Cum să te vindeci de Covid acasă: iată șapte reguli de urmat în Italia pentru cazurile ușoare

virus  151837800

Dimensiune font:

| 16-11-2020 21:05

 Liniile directoare pentru îngrijirea la domiciliu se aplică numai cazurilor ușoare de Covid-19. Paracetamol pentru cei cu puține simptome, antibiotice numai dacă febra persistă peste 72 de ore. Fără hidroxiclorochină. Iată pe scurt protocolul italian pentru îngrijirea la domiciliu, scrie Il Giornale.

De la heparină la cortizon, de la eficiența vitaminelor și suplimentelor la hidroxiclorochină, la utilitatea măsurării periodice a oxigenului cu oximetrul. Până în prezent, îngrijirea la domiciliu de Covid a întâmpinat dificultăți și în Italia, nu numai din cauza deficiențelor medicinei teritoriale, ci și din lipsa unui protocol de îndrumare pentru medicii generaliști.

O lipsă suplinită de o serie de indicații generale conținute în proiectul documentului „Managementul la domiciliu al pacienților cu infecție SarsCov2”, la elaborarea căruia a contribuit președintele Consiliului Superior al Sănătății, Franco Locatelli. Documentul, care este încă provizoriu, va fi finalizat, de asemenea, în consultare cu organizațiile medicilor generaliști și Federația Ordinelor Medicale. Între timp, iată toate răspunsurile la îndoielile legate de managementul la domiciliu al pacienților cu Covid.

Cine poate fi tratat acasă?

Liniile directoare pentru îngrijirea la domiciliu se aplică numai cazurilor ușoare de Covid-19. Acestea se aplică atât cazurilor confirmate (cu confirmare de laborator, indiferent de simptomele clinice), cât și celor probabile (cu simptome compatibile sau contact probabil sau confirmat cu un anumit caz). Și pentru cazurile ușoare ne referim la: prezența simptomelor precum febră (mai mică de 37,5 ° C), stare generală de rău, tuse, dureri de gât, congestie nazală, cefalee, mialgie, diaree, în absența dispneei, deshidratare. O atenție deosebită trebuie acordată persoanelor vârstnice.

Ar trebui sau nu utilizată hidroxiclorochina?

Nu. Autoritatea medicamentului din Italia (AIFA) a suspendat autorizația de utilizare a hidroxiclorochinei pe baza studiilor științifice și în conformitate cu recomandările liniilor directoare internaționale. Nu numai că, potrivit agenției italiene pentru medicamente (aici lista tratamentelor autorizate), absența oricărui beneficiu clinic asociat tratamentului în cauză a fost dovedită. Dimpotrivă, efectele secundare grave și potențial letale pentru pacient au fost găsite în cadrul clinic.

Ce medicamente ar trebui să administrați cuiva care nu prezintă niciun simptom sau puține simptome?
 
Pentru pacienții asimptomatici sau puțn simptomatici, medicamentul la alegere rămâne paracetamol pentru simptomele febrile. Trecem la antiinflamatoare numai dacă tabloul clinic al pacientului cu Covid începe să se înrăutățească.

Când trebuie folosite heparina și cortizonul?


Cortizonul trebuie administrat numai în caz de urgență pentru a evita atacul sistemului imunitar al pacientului. Fără antireumatice, fără antibiotice. Este recomandabil să se mențină o hidratare și o nutriție adecvate și să nu se modifice terapiile cronice pentru alte patologii (de exemplu, terapiile antihipertensive sau anticoagulante), deoarece acest lucru ar risca să provoace agravarea afecțiunilor preexistente. Corticosteroizii trebuie utilizați la pacienții a căror imagine clinică nu se îmbunătățește în 72 de ore, mai ales dacă există o agravare a parametrilor de oxigen. Heparina trebuie utilizată numai la subiecții imobilizați din cauza infecției actuale.

Sunt eficiente antibioticele, vitaminele și suplimentele?

  • Antibioticele, de regulă, trebuie evitate, cu excepția prezenței unei persistențe a febrei timp de peste 72 de ore sau când este suspectată și prezența unei infecții bacteriene. Administrarea medicamentului prin aerosoli este exclusă, având în vedere riscul de contagiune dacă este izolat cu alte persoane.
  • În ceea ce privește vitaminele și suplimentele alimentare (vitamina D, lactoferină, quercetină), nu există dovezi științifice ale eficacității acestora. Prin urmare, utilizarea sa nu este recomandată.

Cum sunt clasificate diferitele etape ale Covid în funcție de simptome?


  • Infecția este considerată ușoară dacă pacientul are febră, dar nua re dispnee și modificări radiologice.
  • Moderat dacă pacientul are pneumonie evidentă radiologic și oxigenare a sângelui aproape de valorile praguluia admis.
  • Sever dacă oxigenarea este sub prag, frecvența respiratorie este mare și se găsesc infiltrații pulmonare.
  • Critic dacă există insuficiență respiratorie, șoc septic sau insuficiență a mai multor organe.

Cine decide dacă pacientul trebuie internat?

Medicul generalist trebuie să stabilească întotdeauna când pacientul nu mai poate fi tratat acasă, ci trebuie dus la spital. Dar indicațiile terapeutice conținute în acest proiect nu îi conving pe medicii de familie, care sunt, de asemenea, iritați de faptul că nu au fost implicați în elaborarea protocolului.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
O treime din populația globului este sedentară
26/06/2024 11:45

Aproape 1,8 miliarde de adulţi sunt expuşi riscului de a dezvolta boli precum cancer, accident vascular cerebral, demenţă şi diabet din cauza unui nivel insuficient de activitate fizică, iar această situ ...

Job de ospătar de acasă, o nouă oportunitate de muncă, dar o mare ciudățenie pentru clienți. Mai lăsam sau nu bacșiș la restaurant?
25/06/2024 14:04

Cine doreste un job de ospătar va putea să lucreze, mai nou, chiar din confortul propriei case! Slujba care nu se credea vreodată că va iesi din spatiul fizic se mută pe o platformă online. Inovatia vine ...

Pălinca și țuica din sticlele de plastic, o reală bombă cu ceas: Consumate, produc o 'furtună' în sistemul hormonal
25/06/2024 12:25

Un studiu inovator arată de ce consumul de alcool din sticle de plastic poate creste riscul de diabet de tip 2. O substantă chimică comună din sticlele de plastic si recipientele alimentare a fost asociată ...

Scolioza: cauze și opțiuni de tratament
23/06/2024 07:45

Scolioza: cauze si optiuni de tratament Scolioza este o afectiune caracterizată prin curbura laterală anormală a coloanei vertebrale (ia forma literei C sau S). Poate apărea la orice varstă, dar este m ...

Operat din răzbunare: Un tânăr de 20 de ani s-a trezit cu organele genitale amputate. 'Acum ești femeie, ne putem căsători'
20/06/2024 18:50

A adormit bărbat si s-a trezit femeie. Pentru tanărul in varstă de 20 de ani, viata a luat o intorsătură cel putin senzatională, cand a fost păcălit să se supună unei interventii chirurgicale, după c ...

Un cardiolog dă alerta: Aceste obiceiuri pot să te omoare, dacă afară e caniculă!
19/06/2024 15:45

Cardiologul Florin Mitu afirmă că, in această perioadă caniculară, persoanele hipertensive sau cele cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să işi adapteze medicaţia in funcţie de aceste modificări ale ...

  Generația Alpha. Provocările sănătății într-o lume digitală
18/06/2024 14:43

  Generatia Alpha este un termen folosit pentru a descrie copiii născuti intre 2010 si 2025. Ei sunt urmasii Generatiei Millennials si sunt caracterizati printr-o familiaritate innăscută cu tehnologia ...

O investigaţie europeană dezvăluie cum ajung statele mici din UE să plătească mai mult decât cele mari pentru medicamentele inovative
17/06/2024 15:36

Pacienţii care suferă de cancer sau de alte boli grave realizează rareori că soarta lor poate depinde de inţelegeri secrete privind preţurile de decontare incheiate intre reprezentanţii statelor şi cei ...

Ziua mândriei autiste. Celebrând diversitatea neurocognitivă
17/06/2024 13:28

Sărbătorită anual pe 18 iunie, Ziua mandriei autiste este dedicată recunoasterii si celebrării autismului ca parte integrantă a diversitătii umane. Initiată in 2005 de organizatia „Aspies For Fr ...

Cât de scump plătesc românii pentru a-și distruge sănătatea: Țara noastră se află în top 3 printre țările europene
14/06/2024 18:55

„Dacă ne uităm la preturi, Romania e in top 3 printre tările europene cu cele mai scumpe tigarete, raportat la puterea de cumpărare. Sunt datele Organizatiei Mondiale a Sănătătii, preluate recent si de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei