AEROSTAR - fabrica cu oameni chibzuiți a împlinit 70 de ani!
Dimensiune font:
Sfârșit de aprilie la Bacău. Orașul de pe Bistrița respiră cu calm sub povara unei primăveri complicate, cu o atonie molipsitoare, respingătoare...
De-a dreapta Bistriței, pe un șes pe care râul nu-l scapă din priviri nici măcar la a doua tentativă de a se risipi în Siret, pe o întindere care îndeamnă mai curând la realism, decât la meditație, o mână invizibilă trasează încă hotarul unei altfel de lumi, a unei alt fel de realități...
Oameni grăbiți, la intrarea în oraș. Surprinde însă optimismul care le alungește chipurile în zâmbete. Grupuri de adolescenți, de tineri. Câțiva maturi, cu vârsta înșelătoare, își acompaniază rutina către sud.
La prima schimbare de direcție a tiparului urbanistic, strada se poticnește într-o imagine pe care ți-o amintești din vechile cărți poștale ilustrate. E fabrica. Acolo merg oamenii aceștia, cu toții. La AEROSTAR.
Fabrica a împlinit 70 de ani de viață. Deși niciunul dintre oamenii de aici nu i-a fost alături din prima zi, au cu toții același ADN cu al fabricii, al orgoliului de a fi fost ales să ducă mai departe povestea industriei aeronautice românești.
Oamenii au fost invitați, zile în șir, la fabrică. Alături de familiile lor. Zi după zi, pe nerăsuflate, acțiunile ticluite de managementul AEROSTAR pentru cei peste 1.800 de băcăuani care lucrează aici, au atras ca un magnet.
Miercuri a fost „ziua porților deschise”. Un fel de invitație la a-i vedea la lucru pe cei care duc faima Bacăului în lume. Iar oamenii au venit, cu sutele. Bebeluși, adolescenți, tineri, maturi, unii din familiile copiilor bursieri ai AEROSTAR. Chiar și cei cărora rutina nu le dă pace nici măcar în ziua lor liberă. Au privit, au gândit, au învățat, au priceput sensul unei tăceri, al respirației unor mașinării care valorează cât apartamenetele unui bloc din centrul orașului. Mirarea au luat-o la pachet, acasă.
Spre seară, familiile cu copii mici au avut invitație la teatru. Sute de copii, dar și maturi, s-au lăsat atrași în povestea lui Pinocchio. Au ieșit de acolo, iarăși, cu chipul alungit în zâmbet, precum cei maturi în clipa în care sunt rugați să povestească despre fabrica lor.
Iar ei vor avea ce povesti și de acum înainte. S-au așezat în sală, vineri, sâmbătă și duminică, cu sutele, la un spectacol folcloric și la două concerte ale Filarmonicii locale. Spectacolul folcloric a fost susținut de Orchestra Națională Valahia (dirijor Marius Zorilă), la Teatrul „Radu Beligan”. Sâmbătă, 22 aprilie, oamenii de la Aerotar au mers la un Concert de Uverturi Celebre, susținut de Orchestra simfonică a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. A treia zi, și-au ocupat loc la un Concert ABBA Simfonic (dirijor Bogdan Chiroșca, orchestrație Dan Spînu), susținut de Grupul Vocal Instrumental Aletheia și de Orchestra simfonică a Filarmonicii „Mihail Jora”, la Sala Ateneu. Experiențe de neuitat, spun ei.
De neuitat va fi și Conferința de joi, 20 aprilie. Întreaga conducere a companiei AEROSTAR, alături de conducerea administrativă a orașului. Laolaltă.
Managerii AEROSTAR, în frunte cu directorul general Grigore Filip, le-au readus aminte oamenilor cât de grea a fost „copilăria” companiei, le-au povestit despre momentele de cumpănă, dar mai ales despre cele de succes, le-au prezentat strategia de viitor. Au fost, cum spun ei, sinceri. Oameni chibzuiți, turnați din aliajul prețios al optimismului și al raționamentului. Cei mai merituoși au primit distincții. Au aplaudat, s-au bucurat - cum altfel?! -, cu chipul alungit în zâmbet, orgolioși de fabrica lor care a împlint 70 de ani.
Iar oamenii aceștia, doldora de optimism și de orgolii, mai au ceva în comun. Curajul. Acea „voce mică”, cum o numea cineva, care, la sfârșitul fiecărei zile, îți șoptește că mâine vei încerca din nou. Oameni care nu uită să-și lase în minte, mereu, câte un loc liber pentru imposibil. De fapt, asta fac oamenii de la AEROSTAR de 70 de ani încoace și acesta este secretul succesului lor imens!
Dan M.BREZULEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau