Euro falşi plasați pe piața din România. Rețeaua de hoți din Neamț a adus banii din Italia
Dimensiune font:
Membrii reţelei mafiote constituite în Neamţ efectuau tranzacţii online prin mai multe judeţe din Moldova, fiind organizaţi pe două paliere pentru a pune la cale escrocherii cu euro falşi din Italia.
Procurorii DIICOT Neamț au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a unui grup infracţional organizat, specializat în înşelăciuni cu monedă europeană falsă, acuzaţi fiind şase bărbaţi.
Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Neamţ şi va fi în procedură de Cameră preliminară, pentru verificarea temeiniciei administrării probelor.
Ancheta a stabilit că gruparea a fost constituită la în ianuarie 2023, în Roman, la iniţiativa unuia dintre făptaşi, fiind bazată pe relaţii de familie şi prietenii, principalul scop fiind obţinerea de beneficii materiale ilicite prin punerea în circulaţie de euro contrafăcuţi. Era vorba despre tranzacţii cu diverse produse de la oameni de bună credinţă.
Escrocherii cu euro falşi au avut loc în Neamţ, Bacău, Iaşi şi Vrancea, unde au fost plasate 884 de bancnote măsluite (547 de 100 de euro şi 337 de 50 de euro).
Banii ar proveni din Italia, fiind înşelate nouă persoane din zona Moldovei, cărora acuzaţii le-au dat 72.150 de euro falși.
Rețeaua era concepută pe două paliere. Primul avea rolul de a procura bancnote contrafăcute, iar al doilea era cel de execuţie.
Structura infracţională a fost anihilată de procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism Neamţ, după 19 descinderi, care s-au soldat cu arestarea a şase dintre membri. Apoi, judecătorii au prezentat, în motivarea deciziei de lipsire de libertate, cum acţionau învinuiţii şi de unde se „aprovizionau“ cu moneda falsă.
Cum acționau
„Iniţia contacte cu diferite persoane de pe platforme de achiziţii on-line cu anunţuri de vânzare a unor bunuri - utilaje agricole, telefoane mobile şi bijuterii din aur, sau cu persoane cunoscute în alte conjucturi, privind achiziţia de cereale sau îngrăşăminte şi de a plasa astfel pe piaţă valorile falsificate, aceste relaţii comerciale permiţând plata cash“, se arată în motivarea arestărilor.
Făptaşii acţionau în alte zone decât cele de domiciliu, pentru a îngreuna recunoaşterea de către cei înşelaţi. Parte dintre afacerile oneroase erau efectuate după lăsarea serii, pentru ca vânzătorii să nu poată verifica repede autenticitatea bancnotelor primite.
Cei păcăliţi au depus plângeri, iar la 30 mai 2023 a fost organizat un flagrant.
Într-o localitate din Iaşi a fost imobilizat în trafic un autoturism Mercedes, în el fiind cinci bărbaţi, maşina venind de la Suceava cu destinaţia Roman. A fost găsită o pungă cu bancnote de 500 şi 100, în total 90.700 de euro şi 39.900 de lei. În acest dosar, acuzaţiile aduse sunt înşelăciune, falsificare de monede şi punerea în circulaţie de valori falsificate.
În timpul audierilor, liderul structurii a negat acuzaţiile aduse, precum şi implicarea fratelui său, chiar dacă din interceptări a rezultat altceva. La fel au procedat şi restul acuzaţilor, spunând că nici măcar nu se cunosc între ei. Şeful grupului a susţinut că 60.000 de euro falşi ar fi de la un cetăţean turc, primindu-i pentru a facilita cumpărarea unor animale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau