S-ar putea schimba istoria: urmașii au depus recurs la „ultimul proces stalinist”, cel prin care au fost condamnați și uciși Nicolae și Elena Ceaușescu
Dimensiune font:
Așa-zisul proces prin care soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte și executați, în decembrie 1989, va avea parte de recurs.
La sfârșitul lunii septembrie va avea loc primul termen al recursului împotriva sentinței 1/25.12.1989, prin care primul președinte al României și soția sa au fost condamnați de un „Tribunal Militar Extraordinar” la Târgoviște.
Apelul în dosarul 1/753/1989 a fost înregistrat la data de 24 iulie 2024, la Curtea Militară de Apel București, iar soții Ceaușescu apar în calitate de apelanți intimați-inculpați.
Potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor, recursul a fost solicitat de „apărătorul ales al inculpaților”, fapt care indică o intervenție din partea familiei fostului președinte și nu o acțiune promovată de instituțiile statului român.
Dosarul procesului original a suferit un „accident” și a dispărut
În instanță a mai apărut o acțiune, referitoare la reconstituirea unui dosar judiciar/înscris judiciar dispărut, precum și un „apel împotriva sentinței nr 45/1.03.2004 pronunțată de Tribunalul Militar Teritorial, de reconstituire a dosarului nr 1/1989 al Tribunalului Militar Excepțional București”.
Mai precis, este vorba despre dispariția „dosarului Ceaușescu” de la Proces, a cărui dispariție nu a fost observată de nimeni timp de 13 de ani. Într-o variantă de compromis. Tribunalul Militar Teritorial București (Actualul Tribunal Militar București) a „reconstituit” dosarul pe baza unor copii publicate în presă, pe care ”jurații” le-au recunoscut, semnat și asumat.
Reprezentanții familiei Ceaușescu contestă, însă, legalitatea acestui înscris, căruia i s-a oferit în mod artificial o valoare de act oficial. Acesta nu conține elemente obținute în cursul urmăririi penale sau judecătorești, obligatorii într-un dosar penal.
Un simulacru. Ultimul proces stalinist
Procesul Ceaușescu din decembrie 1989 a fost denunțat, atât de specialiști cât și de istorici, ca fiind un simulacru, o acțiune cu finalul pregătit dinainte. Nu doar că nu s-au respectat minimele norme juridice, dar nici măcar Codul penal al vremii. Atunci, era obligatoriu ca persoana condamnată să aibă la dispoziție zece zile să ”se răzgândească”, astfel că soții Ceaușescu nu puteau fi executați mai repede de 4 ianuarie, ora 14:00.
"A fost,de fapt,ultimul proces stalinist din istorie care a copiat instrumentări, acuzații și execuția imediată după procesele din anii ’30.
Încă mai rău, tribunalul a pronunțat sentința în absența oricăror probe și dovezi. În unanimitate, pedeapsa capitală și confiscarea averii ambilor Ceaușești pentru săvârșirea infracțiunilor de genocid, acte de diversiune, subminarea puterii de stat și a economiei naționale.
„În „Monitorul Oficial” de-a doua zi s-a adăugat un al cincilea capăt de acuzare: tentativa fugii din ţară pe baza unor fonduri de peste 1 miliard de dolari depuse la bănci străine”, a declarat prof. univ. dr. Lavinia Betea, autor al volumului ”Ceaușescu și epoca sa”, precum și al multor lucrări biografice ale unor lideri marcanți din perioada comunistă.
Ritual masonic?
Fost ministru de interne și fost președinte al Tribunalului București, Doru Viorel Ursu spunea, în 2014, că în decembrie 1989 la Târgoviște s-a petrecut „o crimă” și un „ritual masonic”.
Semnificații
Dacă instanța va modifica sentințele sau chiar anula procesul din 1989, acest fapt va avea semnificații profunde asupra legitimității Republicii instalate în 1990.
Practic, prin așa-zisul proces din decembrie 1989, regimul Ceaușescu a fost catalogat drept genocidar, iar politica sa economică una de „subminare”, ceea ce a legitimat toate politicile adoptate după 1990, pe motiv că repară ce a stricat „ceaușismul”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau