Bijuteriile Iașului - Papucul Doamnei, o floare rară, declarată monument al naturii prin Decret Regal
Dimensiune font:
Agenția de Protecție a mediului (APM) Iași a lansat o campanie de informare și conștientizare dedicată celor mai importante zile din calendarul ecologic: Ziua Internațională a Diversității Biologice (22 Mai) și Ziua Mondială a Mediului (5 Iunie). Cu acest prilej, au fost aduse în atenție specii de floră și faună strict protejate din județ, afectate de comportamentele iresponsabile ale unor oameni certați cu bunul-simț. Una dintre plante este Papucul doamnei (Cypripedium calceolus). Dintre toate speciile de orhidee care cresc în flora spontană a României, Papucul Doamnei este vedeta – prin frumuseţea, delicateţea, dar şi prin raritatea sa. Motiv suficient de întemeiat de a fi declarată specie monument al naturii, prin Decret Regal, în 1938.
Fiind o specie rară şi destul de afectată de comportamentul uman nepotrivit – prin culegerea sa din mediul natural, este înscrisă în diverse liste roşii, dar şi protejată prin acte normative la nivel internaţional, european şi naţional. În judeţul Iaşi a fost semnalată în Pădurea Bârnova-Repedea, Făgetul Secular Humosu, Pădurea Floreanu-Prumuşica-Ciurea.
„Când o vezi pentru prima dată, te oprești în fața ei ca în fața unui tablou vestit, dorit să-l vezi aievea. Deodată nu-ți dai seama: e o bijuterie de safire, rubine și diamante, cum pare când picătura de rouă se oprește în corola ei, sau un fluture rar, ori vreun colibri rătăcit prin plaiurile noastre?”, spunea profesorul Ion Simionescu, geolog, paleontolog și naturalist.
Numele de gen Cypripedium provine din limba greacă, de la cuvintele Kypris (zeiţa Venus) şi pedilon (pantof). Numele de specie derivă din latinescul calceolus (pantofior micuţ) şi este inspirat de forma florii, care seamănă foarte mult cu un papuc de catifea.
Floarea de Papucul Doamnei este mare şi frumoasă, răspândeşte adesea un plăcut miros de portocale şi este formată din patru foliole dispuse în cruce brun-purpurii şi un labelum mare, în formă de papuc, cu marginile îndoite spre înăuntru, formând un orificiu îngust. Înfloreşte de obicei în lunile mai-iunie. Această „formă a florii are rolul unei capcane pentru insectele care o vizitază: polenul aderă de capul insectei care se zbate să scape şi, vizitând altă „floare, realizează polenizarea.
Papucul Doamnei este o plantă cu o viaţă destul de lungă, între 30-100 de ani, iar perioada vegetativă până la prima înflorire poate dura între 6-10 ani. Extrasă din mediul său natural însă, nu poate supravieţui: dacă rizomul este rupt şi transplantat în alt loc, rezistă cel mult doi ani, după care mor şi rizomul afectat şi partea extrasă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau