100.000 de oameni, fără slujbe în urma insolvenţelor
Dimensiune font:
Numărul procedurilor noi de insolvenţă deschise în 2013 a fost mai mare decât cel din anul anterior, creşterea cea mai însemnată consemnându-se în ultimul trimestru al anului * a „explodat“ numărul companiilor medii şi mari care au intrat în insolvenţă anul trecut
Potrivit studiului privind situaţia insolvenţelor din România pentru anul 2013, realizat de către Coface, anul trecut s-au deschis în România 26.372 noi proceduri de insolvenţă, în creştere cu două procente faţă de anul 2012, când s-au deschis 25.842 de insolvenţe. Aceste date sunt preliminarii, până la confirmarea datelor oficiale, la finalul primului trimestru. În urma calculelor proprii, Coface estimează numărul noilor insolvenţe deschise în 2013 la aproximativ 27.145, în creştere reală cu circa 5% faţă de anul 2012.
Această creştere s-a accelerat în ultimul trimestru al anului 2013, pe fondul schimbărilor iminente ale Codului procedurii de insolvenţă, precum şi ca urmare a efectului intrării în insolvenţă a multor companii medii şi mari. În 2013 au intrat în insolvenţă 718 companii medii şi mari, comparativ cu 485 de insolvenţe din această categorie înregistrate în anul 2012.
Cauzele amplificării fenomenului
Printre cauzele care au determinat deschiderea de noi insolvenţe se numără: creşterea importanţei creditului comercial, pe fondul ponderii mai ridicate a creanţelor în active circulante şi extinderea termenelor de încasare, ca urmare a creşterii mai agresive a creanţelor, comparativ cu dinamica cifrei de afaceri. Aceasta indică o relaxare a condiţiilor de creditare printre companiile private prin desfăşurarea relaţiilor de afaceri cu parteneri ce prezintă un risc mai ridicat.
Astfel, firmele intrate în insolvenţă în anul 2013 au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri în anul 2012, comparativ cu 2011 de 11%, în timp ce valoarea creanţelor a crescut cu 2%. Trendul menţionat anterior este observat cu precădere în zona firmelor mari, care au avut capacitatea să preia rolul de creditor net în această buclă a tranzacţiilor comerciale şi care au fost afectate de intrarea în insolvenţă a unui număr record de IMM-uri în anul 2012. O altă cauză identificată de specialişti este
nivelul încă ridicat al arieratelor şi impactul negativ pe care acestea îl au asupra companiilor care lucrează cu statul.
S-au pierdut peste 100.000 de locuri de muncă
Coface apreciază că în urma insolvenţelor din anul 2013, datorii cumulate în valoare de aproximativ 16 miliarde lei (financiare şi comerciale) au rămas neacoperite. Circa 40% dintre acestea şi-au lăsat amprenta asupra sistemului bancar, reprezentând principalul motiv pentru creşterea cu 4 puncte procentuale, în ultimul an, a ratei creditelor neperformante acordate companiilor non-financiare.
Restul de 60% vor avea impact asupra partenerilor privaţi, care la rândul lor se pot regăsi în incapacitate de plată către furnizorii lor, efectul de domino fiind de două ori mai rapid (prin prisma datoriilor neacoperite) decât cel înregistrat în anul anterior.
Nu în ultimul rând, intrarea în insolvenţă a celor 26.372 de companii în anul 2013 a determinat pierderea a aproximativ 100.000 de locuri de muncă, peste 60% dintre acestea fiind concentrate în următoarele cinci sectoare: fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte; construcţii; fabricarea substanţelor şi produselor chimice; alte activităţi de servicii personale; industria metalurgică. (antitepari.ro)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau