Christopher Priest – Magicienii
Dimensiune font:
Va vand un truc : cumparati un SF bun de la Nemira si asezati-l in biblioteca. Cititi-l dupa aproximativ jumatate de an si veti trai aceiasi experienta ca atunci cand degustati un vin vechi.
Am facut acest experiment cu Magicienii (The Prestige) a lui Christopher Priest, carte aparuta in 1995 si editata de Nemira in decembrie 2006, si experienta a fost deosebita.
Magicienii nu este un SF clasic, hard SF, space opera si nici macar fantasy, asa cum ai fi tentat sa crezi dupa titlu. Este un roman ghotic science fiction in care autorul zugraveste conflictul fizic si phihologic, care atinge cote de-a dreptul paranoice, dintre doi magicieni celebri : Alfred Borden si Rupert Argier.
Actiunea adevaratului razboi purtat de cei doi magicieni se desfasoara pe fundalul unei Londre victoriene, facand ca romanul sa fie incadrat si in seria celor neovictoriene, aceasta daca va intereseaza foarte mult catalogarea romanului intr-un anumit gen si subgen.
Sincer, nu prea as fi de acord cu a doua parte a afirmatiei din Library Journal care spune ca este un “roman psihologic cu elemente fantasy”. Nu exista nici cea mai mica urma de element fantasy in romanul lui Christopher Priest, toate “magiile” celor doi fiind doar superbe fapte de iluzionism, nimic ireal, fantastic sau magic in ele. Adevarul este ca, de la un capitol la altul al cartii, aceste prestidigitatii sunt din ce in ce mai sofisticate, tinzand catre perfectiune, pana cand Rupert Angier, aflat in turneu in America, se intalneste cu inginerul Nikola Tesla, care ii va construi, contra cost, un aparat ce permite transferul fizic al unei persoane dintr-un loc in altul, ce-i drept pe distante mici, dar suficient pentru o scena de spectacol de iluzionist.
Nu va spun mai mult, pentru a nu va strica placerea surprizei in lectura, doar va avertizez ca finalul este aproape horror, masina inventata de Nikola Tesla dovedindu-se mai mult decat un dispozitiv de transfer al materiei.
In concluzie, Magicienii este un roman pur SF, neoghotic, cu elemente steampunk. Calitatea lui este indiscutabila, fiind ecranizat in 2006 de Christopher Nolan, sub titlul The Prestige, iar cartea a fost tradusa in 21 de limbi.
Editura Nemira le mai propune pasionatilor de SF un alt roman al lui Christopher Priest, Lumea inversa (Inverted World), publicata initial in 1974 si care l-a facut cunoscut pe scriitorul englez in intreaga lume. V-o recomand cu caldura si pe aceasta, care este cu totul altceva din punct de vedere tematic, dar si pentru a vedea, intr-un exemplu concret, modul cum a evoluat genul science fiction si, de ce nu, scriitorul Christopher Priest.
Lectura placuta.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau