Adriana Bahmuteanu se marita
Dimensiune font:
* Agenţia pentru Dezvoltare Nord-Est ia parte la un proiect prin care va fi creat un instrument util celor care vor să înfiinţeze asocieri de tip cluster * crearea de astfel de grupuri este tot mai încurajată datorită valorii adăugate pe care o aduce în economie
Oamenii de afaceri din Moldova vor avea la dispoziţie o platformă online prin care vor fi instruiţi cum să înfiinţeze un cluster sau să funcţioneze în cadrul acestuia. Agenţia pentru Dezvoltare Nord-Est, alături de 22 de organizaţii din 11 ţări europene, va lansa, începând din 2014, o platformă dedicată mediului de business interesat să se informeze cu privire la crearea şi coordonarea unui astfel de grup.
„Platforma online Cluster PoliSEE este un sistem de învăţare mutual şi pune la dispoziţie informaţii privind coordonatele instituţiilor regionale şi naţionale responsabile pentru dezvoltarea şi implementarea politicilor de clustere, posibilităţile de finanţare pentru activităţile clusterelorşi programe de instruire pentru membri“, a explicat Gabriela Macoveiu, reprezentant al ADR Nord-Est.
89 de milioane de lei pentru clustere
Accesarea fondurilor pentru astfel de grupuri care aduc plus valoare în economie va trebuie să fie o prioritate în următorul exerciţiu financiar 2014-2020, deoarece aproape o treime din banii nerambursabili alocaţi pentru Competitivitate vor fi destinaţi acestui tip de proiecte. Practic 30% din bani vor fi destinaţi clusterelor, lanţurilor de furnizori şi altor forme asociative.
Potrivit reprezentanţilor ADR Nord-Est, în regiune sunt 6 din cele aproximativ 40 de organizaţii constituite în clustere şi poli de competitivitate.
S-a semnat actul de naştere al clusterului IT de la Iaşi
Proiectul ClusterPoliSEE - Politici Inteligente pentru Clustere în Sud-Estul Europei, estimat la 5 milioane de euro, se va încheia în octombrie 2014 şi va oferi bazele necesare creării în România a unei politici naţionale pentru dezvoltarea clusterelor.
Lipsuri în derularea proiectelor
Proiectul reliefează şi deficienţele din legislaţia românească în privinţa clusterlor, iar acestea vizează lipsa de cunoştinţe şi de resurse financiare. „Succesul unei politici de clustere va fi condiţionat de existenţa mecanismelor adecvate pentru identificarea şi activarea unor noi structuri de tip cluster la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, dar şi de aplicarea unui mecanism de filtrare şi sprijinire a acelor clustere şi domenii care sunt de importanţă naţională pentru dezvoltarea economică a ţării“, a spus Gabriela Macoveiu.
Mediul de afaceri din regiune poate depune, până pe 2 octombrie 2013, proiecte pentru derularea investiţiilor în cadrul clusterelor. Banii sunt disponibili prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice POS CCE, Axa Prioritară 1 „Un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient“, Operaţiunea 1.3.3 „Sprijin pentru integrarea întreprinderilor în lanţurile de furnizori sau clustere“.
Ghidul solicitantului poate fi consultat AICI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau