Georges Bataille – Erotismul
Dimensiune font:
Titlu: Erotismul
Autor: Georges Bataille
An aparitie: 2005
Cartea aceasta face parte dintre putinele care iti vorbesc despre lucruri importante, decisive pentru viata ta sau a mea. Rar intalnesti o carte careia ii poti intoarce paginile fara sa te simti departe de problematica abordata. Aceasta lucrare te trage fila dupa fila inlauntrul ei, inlauntrul existentei tale, intelegand-o si intelegandu-te pe tine prin ea.
Nu mai stii cu ce a inceput totul sau cu ce se sfarseste. La sfarsitul cartii iti dai seama ca incheierea poate fi considerata ca un nou inceput, ca o reintoarcere obligatorie. Simti ca problemele dezvoltate in carte erau in viata ta, erau latente si nu ai incercat sa le elucidezi, nu le-ai constientizat sau le-ai inlaturat ca sa nu te tulbure. Erotismul, moartea, binele, raul, frumusetea, violenta, razboiul, greata, sacrificiul, sacrul, interdictul si transgresiunea, religia, diavolul, spaima, anxietatea, umanitatea, animalitatea, continuitatea si discontinuitatea existentei – toate aceste probleme sunt abordate, toate se leaga si poti porni de oriunde pentru a intelege mai bine, pentru a ne intelege mai bine.
Sa intram un pic intr-o carte densa care ar putea fi studiata paragraf cu paragraf un semestru intreg la un seminar. Umanitatea s-a desprins de animalitate prin respectarea unor interdicte. Însa interdictul se afla in tensiune permanenta cu dorintele noastre care ne consuma energia, resursele. Munca prin care strangem resurse, cercetarea stiintifica, orice activitate organizata se bazeaza pe interdicte care functioneaza la fel cu cele religioase de tipul „ trebuie sa…”. „Orice regula exista pentru a fi incalcata” se spune, acest lucru insemnand ca interdictele sunt mereu in tensiune cu tendintele de a le incalca, cu primejdia trangresiunii.
Jocul interdict-transgresare este esential pentru natura umana si pentru cultura omului. Daca respectarea interdictului „sa nu ucizi” este binele, raul consta in transgresarea regulii, in manifestarea violentei distrugatoare, in a face razboi.
Insa nu exista niciodata transgesare completa, desi in betia si paroxismul transgresiunii poate acest lucru l-am vrea: abolirea totala a interdictelor. Razboiul este o forma de transgresare a interdictului violentei care pastreaza multe interdicte chiar si in cel mai crunt moment. Razboinicii nu se ucid intre ei, ci respecta interdictul unul fata de celalalt, interdict incalcat fata de adversari si poate fata de familiile lor.
Erotismul este prin excelenta amenintarea la adresa interdictelor, consumand resurse, energie, calcand bariere sociale si religioase.
Avantul erotic spre celalalt este sub interdict in timpul muncii fizice sau intelectuale, cand citesti sau scrii, caci altfel ar perturba orice activitate organizata.
În legatura erotica, iubitii se dezbraca rupand barierele care ii tineau la distanta, un individ separat de ceilalti, o existenta discontinua se uneste cu un alt individ separat, cu o alta existenta discontinua, creand o continuitate, un intreg.
Erotismul seamana cu moartea pentru ca individualitatea izolata, existenta discontinua a omului, este inlaturata prin unirea cu celalalt asa cum in nimicire individul se intoarce in continuitatea naturii din care s-a ivit.
Sa concretizam: e aceeasi persoana judecatoarea care este diferita de ceilalti impartind verdicte si femeia care se zvarcoleste, se tavaleste in pat gemand de placere? Cineva care nu ar sti nimic despre erotism ar crede ca femeia e posedata, ca e nebuna, ca nu mai este aceeasi persoana care trona la proces. Si intr-adevar nu mai este aceeasi sau nu mai este ceea ce era: o existenta discontinua.
Ma opresc aici. Sunt multe de spus, dar fiecaruia ii va spune cartea mai multe decat pot spune eu, si mai bine. Avantul erotic de care suntem purtati cu totii se imbogateste prin propria reflectie, asa cum transgresiunea pastreaza ceva din interdictul pe care il suprima.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau