov, cu un procent de 20,70%.
La capătul celălalt al clasamentului, cu cele mai mici procente din locuitori absolvenți de studii universitare, se află: Vaslui, Călărași și Botoșani, cu 7,20%, 7,35% și, respectiv, 7,90%. Iată cum arată întregul clasament:
România, codașă în UE referitor la numărul absolvenților de studii universitare
Conform datelor Eurostat, România se află pe ultimul loc în topul statelor din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul tinerilor absolvenți de învățământ universitar. Mai puțin de 25% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 24 și 35 de ani au studii superioare, în timp ce media europeană este de 42%.
Uniunea Europeană are obiectivul ca până în anul 2030, 45% din populația blocului comunitar din aceeași grupă de vârstă să aibă studii superioare. Aproape o jumătate dintre țările membre UE au atins deja acest obiectiv. Printre acestea se numără: Irlanda (62%), Luxemburg (61%), Cipru (59%), Lituania (58%), Țările de Jos (56%), Suedia (52%), Spania și Belgia (ambele 51%), Franța (50%), Danemarca (49%), Slovenia (47%), Letonia (46%) și Grecia (45%).
Pe de altă parte, în afară de România, cele mai mici ponderi au fost înregistrate de țări membre UE precum Italia (29%) și Ungaria (32%).
Datele Eurostat au mai arătat că în privința absolvirii unor studii universitare se menține diferenţa de gen. Ponderea femeilor care au studii superioare este semnificativ mai mare decât cea a bărbaţilor: de 48% spre deosebire de 37%.
In ciuda faptului că procentul bărbaţilor cu educaţie terţiară a crescut în ultimii zece ani, ritmul de creştere a fost mai lent decât în cazul femeilor. Prin urmare, disparitatea între femei şi bărbaţi a crescut de-a lungul timpului.
Eurostat a mai pus în evidență și diferența referitoare la grupele de vârstă în ceea ce privește nivelul de educaţie în 2021: 37% din populaţia UE cu vârsta între 25 şi 54 de ani avea studii superioare complete, spre deosebire de 22% în cazul celor cu vârsta între 55 şi 74 de ani.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau