5 metode eficiente de depozitare a cerealelor pentru siguranță în păstrarea recoltei
Dimensiune font:
Grijile fermierilor nu se sfârșesc odată ce recolta a ajuns în spațiile pentru depozitare, dat fiind faptul că și după această etapă există o serie de riscuri care pot umbri succesul unui an agricol.
Pentru a evita astfel de situații, sunt necesare o serie de măsuri care să garanteze depozitarea în siguranță a recoltei. Iată care sunt acestea!
Alegerea spațiilor potrivite pentru depozitare
Cerealele se păstrează cel mai bine în silozuri, acele construcții speciale, perfect adaptate pentru a crea condiții optime de depozitare. În funcție de producția estimată, poți opta pentru un siloz micuț - cu o capacitate de 10 tone - sau pentru silozuri mai mari care pot ajunge până la 200 de tone.
O alt variantă o reprezintă spațiile mari care pot fi compartimentate cu ajutorul unor structuri sub forma unor pereți, creând astfel zone bine delimitate pentru mai multe tipuri de cereale.
În ceea ce privește paiele rezultate în urma recoltării, acestea pot fi depozitate în aer liber, sub formă de șire protejate cu prelată de acoperit baloți.
Igienizarea spațiilor de depozitare
Spațiile de depozitare trebuie să fie pregătite în prealabil, operațiune care se realizează înainte de recoltare. Spațiile trebuie să fie golite complet de cerealele rămase, după care urmează o acțiune de curățare amănunțită a tuturor suprafețelor. Se vor folosi și soluții dezinfectante, iar dacă este nevoie se vor zugrăvi și pereții.
Foarte importante sunt în această etapă tratamentele de dezinsecție și deratizare, pentru a înlătura dăunătorii și rozătoarele care ar putea deprecia calitatea cerealelor ce urmează a fi depozitate.
Asigurarea ventilației
Este necesar ca spațiile pentru depozitare să fie bine ventilate, astfel încât să poată fi asigurată o bună aerisire a cerealelor, în funcție de temperatura de afară. Astfel, la temperaturi ridicate, aerisirea cerealelor trebuie să fie intensă, în timp ce în perioadele cu temperaturi scăzute se impune o aerisire lentă.
Rolul ventilației este acela de a evita creșterea gradului de umezeală, dar și de a împiedica supraîncălzirea cerealelor, ceea ce ar duce la apariția mucegaiului.
Totodată, prin ventilație se reîmprospătează cantitatea de oxigen, în absența căruia cerealele depozitate pot intra în fermentație.
Menținerea umidității la nivel optim
Tocmai ce am menționat mai devreme că un grad ridicat de umiditate favorizează apariția mucegaiului, însă asta nu înseamnă că nivelul de umiditate trebuie redus la 0.
Dacă ne referim la grâu, orz sau porumb – cele mai cultivate cereale – nivelul de umiditate al boabelor din siloz trebuie să se mențină în jurul pragului de 14%. Sub acest prag, cerealele se usucă, în timp ce valori mai mari favorizează apariția mucegaiului și dezvoltarea de bacterii și ciuperci.
Combaterea dăunătorilor
Chiar dacă spațiile pentru depozitare au fost tratate cu substanțe împotriva rozătoarelor și insectelor, nu înseamnă că recolta va fi permanent protejată de dăunători. De aceea, dăunătorii trebuie să fie ținuți la distanță și după ce recolta a ajuns în siloz, iar pentru aceasta pot fi folosite o serie de metode.
Produsele din gama pesticidelor sunt eficiente împotriva tuturor tipurilor de dăunători, însă poți să apelezi și la alte soluții: folosirea de aparate cu ultrasunete sau unde electromagnetice, amplasarea de capcane, dar și utilizarea unor folii pentru siloz sau a unor plase de protecție.
Mai trebuie precizat că starea cerealelor trebuie să fie verificată periodic pe tot parcursul perioadei de depozitare, măsurându-se temperatura, gradul de umiditate, aspectul boabelor și mirosul acestora.
Primele semne care ar trebui să te îngrijoreze sunt formarea unor coji pe suprafața boabelor, mirosul de mucegai din spațiul pentru depozitare și boabele încălzite.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau