Ai datorii la ANAF? Poți rămâne fără șifonier
Dimensiune font:
Situație dificilă pentru persoanele fizice autorizate (PFA) și întreprinderile individuale și colective, vor răspunde și cu bunurile lor personale pentru datoriile pe care le au la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), dacă acestea nu vor putea fi acoperite din patrimoniul afacerii, potrivit unei modificări la Codul de procedură fiscală recent apărute în Monitor.
Bineînțeles, bunurile personale ale PFA-urilor și ale întreprinderilor individuale și familiale nu vor fi afectate dacă datoriile pot fi acoperite din patrimoniul afacerii. Potrivit inițiatorului modificării – legea are la bază un proiect de OUG realizat de Ministerul Finanțelor acum ceva vreme – noile prevederi vor corecta o situație în care recuperarea datoriilor era îngreunată.
Chestiunea e cuprinsă în Legea nr. 295/2020.
„Persoana fizică care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent în una din formele prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 […] răspunde pentru obligaţiile fiscale datorate ca urmare a exercitării profesiei sau activităţii cu bunurile din patrimoniul de afectaţiune. Dacă acestea nu sunt suficiente pentru recuperarea creanţelor fiscale, pot fi urmărite şi celelalte bunuri ale debitorului”, este noua formă a articolului 23 (3) din cod.
Până acum, codul făcea referire doar la cei care desfășoară o „profesie liberă”, nefiind însă expres menționați nici PFA-urile, nici întreprinderile individuale și întreprinderile familale, conform avocatnet.ro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau