3D Printing în România - O Evoluție Surprinzătoare
Dimensiune font:
La nivel mondial, în ultimii ani marea majoritate a industriilor s-a concentrat pe inovare. Acestea au încercat să identifice noi mijloace prin care să crească capacitatea de producție prin utilizarea de tehnologii moderne care să le permită totodată scăderea costurilor.
Imprimarea 3D s-a dovedit a fi în ultimii ani mijlocul care să le permită acest lucru și mai mult de atât să le permită să inoveze pe piață.
Deși inițial a fost folosită doar le nivelul industriei pentru realizarea pieselor de bază, imprimarea 3D a devenit un trend. Acestea au început să fie integrate în proiecte inovatoare sau chiar în proiecte mici de tip hobby.
În ultimii ani, imprimarea 3D a adus contribuții semnificative în diferite industrii. Doar anul acesta se pare că a reprezentat soluția ideală pentru realizarea materialelor necesar împotriva SARS-COV-2.
La imprimantele 3D s-au produs atât viziere pentru protecție cât și ventilatoare mecanice, utile în cazul pacienților internați pe secțiile ATI.
În România, printre cei care importă imprimante 3D profesionale sunt cei de la Nutechnologies.
Aceștia au pe site-ul lor o gamă foarte largă de imprimante 3D ce pot fi utilizate cu succes în diferite industrii. Modele propuse de ei au o capacitate mare de producție atât în realizarea pieselor din metal cât și din polimeri și asigură continuitate.
Aici puteți vedea toate tipurile de imprimante 3D pentru metal, cele mai des utilizate în producție.
Care sunt avantajele utilizării imprimantelor 3D în diferite industrii?
În primul rând, producția prin utilizarea imprimării 3D, în comparație cu cea clasică nu necesită niciun fel de scule sau dispozitive speciale. Imprimanta este cea care produce piesele, fără intervenție umană sau de altă natură.
Durata de producție a pieselor prin utilizarea printării 3D este mică, ceea ce permite realizarea pe loc a acestora fără a fi nevoie de creare stocurilor, iar economia de timp atrage după sine și costuri mai mici de producție.
Dezvoltarea de produse noi sau chiar inovative poate fi accelerată de tehnologia de printare 3D, deoarece aceasta facilitează procesul de iterație și contribuie la realizarea mai eficientă a produselor prototip, în special în cazul produselor la care se pune accentul pe design.
Astfel, pentru cei care vor sa lanseze produse noi pe piață, realizare lor prin utilizarea imprimantelor 3D diminuează riscurile asociate.
Pentru utilizare printării 3D, cei de la Nutechnologies propune cel mai puternic soft de creare și pregătire al datelor: Materialise Magics. Acest soft inteligent și versatil este echipat cu o interfață intuitivă și personalizabilă.
Soft-ul este conceput pentru a ghida în fiecare etapă din proiectarea și realizare a produsului. Oferă posibilitatea de a edita și converti fișiere în STL, repararea erorilor, modificarea designului și să pregătești platforma de imprimare.
Acest soft te ajută să creezi produsul pe care ți-l dorești într-un mod eficient reducând a maxim costurile de iterație și producție chiar și a produselor mai complicate.
Un alt avantaj al utilizării acestor tehnologii este faptul că se reduce la maxim implicare umană ceea ce reduce riscul accidentelor în timpul procesului de producție.
Bineînțeles, aceste imprimante 3D au și anumite limitări ce pot afecta anumite industrii.
Spre exemplu, unele imprimante sunt limitate din punct de vedere al realizării produselor de dimensiuni mari, ele fiind utilizate în mod special pentru realizare pieselor/ produselor de dimensiuni mici și medii.
În momentul de față există o gamă restrânsă de materiale și culori în comparație cu clasica variantă de producție, iar asta poate aduce anumite limitări din punct de vedere a designului.
Costurile utilizării acestei tehnologii în momentul de față sunt destul de ridicate ceea ce înseamnă că nu este accesibilă oricui, în special celor în care se produce în serii mari.
În ciuda limitările pe care le au în momentul actul, tehnologiile de imprimare 3D se dezvoltă într-un ritm foarte alert, iar investiția într-un astfel de mecanism este tot în scădere. Acest lucru face din imprimarea 3D ca fiind în viitor o soluție viabilă și accesibilă tuturor producătorilor din diferite industrii.
Domeniile și industriile care se folosesc cel mai mult de tehnologia printării 3D sunt:
• industria automotivelor care realizează atât prototipuri cât și piese funcționale;
• industria medicală în realizarea protezelor, a organelor;
• tehnică dentară;
• industria aeronavelor;
• tehnologia spațială;
• artă/ design/ sculptură;
• divertisment (producția de jucării, piese de colecție etc)
• arhitectură;
• modă și bijuterii;
• industria alimentară;
• educație.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau