5 metode eficiente de depozitare a cerealelor pentru siguranță în păstrarea recoltei

ze5

Dimensiune font:

| 19-04-2023 10:56

 Grijile fermierilor nu se sfârșesc odată ce recolta a ajuns în spațiile pentru depozitare, dat fiind faptul că și după această etapă există o serie de riscuri care pot umbri succesul unui an agricol. 

Pentru a evita astfel de situații, sunt necesare o serie de măsuri care să garanteze depozitarea în siguranță a recoltei. Iată care sunt acestea!

 Alegerea spațiilor potrivite pentru depozitare

Cerealele se păstrează cel mai bine în silozuri, acele construcții speciale, perfect adaptate pentru a crea condiții optime de depozitare. În funcție de producția estimată, poți opta pentru un siloz micuț - cu o capacitate de 10 tone - sau pentru silozuri mai mari care pot ajunge până la 200 de tone.

O alt variantă o reprezintă spațiile mari care pot fi compartimentate cu ajutorul unor structuri sub forma unor pereți, creând astfel zone bine delimitate pentru mai multe tipuri de cereale.

În ceea ce privește paiele rezultate în urma recoltării, acestea pot fi depozitate în aer liber, sub formă de șire protejate cu prelată de acoperit baloți.

 Igienizarea spațiilor de depozitare

Spațiile de depozitare trebuie să fie pregătite în prealabil, operațiune care se realizează înainte de recoltare. Spațiile trebuie să fie golite complet de cerealele rămase, după care urmează o acțiune de curățare amănunțită a tuturor suprafețelor. Se vor folosi și soluții dezinfectante, iar dacă este nevoie se vor zugrăvi și pereții.

Foarte importante sunt în această etapă tratamentele de dezinsecție și deratizare, pentru a înlătura dăunătorii și rozătoarele care ar putea deprecia calitatea cerealelor ce urmează a fi depozitate.

 Asigurarea ventilației

Este necesar ca spațiile pentru depozitare să fie bine ventilate, astfel încât să poată fi asigurată o bună aerisire a cerealelor, în funcție de temperatura de afară. Astfel, la temperaturi ridicate, aerisirea cerealelor trebuie să fie intensă, în timp ce în perioadele cu temperaturi scăzute se impune o aerisire lentă.

Rolul ventilației este acela de a evita creșterea gradului de umezeală, dar și de a împiedica supraîncălzirea cerealelor, ceea ce ar duce la apariția mucegaiului.

Totodată, prin ventilație se reîmprospătează cantitatea de oxigen, în absența căruia cerealele depozitate pot intra în fermentație.

 Menținerea umidității la nivel optim

Tocmai ce am menționat mai devreme că un grad ridicat de umiditate favorizează apariția mucegaiului, însă asta nu înseamnă că nivelul de umiditate trebuie redus la 0.

Dacă ne referim la grâu, orz sau porumb – cele mai cultivate cereale – nivelul de umiditate al boabelor din siloz trebuie să se mențină în jurul pragului de 14%. Sub acest prag, cerealele se usucă, în timp ce valori mai mari favorizează apariția mucegaiului și dezvoltarea de bacterii și ciuperci.

 Combaterea dăunătorilor

Chiar dacă spațiile pentru depozitare au fost tratate cu substanțe împotriva rozătoarelor și insectelor, nu înseamnă că recolta va fi permanent protejată de dăunători. De aceea, dăunătorii trebuie să fie ținuți la distanță și după ce recolta a ajuns în siloz, iar pentru aceasta pot fi folosite o serie de metode.

Produsele din gama pesticidelor sunt eficiente împotriva tuturor tipurilor de dăunători, însă poți să apelezi și la alte soluții: folosirea de aparate cu ultrasunete sau unde electromagnetice, amplasarea de capcane, dar și utilizarea unor folii pentru siloz sau a unor plase de protecție.

 Mai trebuie precizat că starea cerealelor trebuie să fie verificată periodic pe tot parcursul perioadei de depozitare, măsurându-se temperatura, gradul de umiditate, aspectul boabelor și mirosul acestora.

Primele semne care ar trebui să te îngrijoreze sunt formarea unor coji pe suprafața boabelor, mirosul de mucegai din spațiul pentru depozitare și boabele încălzite.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Germaniul, mai valoros decât aurul! Planurile României pentru Roșia Montană
18/05/2024 00:23

Tribunalul Arbitral de la Centrul International de Reglementare a Disputelor privind Investitiile (ICSID) a dat castig de cauză statului roman in dosarul Rosia Montană. Această victorie importantă permite ...

Trenurile soarelui pleacă spre Litoral din iunie
17/05/2024 09:12

CFR Călători va da startul programului estival de transport „Trenurile Soarelui” in 14/15 iunie 2024, iar turiştii vor avea la dispoziţie 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe di ...

România preia afacerile Gazprom din Republica Moldova: Romgaz are o nouă sucursală la Chișinău
17/05/2024 06:42

Sucursala Romgaz din Chişinău a fost inregistrată joi la Agenţia Servicii Publice a Republicii Moldova, in Registrul de Stat al persoanelor juridice, informează compania printr-un comunicat Prin Hotărare ...

Mugur Isărescu, veste proastă. „S-ar putea să nu vină”
16/05/2024 17:37

Momentul reducerii dobanzii cheie s-ar putea să nu vină in acest an, dar dacă inflaţia pe luna mai va fi scăzută, atunci membrii Consiliului de Administraţie al BNR se vor uita la date, a declarat, mierc ...

Marcel Ciolacu pune în mișcare un plan care va schimba piața muncii din România: se pregătește salariul minim european
16/05/2024 15:44

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că intentia clară a Guvernului este de a aplica de la 1 iulie măsura deja anuntată de a creste salariul minim brut la 3.700 de lei. Măsura nu este una usor de luat, pent ...

Noi investiții în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 12:26

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON Romania, are in plan pentru acest an infiinţarea de noi staţii de distribuţie a gazelor naturale pentru mărirea capacităţii de transport către consumatorii c ...

Mugur Isărescu vorbește despre un scenariu apocaliptic pentru România: Ar însemna un șoc teribil! Eu am trăit asta
16/05/2024 07:04

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, referindu-se la acuzaţiile potrivit cărora Guvernul se imprumută pentru a finanţa deficitul bugetar, că soluţia nu este s ...

Economia Rusiei sfidează sancțiunile și crește în continuare. BERD: Este nerealist să ne aşteptăm ca aceste sancţiuni să conducă la o criză economică
16/05/2024 00:17

Economia rusă s-a dovedit mai rezistentă decat s-a prevăzut şi urmează să crească in acest an, in pofida sancţiunilor impuse de către Occident, iar Războiul din Faşia Gaza afectează ţările din reg ...

Guvernatorul BNR liniștește populația: Noi nu vedem recesiune. Riscul a fost pentru trimestrul întâi
15/05/2024 16:14

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a afirmat că nu vede Romania iin pragul recesiunii şi a precizat că riscul a fost pentru trimestrul intai. El a adăugat că toţi indicatorii cu ...

Trăim pe credit! Datoria externă a României a săltat cu aproape 10% în 2024
15/05/2024 07:51

Datoria externă totală a Romaniei a crescut in primele trei luni cu 7,643 miliarde euro, pană la 177,726 miliarde euro, de la 170,083 miliarde euro la 31 decembrie 2023, arată datele Băncii Naţionale a Ro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei