Prins cu șpaga, Dumitru Buzatu e "curat ca lacrima". Lovitură de teatru într-unul dintre cele mai mediatizate cazuri de corupție din România ultimilor ani
Dimensiune font:
Curtea de Apel Iași şochează România cu decizia luată în cazul lui Dumitru Buzatu. Filmat când lua o geantă cu peste un milion de lei mită, procesul acestuia a fost amânat, după ce judecătorii au considerat că rechizitoriul procurorilor DNA a fost întocmit nelegal.
Astfel, a fost eliminată decizia Tribunalului Vaslui privind începerea procesului, intanţa dând un termen de cinci zile pentru refacerea rechizitoriului în cazul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui. Practic, este vorba despre probele esenţiale împotriva fostului politician. Acesta se află sub control judiciar.
Cazul lui Dumitru Buzatu, unul controversat
Cazul lui Dumitru Buzatu stârneşte controverse, după ce Curtea de Apel Iaşi a eliminat toate înregistrările efectuate de către afaceristul Emil Savin, de Iulian Bârzu, un angajat al acestuia, dar şi declaraţia dată de un martor. Probele au fost realizate cu ajutorul unor dispozitive tehnice de filmare.
„Constată neregularitatea Rechizitoriului din data de 13.12.2023, întocmit în dosarul de urmărire penală nr. 19/P/2023 al Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. – D.N.A. – Serviciul Teritorial Iași, consecinţă a excluderii din probatoriu a declarației martorei Pleşca Gabriela și a tuturor proceselor verbale de redare, în formă scrisă, a înregistrărilor efectuate de colaboratorii cu identitate reală Savin Emil și Bîrzu Iulian și a suporților optici aferenți”, se arată pe portalul instanței.
Un alt detaliu revoltător este faptul că acum singura probă importantă pe care o au procurorii împotriva lui Dumitru Buzatu este flagrantul care s-a realizat anul trecut cu ajutorul DNA. Emil Savin a colaborat cu instituţia după ce Consiliul Judeţean Vaslui îi amânase plata de aproape trei milioane de euro (12,5 milioane de lei) pentru anumite lucrări executate de compania sa. Acesta i-a oferit lui Buzatu o geantă în care se afla suma de 1,25 milioane de lei, ceea ce reprezenta 10% din plăţile restante, care au fost făcute în cele din urmă de către Consiliul Judeţean.
După ce a plecat de la întâlnirea cu omul de afaceri, politicianul a fost oprit în trafic, moment în care oamenii legii au găsit banii în portbagajul maşinii.
În ciuda faptului că era clar că este un flagrant organizat, baronul Dumitru Buzatu le-a spus procurorilor că banii găsiţi în maşină erau economiile lui. Imediat, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, ca mai apoi să fie arestat pentru 30 de zile, fiind acuzat de luare de mită.
Acum, judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi au oferit procurorilor DNA un termen de 5 zile pentru a remedia neregularităţile din dosar, stabilind un nou termen pentru data de 15 noiembrie 2024, când ar trebui să se decidă dacă dosarul se întoarce la DNA.
„Trebuia informat acuzatul că are anumite drepturi, acesta nu avea de unde să ştie. A terminat Facultatea de Filozofie. Convenţia Europeană şi jurisprudenţa prevăd că se poate renunţa voluntar la aceste garanţii procesuale, dar pentru a putea renunţa voluntar trebuie să fie informat asupra lor.
Mai precizează că s-a profitat de elementul surpriză, de mişcarea în forţă pentru că au fost oameni care au sărit din maşini cu arme, domnul Buzatu a fost pus cu faţa spre maşină, fiind o persoană privată de libertate la acel moment”, a spus avocatul lui Dumitru Buzatu în fața judecătorilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau