Cât ne costă economia subterană a Iaşului
Dimensiune font:
* munca la negru, evaziunea fiscală sau contrabanda cu ţigarete sunt trei dintre cele mai grele pietre de moară pentru economia locală * în doar câteva luni statul a fost prejudiciat cu milioane de lei de către cei care nu-şi declară activităţile * cea mai grea muncă o au inspectorii fiscali care, de la începutul anului, au identificat prejudicii de aproximativ 30 de milioane de lei * munca la negru este un alt obicei dăunător care nu poate fi stopat la Iaşi
Evaziunea fiscală este cel mai simplu mod în care o companie poate prejudicia statul. De la începutul anului inspectorii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice ale Judeţului au înaintat 22 de procese verbale de control organelor de urmărire şi cercetare penală pentru un prejudiciu de peste 424.000 de lei. Comerţul, construcţiile, service-urile auto, restaurantele, barurile sau alimentaţia pentru evenimente sunt doar câteva dintre domeniile în care evaziunea fiscală înfloreşte la Iaşi. „Sesizările penale au fost înaintate pentru sustragerea de la verificările financiare şi fiscale prin nedeclararea sau declararea fictivă cu privire la sediile principale sau secundare, TVA dedusă în baza unor facturi provenind de la firme inexistente, contribuabili radiaţi sau contribuabili de tip «fantomă» sau pentru înregistrarea de obligaţii restante la bugetul de stat cu o vechime mai mare de 30 de zile reprezentând stopaj la sursă”, a detaliat Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al DGFPJ Iaşi. De asemenea, contribuabilii ieşeni s-au sustras de la plata de obligaţii fiscale la bugetul statului în valoare de 26,4 milioane de lei.
Economia subterană, 8% din PIB-ul naţional
Munca la negru este o altă faţă a evaziunii fiscale care prosperă la Iaşi. De la începutul anului echipele de control ale Inspectoratului Teritorial de Muncă au verificat 780 de angajatori, la 49 dintre aceştia descoperind persoane care lucrau fără a avea un contract de muncă, printre aceştia numărându-se şi un minor. Cu toate că inspectorii au aplicat amenzi de peste 710.000 de lei, mai puţin de jumătate dintre companiile amendate au găsit de cuviinţă să respecte legea şi să încheie contracte de muncă cu persoanele depistate că lucrau la negru. Astfel, presupunând că fiecare dintre cele 66 de persoane descoperite fără forme legale de angajare ar fi fost încadrate cu salariul minim pe economie, de 750 de lei, prejudiciul care a fost creat statului în acest mod este de nu mai puţin de 12.144 de lei.
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, declara la începutul acestei luni că economia subterană a României este cuprinsă între 3,5% şi 8% din PIB.
Contrabanda cu ţigarete, un alt domeniu preferat de evazionişti, s-a ridicat în întreaga Regiune de Nord Est la 726.944 de lei. Poliţiştii de la Frontieră au descoperit peste 111.000 de pachete de ţigări de la începutul anului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau