Băncile și Guvernul, buni prieteni. Mircea Coșea: ”Iar la acești oameni le bagi card?”(foto)
Dimensiune font:
Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani”, despre cele mai fierbinți chestiuni ale momentului: numerarul și comisioanele.
”Banca nu este fratele sau sora noastră, banca este o societate care merge pe profit. Degeaba o învinuim noi că ne exploatează prin dobânzi. De fapt, dobânzile sunt urmare a unei piețe care este sufocată de inflație, de credite neperformante, iar banca face în așa fel încât să nu cadă și ea. Acum, mai speculează o situație care, repet, nu este creată de ele, este creată de Guvern. Deci, dacă băncile vor fi atât de bune cu noi la suflet și o să spună că ”nu mărim aceste comisioane”, dar chiar și fără comisioane, măsura de limitare a numerarului nu este pentru această etapă”, a subliniat invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu.
Vând ce pot să vândă
Mergeți până la Ploiești, nu mai departe, a îndemnat profesorul Coșea. ”Pe DN1 o să vedeți la foarte multe porți, pe șosea, un scaun pe care se află un coșuleț cu câteva ouă, niște mere, niște pere. Ce înseamnă asta? Oamenii caută lichiditate. La țară, ei nu au cum să-și cumpere pâine, pentru că nu au bani lichizi. Și vând ce pot să vândă. Iar la acești oameni le bagi card? La această populație care umblă după patru lei primiți pentru ceva vândut la poartă, bagi card?”, a întrebat retoric expertul.
Cea mai bună glumă a Guvernului
”Dar nu ar fi tragică, ar fi cea mai bună glumă pe care acest Guvern a oferit-o cetățenilor lui. Eu nu văd nici un fel de eficiență. Calculele altor țări arată că, de fiecare dată când s-a mers pe panta asta, evaziunea a crescut, economia neagră s-a dezvoltata, pentru că așa merge economia. Nici măcar avantaje minore, precum reducerea cu mai puțin de 1% a evaziunii nu se va obține”
Guvernul, cel mai mare client al băncilor
În privința comisioanelor bancare, profesorul Coșea este convins că se va ajunge la un consens. ”Cum s-a ajuns în situația amiabilă de scădere a adaosului comercial de la 14 la 30 de produse. Se va ajunge la o înțelegere. De ce? Pentru că băncile au și așa o imagine foarte proastă. Au interesul să nu cadă în păcat. Pe de altă parte, banca și guvernul sunt prieteni foarte buni, se ajută împreună, pentru că Guvernul este cel mai mare client al băncilor în România. Băncile trăiesc trăiesc atât de bine, nu numai datorită inflației, dar și datorită faptului că împrumuturile pe care statul român le face pe piața bancară românească sunt din ce în ce mai mari. Mai pe scurt, este o relație reciprocă de interese și se va ajunge la un consens, care nu va fi foarte public. Băncile vor spune, așa, printre rânduri, Guvernul se va lăuda, poate, dar, de fapt, efectele generale ale acestei măsuri rămân, chiar dacă nu vom plăti comisioane mai mari”.
Nu avem control
Să nu uităm, a continuat profesorul Coșea, ”o chestiune care ne este specifică, în ultimă instanță. Cât durează o minune în România? Să zice că trei zile! Așa a fost și cu adaosul comercial. În primele trei zile a mai fost ceva, dar după aceea... Nu avem control. Nu aveam cum să controlăm băncile că vor respecta ceea ce zic”, a precizat Mircea Coșea, menționând că instrumentul menit să asigure un oarecare control, Consiliul Concurenței, lucrează foarte încet. Ca o concluzie: vom trece iarna, poate și vara viitoare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau