Emisiune de mărci poştale dedicată Iaşului, introdusă în circulaţie de vineri

timbre

Dimensiune font:

| 03-06-2021 16:01

O emisiune de mărci poştale dedicată patrimoniului arhitectural al oraşului şi judeţului Iaşi va fi introdusă în circulaţie de Romfilatelia începând de vineri, în magazinele din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.

Emisiunea este completată de două plicuri "prima zi", coală de 20 timbre şi minicoală de 5 timbre + 1 vinietă.

Potrivit unui comunicat al Romfilatelia transmis, joi, AGERPRES, timbrele emisiunii ilustrează patru monumente arhitectonice de excepţie: Palatul Roznovanu din Iaşi, Palatul Cuza din Ruginoasa, Palatul Sturdza din Miclăuşeni şi Palatul Culturii din Iaşi.

* Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,70 lei este reprezentat Palatul Rosetti-Roznovanu, sediul Primăriei Municipiului Iaşi.

Clădirea datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, dar a trecut prin multe transformări, înfăţişarea actuală căpătând-o la sfârşitul secolului al XIX-lea, potrivit sursei citate, care mai menţionează că, în secolul al XVIII-lea, pe acest loc se afla o casă a lui Matei Cantacuzino. În 1832, marele vistiernic Iordache Roset Roznovanu a reconstruit edificiul într-un stil somptuos, marcat de neoclasicism. În 1891, Palatul a fost cumpărat de la Nicolae Rosetti-Roznovanu, pentru a servi drept sediu primăriei oraşului Iaşi, dar, în 1893, a fost preluat de stat şi reamenajat pentru a fi reşedinţa prinţului moştenitor Ferdinand. În forma sa actuală, palatul aparţine, în ansamblu, stilului neoclasic, cu elemente ornamentale eclectico-baroce.

Clădirea a jucat un rol deosebit în timpul Primului Război Mondial, în perioada 1916-1918, când a găzduit sediile unor instituţii ale conducerii politice refugiate de la Bucureşti, mai notează Romfilatelia. În 1970, Primăria Municipiului Iaşi a revenit definitiv în vechiul său sediu, în care funcţionează şi astăzi.

* Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei este ilustrat Palatul "Al. I. Cuza" din Ruginoasa, construit la începutul secolului al XIX-lea.

Moşia Ruginoasa aparţinuse iniţial familiei Sturdza, iar în 1804, marele vistiernic Săndulache Sturdza a angajat un arhitect vienez pentru a reconstrui vechiul conac, lucrările încheindu-se în 1814. În jurul casei, reconstruite în stil neoclasic - şi care îşi merita de-acum numele de palat -, a fost amenajat un parc.

Logofătul Costache Sturdza, fiul lui Săndulache, şi-a dorit, totuşi, o altfel de reşedinţă. Clădirea a fost refăcută în stil neogotic, aşa cum se prezintă şi azi. În 1857, fiul lui Costache, vornicul Alexandru Sturdza, a ipotecat moşia şi palatul, însă nu a putut achita ratele împrumutului, aşa că Banca Naţională a Moldovei a scos moşia la licitaţie.

În comunicatul citat se mai menţionează că, în 1862, a cumpărat-o domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care dorea să o transforme în reşedinţă de vară. Domnitorul a petrecut puţin timp la Ruginoasa; în schimb, a locuit aici soţia sa, Doamna Elena Cuza, care s-a ocupat de amenajarea interiorului (cu mobilă, tapete şi obiecte de decor preţioase, multe aduse din Franţa) şi de refacerea parcului.

În timpul Primului Război Mondial, Palatul de la Ruginoasa a servit ca spital militar, iar în 1936 a intrat în proprietatea Regiei CFR, care a amenajat aici un spital TBC.

Deja degradat prin utilizarea sa ca spital, edificiul a fost grav avariat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost reconstruit parţial în 1967-1978, iar în 1982 a devenit Muzeul Memorial "Al. I. Cuza", în patrimoniul lui fiind incluse şi piese care aparţinuseră familiei Cuza. Astăzi, clădirea şi parcul înconjurător constituie un obiectiv muzeistic aflat în subordinea Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.

* Pe timbrul cu valoarea nominală de 5,50 lei este reprezentat Palatul Sturdza din Miclăuşeni, ridicat între anii 1880 şi 1904 de către George A. Sturdza şi soţia sa Maria, pe locul unui vechi conac din 1755. În prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Povestea castelului începe însă în jurul anului 1410, când vornicul Miclăuş a primit de la domnitorul Alexandru cel Bun (1400-1432) o moşie, cunoscută mai apoi sub numele de Miclăuşeni. În 1591, urmaşii vornicului Miclăuş au vândut moşia vistiernicului Simion Stroici, care a construit aici, la începutul secolului al XVII-lea, un conac. Moştenitorii lui au lăsat moşia unor rude, Ioan şi Sandu Sturdza. În 1752, vornicul Ioan Sturdza a reclădit conacul, transformându-l într-o clădire spaţioasă, cu douăzeci de camere. Nepotul său Alecu a amenajat în jurul conacului un parc englezesc şi a îmbogăţit biblioteca prin cărţi şi manuscrise rare, iar fiul lui Alecu, George Sturdza, a construit în 1880-1904, pe locul fostului conac, un palat în stil neogotic târziu, remarcabil atât prin eleganţa impunătoare a exteriorului, cât şi prin bogăţia decorului interior şi a colecţiilor: scări de marmură, parchet cu intarsii, tablouri şi sculpturi, arme şi costume medievale, argintărie, medalii şi monede, precum şi zeci de mii de cărţi, multe dintre ele valoroase prin raritate sau vechime.

Multă vreme, de administrarea castelului s-a ocupat fiica lui George Sturdza, Ecaterina. Spre sfârşitul vieţii, ea s-a călugărit şi a donat domeniul Episcopiei Romanului, care a înfiinţat aici o mănăstire. În 1953, domeniul a fost naţionalizat şi a avut, de-a lungul timpului, destinaţii diverse, între care depozit de explozibil, şcoală specială şi centru de plasament pentru copii.

După decenii de neglijare şi utilizare improprie, clădirea a fost retrocedată în anul 2001 Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ceea ce a făcut posibilă realizarea unor reparaţii de urgenţă şi, începând din 2004, o restaurare de anvergură, arată Romfilatelia. Azi, Palatul Sturdza şi dependinţele sale pot fi vizitate şi adăpostesc un centru de evenimente, spaţii de cazare şi restaurant; palatul a redevenit astfel clădirea elegantă şi primitoare care era în zilele strălucirii sale de altădată.

* Pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei este înfăţişat Palatul Culturii din Iaşi, iniţial Palat Administrativ şi de Justiţie, în prezent sediu al Complexului Naţional Muzeal "Moldova".

Palatul Culturii este o clădire-simbol a oraşului, construită în perioada 1906-1925, după planurile arhitectului I.D. Berindei. Edificiul a marcat puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei, impunându-se, încă de la apariţia sa în peisajul oraşului, prin dimensiunile sale monumentale.

În aspectul său se regăseşte o combinaţie reuşită de stiluri arhitecturale: neogotic, romantic şi neobaroc. Intrarea în palat se face printr-un turn impunător, de 55 m înălţime, având ca element distinctiv un ceas cu trei cadrane.

În anul 1955, vechiul Palat de Justiţie a devenit Palat al Culturii, găzduind instituţii culturale reprezentative ale ţării, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Naţional Muzeal "Moldova" Iaşi.

Construcţia are 298 încăperi, cu o suprafaţă de aproximativ 36.000 metri pătraţi. Două dintre cele mai renumite încăperi sunt Sala Voievozilor (care îşi datorează numele unei galerii de portrete ale domnilor Moldovei) şi Sala "Henri Coandă" (decorată cu splendide stucaturi).

Detalii din cele două săli sunt ilustrate pe cele două plicuri "prima zi" a emisiunii.

Romfilatelia mulţumeşte Primăriei Municipiului Iaşi, Complexului Naţional Muzeal "Moldova" Iaşi, lui Sorin Iftimi, muzeograf în cadrul acestei instituţii, şi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Coincidență stranie: 23 noiembrie, ziua neagră, care ne-a furat marii artiști români. Dan Negru, mesaj dureros, după decesul lui Gabriel Cotabiță: „Avea o mare grijă a vorbelor”
24/11/2024 00:04

Marele interpret Gabriel Cotabită s-a stins din viată, azi, 23 noiembrie 2024, la varsta de 69 de ani, in urma unui accident vascular. Ca o coincidentă stranie, tot intr-o zi de 23 noiembrie, parcă blestema ...

Zi neagră în lumea muzicală: Marius Bațu, fost membru al legendarei formații Pasărea Colibri, s-a stins din viață
23/11/2024 14:18

Marius Batu, unul dintre cei mai iubiti si respectati cantăreti de muzică folk din Romania, a murit vineri seara, la varsta de 65 de ani. Artistul urma să sustină un concert pe 23 noiembrie, la Casa de Cul ...

A murit Gabriel Cotabiță
23/11/2024 14:09

Cunoscutul cantăret Gabriel Cotabită a murit in urma unui accident vascular, la doar 69 de ani. Acesta era internat in spital. "Ai plecat, Gabi, şi ai lăsat muzica pop romaneasca fără una dintre cele mai ...

Marea actriță a României,Elena Caragiu, a murit. Viața sa a fost un adevărat film
17/11/2024 15:20

Marea actrită a Romaniei a murit. Este doliu in lumea filmului romanesc, după ce o mare actrită a trecut la cele sfinte. Actrita a reusit să plece in Statele Unite ale Americii (SUA), acolo unde a si deceda ...

Netflix scumpeşte toate abonamentele pentru clienţii din România
15/11/2024 14:21

 Netflix a hotărat să majoreze preţurile tuturor abonamentelor pe care le oferă clienţilor săi din Romania  decizie care vine după mai multe anunţuri asemănătoare ale platformelor ...

Trafic cu bilete la Palatul Peleș. Ministrul Culturii trimite Corpul de Control
11/11/2024 15:57

  Ministrul Culturii trimite Corpul de control la Palatul Peles, deoarece există suspiciuni că ar exista o retea paralelă de vanzare de bilete, scrie Libertatea. Suspectii principali sunt chiar angajat ...

Celebrul bucătar Jamie Oliver, nevoit să retragă o carte de bucate, după un scandal uriaș
11/11/2024 00:21

Celebrul bucătar britanic Jamie Oliver retrage de la vanzare cartea sa pentru copii, in urma criticilor aduse de aborigenii din Australia. Acestia l-au acuzat că este „lipsit de respect’” faţă de isto ...

Un mare actor pe care România l-a pierdut pe 10 noiembrie
10/11/2024 13:39

Un mare actor pe care Romania l-a pierdut pe 10 noiembrie. Gheorghe Dinică, actor de teatru şi film care a creat roluri memorabile, unul dintre cei mai versatili actori romani, s-a născut la 1 ianuarie 1934, ...

Două filme românești, nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film
10/11/2024 12:15

Filmul „Anul Nou care n-a fost” a fost nominalizat la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film la categoria European Discovery 2024 – Prix FIPRESCI, care celebrează inovatia si no ...

UDMR îi dă o 'palmă' lui Iohannis, după gestul ciudat de la Budapesta: 'Noi ne dorim un președinte educat!'
08/11/2024 11:08

Gestul straniu făcut de Klaus Iohannis la Budapesta, unde i-a intors pur si simplu spatele lui Viktor Orban, nu este trecut cu vederea de UDMR. Fostul ministru Tánczos Barna sugerează o lipsă de educatie di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei