Violonistul Gabriel Croitoru începe turneul Vioara lui Enescu la sate
Dimensiune font:
De un deceniu, violonistul Gabriel Croitoru duce muzica clasică acolo nimeni nu se gândește - la sate. „Poate că nimeni nu a crezut la început că acest proiect va aduce atâta căldură în locuri în care muzica noastră nu a reușit să pătrundă până acum. Așa că, dacă ar fi să caracterizez într-un cuvânt acest turneu pe care îl începem joi, acela ar fi bucurie“, a mărturisit violonistul Gabriel Croitoru.
După 10 ani de călătorii prin țară alături de pianistul Horia Mihail, anul acesta, violonistul Gabriel Croitoru a invitat-o pe fiica sa, Simina Croitoru, să ducă muzica clasică împreună în satele şi comunele din România, dar și pe scenele unor orașe din țară, urmând ca la finalul turneului, la Ateneul Român din București, să li se alăture și pianistul Horia Mihail.
Așa cum Enescu străbătea ţara în timpul Primului Război Mondial, dăruindu-și muzica celor bolnavi și răniți în lupte, azi muzica ajunge la cei care în mod obişnuit nu au acces la astfel de spectacole: locuitorii din satele şi comunele României.
Muzică pentru răniți
Enescu a cântat la vioară pentru răniții din primul Război Mondial
Turneul va trece prin sate și orașe din județele Bistrița-Năsăud și Arad și se va încheia cu un recital extraordinar la Ateneul Român, în București, pe 19 noiembrie.
Vioara Guarnieri, cunoscută sub numele „Catedrala“, pentru acordurile sale impunătoare, datează din1731 și poartă semnătura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai cunoscuți lutieri cremonezi. Aceste instrumente sunt comparabile doar cu viorile Stradivarius.
Vioara a fost cumpărată de George Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor și violonist român preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius, chiziționat în 1898 de Ministerul Instrucțiunii Publice, condus de Spiru Haret.După moartea lui Enescu, soția sa, Maria Cantacuzino Enescu, a donat instrumentul statului român.
De la moartea lui George Enescu, niciun alt violonist nu a mai cântat la vioara Guarnieri, aceasta fiind păstrată în conditii de siguranță, la București, până în anul 2008, când instrumentul a revenit în circuitul concertistic, fiind dat în folosința, violonistului Gabriel Croitoru..
Înainte de a reintra în circuitul artistic, vioara Guarnieri a fost reparată la Cluj, de lutierul Pavel Onoaie, care a atestat că instrumentul nu și-a pierdut niciuna dintre calitățile inițiale. Totodată, evaluatorul agreat de Ministerul Culturii, Cezar Marin, a estimat valoarea viorii la două milioane de dolari.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau