Ciudatul detaliu de pe bancnota de 200 de lei. Puțini sunt cei care au observat ce apare pe una dintre fețele banilor
Dimensiune font:
Bancnota de 200 de lei, emisă de Banca Națională a României (BNR), a fost introdusă în circulație în urmă cu aproape 18 ani. În afara chipului lui Lucian Blaga și a elementelor de siguranță, pe bancnotă apare un detaliu pe care puțină lume l-a observat.
Pe 1 decembrie 2006, în România a fost introdusă în circulație bancnota de 200 de lei, emisă de Banca Națională a României (BNR). Această bancnotă modernă, realizată din polimer, a fost introdusă pentru a completa seria de bancnote aflate în circulație în contextul denominării leului (tăierea a patru zerouri de la vechile bancnote) din anul 2005.
În afara elementelor de siguranță pentru prevenirea falsificării, pe fața bancnotei de 200 de lei se regăsește chipul poetului Lucian Blaga, alături de câteva detalii interesante care nu au fost observate de majoritatea oamenilor.
Lucian Blaga (1895-1961) este o figură marcantă a culturii românești. El a fost poet, filosof, dramaturg și diplomat de renume. Născut pe 9 mai 1895 în satul Lancrăm, județul Alba, Lucian Blaga a urmat studiile liceale la Brașov, apoi teologia la Sibiu și filosofia la Universitatea din Viena, unde și-a obținut și doctoratul. El a debutat literar în anul 1919 cu volumul „Poemele luminii”.
A avut o carieră diversificată, între 1926 și 1939 fiind atașat cultural în mai multe capitale europene. După revenirea în România, a devenit profesor de filosofie culturală la Universitatea din Cluj-Napoca. Opera filosofică a lui Lucian Blaga este marcată de trilogii esențiale: „Trilogia cunoașterii”, „Trilogia culturii” și „Trilogia valorilor”. În perioada comunistă, el a fost marginalizat din viața academică, însă a continuat să scrie și să traducă.
Detaliul de pe bancnota de 200 de lei pe care puțină lume l-a observat
Alături de imaginea lui Lucian Blaga, pe fața bancnotei de 200 de lei se mai regăsesc flori, o fereastră transparentă, valoarea nominală, sigla BNR, dar și un text pe o carte, ce poate fi citit doar cu lupa. Versurile sunt din poezia lui Lucian Blaga, „Autoportret”, care a fost publicată în anul 1942.
- „Autoportret
- Lucian Blaga e mut ca o lebădă.
- În patria sa
- zăpada făpturii ține loc de cuvânt.
- Sufletul lui e în căutare,
- în mută, seculară căutare,
- de totdeauna, și până la cele din urma hotare.
- El caută apa din care bea curcubeul.
- El caută apa,
- din care curcubeul,
- își bea frumusețea și neființa”
sunt versurile scrise pe bancnota de 200 de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau