Amenzi de peste 3,6 milioane lei în industria agroalimentară, de sărbători
Dimensiune font:
Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat, în perioada sărbătorilor de iarnă, 731 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 3,65 milioane de lei, în urma celor 12.958 de controale realizate la nivel naţional în unităţile din industria agroalimentară.
Conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în timpul controalelor au fost reţinute 3.277 de kilograme de carne şi produse din carne şi a fost emisă o ordonanţă de interzicere a activităţii şi una de suspendare a activităţii. Toate produsele neconforme au fost dirijate către unităţi de neutralizare pentru a fi distruse.
Controalele, desfăşurate în intervalul 29 noiembrie - 7 ianuarie 2022, au vizat 185 de unităţi de abatorizare, 1.960 unităţi de procesare, tranşare şi comercializare a cărnii, 220 de unităţi de procesare din sectorul laptelui, 190 de unităţi de procesare produse de pescuit sau pescării, 17 centre de ambalare ouă, 626 de unităţi de depozitare, 6.810 de unităţi de alimentaţie publică, 703 de unităţi de patiserie/cofetărie, 203 de unităţi de panificaţie, 140 de pensiuni, 311 pieţe şi 431 de unităţi de depozitare legume şi fructe.
De asemenea, au fost realizate 1.162 de controale în trafic, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, pentru a se verifica respectarea legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală.
Potrivit ANSVSA, o atenţie deosebită a fost acordată şi verificării respectării restricţiilor sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din zonele afectate de focare active de pestă porcină africană, care au scopul de a preveni răspândirea bolii.
Principalele neconformităţi identificate în timpul controalelor au fost desfăşurarea activităţilor în unităţi neînregistrate sanitar veterinar; nerespectarea condiţiilor de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor şi a echipamentelor de protecţie; comercializarea animalelor fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară.
De asemenea, au mai fost descoperite deficienţe privind asigurarea trasabilităţii produselor alimentare, ambalare şi etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare, program de autocontrol parţial implementat şi utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor.
Aflați amănunte de pe agerpres.ro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau