"Să mai trăim noi până atunci, tovarăşe". Ce voia Gorbaciov de la România și implicarea în răsturnarea lui Ceaușescu: "Dacă eu nu o să-ţi spun adevărul, nimeni nu o va face"

Gorbaciov-a

Dimensiune font:

| 05-10-2022 15:15

 

Relaţiile lui Gorbaciov cu România au fost reci în perioada regimului Ceauşescu, dar s-au încălzit brusc sub Ion Iliescu. Rolul lui Mihail Gorbaciov în răsturnarea lui Nicolae Ceauşescu rămâne important, chiar dacă nu toate documentele legate de acest subiect au apărut în spaţiul public.


Dispariţia lui Mihail Gorbaciov (2 martie 1931 - 30 august 2022) ar putea aduce noi informaţii despre relaţiile subterane dezvoltate între URSS şi grupul filosovietic care a preluat puterea în România în decembrie 1989.

Ultimul mare tratat bilateral dintre România şi URSS

Ion Iliescu şi Mihail Gorbaciov au semnat pe 5 aprilie 1991 ultimul mare tratat bilateral dintre România şi URSS, document în care Bucureştiul accepta o poziţie de vasalitate explicită. Chiar înaintea acestui gest, pentru prima dată după 1964, România trimite cadre militare la Academiile de Stat Major şi la Institutul Diplomatic din Moscova reaşezând relaţia cu Moscova într-o perspectivă diferită, după dizidenţa regimului Ceauşescu, scrie Rador, citâd Deutsche Welle. Tratatul avea o valabilitate de 15 ani, iar părţile se angajau, potrivit Articolului 4 "să nu participe la nicio alianţă îndreptată una împotriva celeilalte".

Textul era o pledoarie pentru rămânerea ţării sub influenţă sovietică, într-o perioadă în care statele Europei Centrale din fostul lagăr socialist luau distanţă de trecutul lor. De pildă, pe 15 februarie 1991, în vreme ce oficialii români făceau vizite la Moscova şi cârpeau ţesătura cu sovieticii, Polonia, Ungaria şi Cehoslovacia semnau Declaraţia de la Vişegrad.

Polonia, Ungaria, Cehoslovacia şi Bulgaria au urmat exemplul României şi au semnat, la rândul lor, noi tratate cu Moscova, dar fără clauze similare, care să le interzică alianţe cu Vestul. Parlamentul României nu ratifică, însă, tratatul, dar nici nu mută azimutul ţării spre altă direcţie. Aşa că pe 1 decembrie 1991, chiar înainte de căderea URSS, Ucraina organizează referendumul pentru independenţă, pe care Legislativul de la Bucureşti îl declară în unanimitate nul şi neavenit.

După 1985, odată cu venirea lui Mihail Gorbaciov în fruntea Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, relaţiile dintre România şi URSS au rămas dificile pe direcţiile militară şi de politică externă, unde Bucureştiul milita pentru dezarmare şi cerea un termen mai scurt la reînnoirea Pactului de la Varşovia, dar s-au răcit semnificativ pe axele reformiste impuse de Moscova odată cu lansarea politicilor de glasnost şi perestroika (transparenţă şi restructurare).

Gorbaciov, vizită în România

Gorbaciov a vizitat România între 25 şi 27 mai 1987 şi a vorbit despre cooperarea dintre România şi URSS care ar trebui "să concorde cu imperativele timpului". La finalul discuţiilor, Ceauşescu şi Gorbaciov au adoptat un program de dezvoltare economică valabil până în anul 2000.

A urmat în 4-6 octombrie 1988 vizita de răspuns a cuplului Ceauşescu la Moscova, unde Gorbaciov a menţionat inclusiv "asperităţile" bilaterale, în vreme ce Nicolae Ceauşescu îl sfătuia pe omologul său să lase la o parte problemele "externe şi istorice" cum ar fi "defăimarea lui Stalin", căruia liderul român îi recunoştea o serie de merite.

Ceauşescu şi Gorbaciov, două întâlniri în 1989

În 1989, Ceauşescu şi Gorbaciov s-au văzut de două ori, prima dată la Bucureşti la summitul Pactului de la Varşovia. Aici, la dineul gazdei, Gorbaciov, i-ar fi spus lui Ceauşescu, potrivit traducătorului liderului sovietic, Ceslov Ciobanu: "Eu am să te critic, căci dacă eu nu o să-ţi spun adevărul deschis despre ce se întâmplă în România nimeni nu o va face".

Această discuţie are loc, însă, după diferitele contacte care au avut loc între oficiali de diferite ranguri de la Moscova şi semnatarii Scrisorii celor 6, document dat publicităţii la BBC şi Europa Liberă în martie 1989. Silviu Brucan, unul dintre semnatari, povesteşte în Memoriile sale inclusiv o întâlnire cu Mihail Gorbaciov din noiembrie 1988 în care este pus pe masă proiectul puciului împotriva lui Ceauşescu : "de la început a declarat că este de acord cu acţiunea de răsturnare a lui Ceauşescu, cu condiţia ca ea să fie concepută şi realizată astfel încât să ducă la menţinerea partidului comunist ca forţă politică conducătoare în România" (Silviu Brucan, Generaţia irosită. Memorii, Editurile Univers & Calistrat Hogaş, Bucureşti, 1992).

A doua întâlnire pe care Ceauşescu şi Gorbaciov au avut-o în 1989, tot în marja unui summit al Pactului de la Varşovia, la Moscova pe 4 decembrie nu i-a dat preşedintelui român mari speranţe, mai cu seamă că liderul rus a făcut o prezentare a discuţiilor pe care le avusese la Malta cu George Bush (2-3 decembrie 1989).

Implicarea URSS în răsturnarea lui Ceauşescu, demonstrată cu documente

Implicarea Uniunii Sovietice în multe dintre aspectele răsturnării lui Ceauşescu au fost demonstrate cu documente. În Rechizitoriul din Dosarul Revoluţiei, apărut în 2019, sunt date fragmente din care rezultă că Ceauşescu avea informaţii despre sprijinul sovietic şi al altor state din Pactul de la Varşovia în favoarea manifestanţilor. Procurorii care au lucrat la caz au scos la iveală inclusiv probe despre cererea intervenţiei militare sovietice solicitate de Ion Iliescu şi generalul Nicolae Militaru. Rechizitoriul mai precizează că un eventual proces corect aplicat soţilor Ceauşescu ar fi putut demonstra legăturile cu Moscova ale noului grup care a luat puterea şi care viza răsturnarea lui Ceauşescu, dar rămânerea României în sfera de influenţă a Moscovei.

La ultima întrevedere Gorbaciov-Ceauşescu, unde cel din urmă insista pentru o întâlnire la nivel de prim-miniştri pe chestiuni economice în ianuarie 1990, Mihail Gorbaciov ar fi spus "Să mai trăim noi până atunci, tovarăşe Ceauşescu".

În mod ciudat, în Amintirile lui Gorbaciov ( Mihail Gorbaciov, Amintiri. Viaţa mea înainte şi după perestroika, Litera, Bucureşti, 2013) nu sunt citate deloc numele lui Ceauşescu şi Iliescu, deşi diferite întrevederi cu ceilalţi lideri ai blocului socialist sunt descrise adesea pe larg.

Istoria implicării lui Mihail Gorbaciov în răsturnarea lui Ceauşescu este complicată, dar intenţiile lui par clare: păstrarea României sub umbrela URSS. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Patru ani și niciun vinovat de la moartea prin electrocutare a unui militar pe peronul gării din Alba Iulia. Stadiul anchetei
28/11/2022 17:57

Se implinesc patru ani de la moartea prin electrocutare a militarului Alexandru Orosz, pe peronul gării din Alba Iulia, in urma unei banale manevre de descărcare a unui tanc. 23 noiembrie marchează si dat ...

Lidia Buble a fost CONDAMNATĂ la 1 an de închisoare în dosarul de mituire a polițiștilor
18/11/2022 15:18

Decizie in cazul artistei care a dat bani Politiei. Lidia Buble a fost condamnată la 1 an de inchisoare cu suspendare in dosarul de mituire a politistilor. Cantăreata trebuie să presteze muncă in folosul ...

 Percheziții divulgate pe cale oficială cu o lună înainte în dosarul Strehaia - Opinia unor avocați și magistrați privind metoda polițistului anchetator
16/11/2022 14:39

Situatie atipică fată de dispozitiile Codului de Procedură Penală are loc intr-un dosar de evaziune si spălare de bani in care sunt vizati mai multi romi din localitatea Strehaia, intre care presupuse r ...

Peste un miliard de euro, prejudiciul în dosarele DIICOT susceptibile de a fi închise în urma deciziilor CCR și Înaltei Curți privind prescripția
15/11/2022 14:26

Peste un miliard de euro este prejudiciul calculat in dosarele DIICOT susceptibile de a fi inchise in urma deciziilor CCR si Inaltei Curti privind prescriptia, anuntă Asociatia Forumul Judecătorilor. Potri ...

Tânăr urmărit naţional, condamnat pentru o înşelăciune de peste 240.000 de euro, a fost prins de poliţişti în Râmnicu Vâlcea
14/11/2022 13:06

Un bărbat de 31 de ani, urmărit naţional pentru a executa o pedeapsă cu inchisoarea pentru infracţiunea de inşelăciune, după ce a determinat un bărbat să-i trimită aproape 248.000 de euro, a fost p ...

Inculpații Hexi Pharma, condamnați la închisoare în primă instanță, au susținut la ultimul termen că faptele s-au prescris. Procurorul nu i-a contrazis
09/11/2022 14:54

Marti, 8 noiembrie 2022, la ultimul termen, presedinta completului de la Curtea de Apel a anuntat că va pronunta verdictul final pe 5 ianuarie 2023. La ultimul termen al dosarului Hexi Pharma, inainte de a ...

Portul Constanța a fost închis din cauza vântului puternic
18/09/2022 12:15

Toate manevrele in porturile de la malul Mării Negre au fost inchise duminică dimineaţa, din cauza vantului puternic, informează Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Romane. "Au f ...

Alertă roșie pentru UE. Directorul Agenției pentru Energie, 5 măsuri imediate pentru a evita o criză majoră de gaze. Populația trebuie pregătită.
20/07/2022 09:24

AIE transmite că ”Iarna aceasta ar putea deveni un test istoric al solidaritătii europene, unul pe care nu-si poate permite să-l esueze, cu implicatii dincolo de sectorul energetic. Europa poate fi che ...

Ion Cristoiu, despre efectele negative ale autoizolării: Omul nu mai are unde să scape de el / Foarte multe cupluri se vor destrăma
14/02/2022 12:30

Jurnalistul Ion Cristoiu spune că autoizolarea are ca efect pozitiv redescoperirea lucrurilor simple, a familiei. În emisiunea “Gandurile lui Cristoiu”, jurnalistul a vorbit si despre efectel ...

Pedeapsă RECORD: 2750 de ani după GRATII pentru aceste fapte REVOLTĂTOARE
14/02/2022 12:13

Politistii americani l-au arestat pe pedofilul David McCutcheon. Acestia spun că bărbatul a mărturisit infractiunile care au avut loc de-a lungul mai multor ani. În statul Oregon, violul are o pedeaps ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei