Care sunt mallurile din Bucureşti la care se începe construcţia anul acesta
Dimensiune font:
În afară de deschiderea unor galerii comerciale ale retailerilor precum Kaufland, Auchan şi Cora, anul 2012 nu a adus deschiderea nici unui nou mall, în adevăratul sens al cuvântului, în Bucureşti. Lucrurile ar putea să se schimbe în următorii doi ani, pe măsură de dezvoltatorii vor demara lucrările de construcţie.
Din cele 16 proiecte de malluri anunţate şi amânate indentificate de ECONOMICA.NET, la cinci ar putea fi demarată constrcuţia în acest an.
Promenada Mall, dezvoltat de Raifesein Evolution chiar lângă Sky Tower, cea mai înaltă clădire din Bucureşti, va fi deschis în luna octombrie a acestui an, după o investiţie de 150 de milioane de euro. Cu o suprafaţă închiriabilă de 35.000 mp, mallul va avea 120 de magazine şi a atras deja marii retaileri precum H&M, Zara, C&A şi Flanco.
CITEŞTE ŞI Harta celor 100 de malluri îngenuncheate de criză. Câte se mai ridică
Tot anul acesta, teoretic, se va deschide şi Vulcan Retail Parc, dezvoltat de fondul de investiţii sud-afrian NEPI în parteneriat cu Benevo, companie controlată de omul de afaceri canadian Michael Topolinski, pe terenul de 77.000 mp al Vulcan. Însă lucrările de construcţie nu au început.
NEPI vine cu un capital de 20 de milioane de euro pentru construcţia proiectului, în timp ce estimările din piaţă arată că Benevo ar fi plătit aproximativ 23 de milioane de euro pentru terenul din Capitală. Proiectul este unul de tip strip-mall şi va avea o suprafaţă totală închiriabilă de 35.000 mp. Dezvoltatorii au semnat deja priul contract, cu retailerul Carrefour, iar deschiderea proiectului este programată pentru trimestrul trei al acestui an. Reprezentanţii companiei nu ne-au oferit mai multe detalii referitoare la demararea lucrărilor de construcţie, dar menţin ca dată de finalizare trimestrul trei al acestui an.
Criza şi problemele dezvoltatorilor legate de finanţare au pus „în aşteptare” 16 proiecte de centre comerciale din Capitală. ECONOMICA.NET v-a prezentat în urmă cu două luni harta mallurilor îngenuncheate de criză. Bucureştiul figura cu 16 proiecte de centre comerciale care nu au mai fost construite. Cea mai mare parte dintre ele nu vor mai fi construite.
Noi malluri în Bucureşti
Totuşi, pe lângă Promenada Mall, care în 2009 a fost pus „on hold”, dar a cărui construcţie a fost reluată anul trecut, mai sunt şi alte malluri anunţate încă de acum aproape cinci ani, a căror construcţie va fi demarată anul acesta.
Un alt proiect al celor de la Benevo este Victoria City Center, care a fost anunţat la sfârşitul lui 2010, atunci când a fost obţinut Planul Urbanistic Zonal (PUZ). NEPI intrase cu Benevo în parteneriat pentru ridicarea mallului, dar sud-africanii s-au răzgândit şi au preferat să investească în mallul de la Vulcan. Acum mai bine de doi ani, investiţia anunţată în mallul de pe terenul fostei fabrici de textile Dacia a fost de 150 de milioane de euro. Anul trecut, companiile au anunţat că lucrările de construcţie vor fi demarate la sfârşitul anului, cu un termen de finalizare pentru septembrie 2014, iar chiriaşii anunţaţi au fost Cora şi Cinema City. Nici de această dată reprezentanţii companiei nu ne-au oferit mai multe detalii cu privire la construcţia proiectului, dar se pregătesc cu un anunţ în următoarele săptămâni.
AFI Europe a cumărat terenul de 155.000 mp al fabricii Laromet în 2007. De atunci, tranzacţia a rămas ca cea mai mare din imobiliarele din România: 77,5 milioane de euro. Planurile grupului israelian de a construi mii de locuinţe, dar şi un mall pe acest teren s-au schimbat puţin. Anul trecut, David Hay, directorul companiei pe România, ne-a declarat că au fost începute lucrările preliminare pentru construirea mallului şi aştepta obţinerea autorizaţiei de construcţie. Proiectul AFI Palace B.NOI va avea o unitate Real, dar şi un magazin Dedeman.
Telenovela Parklake Plaza
Proiectul Parklake Plaza pare a fi un sinonim cu „telenovelă”. Anunţat în 2008, proiectul urma să fie dezvoltat de irlandezii de la Caelum Development şi portughezii de la Sonae Sierra. Din cauza unor litigii cu privire la teren – fosta bază sportivă Spartac, proiectul a fost amânat. Apoi Sonae Sierra a ieşit din proiect. În toamna acestui an însă, cele două companii au anunţat reluarea parteneriatului, dar şi faptul că jumătate din suprafaţa închiriabilă, de 67.000 mp, care a fost redusă faţă de proiectul iniţial, este deja închiriată. Retailerii care vor deschide aici magazine sunt Cora, Flanco, H&M, Douglas, Zara, Mango. Iniţial, proiectul urma să fie finalizat anul acesta.
Oficialii companiei Sonae Sierra nu ne-au oferit un răspuns cert cu privire la o posibilă construcţie anul acesta.
„În prezent lucrăm la optimizarea designului proiectului şi semnăm în continuare contracte cu noi branduri. De asemenea, ne concentrăm pe obţinerea soluţiilor financiare corecte, care împreună vor defini începerea construcţiei. Odată ce putem informa piaţa de acest lucru, o vom face”, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Sonae Sierra.
Mai e nevoie de malluri în Bucureşti?
Răspunsul ar fi: depinde de zonă. Locuitorii din cartierele din estul Capitalei - Pantelimon, Colentina şi Titan, nu beneficiază de accesul la un centru comercial, deşi pentru această zonă au fost anunţate mai multe proiecte, precum mallul Belrom din Colentina (fabrica Helitube), Mega Mall (Electroaparataj), Parklake Plaza (Spartac), Pallady Shopping Center (Sicomed). Bătălia se va însă între Mega Mall şi Parklake Plaza.
Un alt proiect anunţat dinainte de criză este Mega Mallul austriecilor de la Real4You, care va fi construit pe terenul fostei platforme Elecroaparataj. La începutul anului 2010, terenul a fost curăţat de vechile clădiri, iar în luna noiembrie a anului trecut a fost obţinută autorizaţia de construire. Deschiderea mallului cu o suprafaţă închiriabilă de 70.000 mp este programată pentru 2014.
La nivel naţional, anul acesta sunt estimate a fi livrate pe piaţă spaţii comerciale cu o suprafaţă de 150.000 mp, potrivit unui studiu Jones Lang LaSalle, din care o treime în Bucureşti. Asta dacă NEPI şi Benevo vor reuşi să deschidă mallul de la Vulcan la timp. Având în vedere experienţa anterioară a celor de la NEPI, care au construit un mall la Ploieşti împreună cu retailerul Carrefour în doar 11 luni, acest lucru ar putea fi posibil.
Iar dacă anul acesta încep construcţiile la Mega Mall, la Parklake Plaza, AFI Palace B.NOI şi de ce nu, chiar Victora City Center, atunci în din 2013 vor fi livrate cele mai multe spaţii comerciale moderne din anii de criză.
Unde se află Bucureştiu comparativ cu celelalte capitale din regiune
Anul 2012 nu a adus deschideri notabile pe piaţa din Bucureşti. Dar, la sfârşitul lui 2011, Capitala se plasa pe locul trei în topul capitalelor din regiune în ceea ce priveşte stocul de spaţii moderne de retail, după Budapesta (1,35 mil. mp) şi Varşovia (1,33 mil. mp). Bucureştiul avea la sfârşitul anului 2011 un stoc de aproape 950.000 mp de centre comerciale, potrivit unui raport al Colliers International. Pe locul patru se plasează oraşul Praga, cu un stoc de 870.000 mp, urmat de Kiev cu 700.000 mp, Sofia (620.000 mp) şi Zagreb (520.000 mp).
economica.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau