Cât va costa încălzirea casei în lunile de iarnă în sistem centralizat? Cât vor plăti posesorii de centrale termice individuale

calorifer-1

Dimensiune font:

| 14-12-2021 08:30

 Cel mai modern sistem centralizat de distribuție termică din țară, al Oradei, va scoate, în fiecare lună de iarnă din acest sezon, peste 700 de lei din buzunarul locatarilor din apartamentele de 2 camere. Anunțul a fost făcut chiar de către primarul municipiului, Florin Birta, acesta justificând creșterea facturilor cu minim 40% prin imposibilitatea de a aloca mai mulți bani, din bugetul local, pentru a atenua mai eficient creșterea costurilor cu combustibilul utilizat în producția de energie termică. Noul cost al gigacaloriei, calculat de către municipalitatea bihoreană, este de 525 lei, din care un procent de doar 25% este subvenționat local.

În condițiile în care tariful net al gigacaloriei, plătit de către locuitorii orașelor Arad, Timișoara sau Constanța, este mai mare cu până la 13% în raport cu ce plătesc efectiv orădenii, putem estima un nivel al facturilor pentru încălzire de peste 500 de lei pentru garsoniere, în timp ce locatarii apartamentelor de 3 camere din aceste orașe vor fi nevoiți achite lunar facturi de peste 1000 de lei, deși municipalitățile subvenționează o parte din costuri.

 

Primarul din Oradea a dat publicității datele din orașele unde primăriile subvenționează peste jumătate din costul real al gigacaloriei, punând la îndoială eficiența acestor sisteme centralizate. Astfel, locuitorii din Cluj-Napoca plătesc în mod real doar 38% din costul gigacaloriei (278 de lei din totalul de 739 lei), cei din Brașov 35% (264 de lei din totalul de 763 lei), iar cei din București doar 29% din total (280 de lei din costul real de 986 lei). 

Sucevenii plătesc efectiv 240 de lei, reprezentând aproximativ jumătate din costul gigacaloriei, în timp ce locuitorii municipiului Ploiești vor achita 222 lei/gigacalorie din totalul de 520 lei, din bugetul local fiind achitată o subvenție de 57% din costurile reale. În același timp, municipalitatea din Bacău asigură unul dintre cele mai mici tarife de energie termică în sistem centralizat, populația urmând să plătească doar 190 de lei din totalul de 480 de lei, cu o subvenție de peste 60% de la bugetul local. În schimb, locatarii apartamentelor din Craiova vor avea de achitat facturi mai mari cu 30% în raport cu iarna trecută, cu aproape 100 de lei mai mult pentru fiecare gigacalorie consumată, municipalitatea plătind 45% din costurile reale de 702 lei. O majorare tarifară de 100 lei pentru fiecare gigacalorie este anunțată și în cazul locuitorii municipiilor Botoșani și Iași, diferențele fiind suportate de către primării.
 

În mai multe județe din țară, sistemele centralizate de încălzire au fost desființate din cauze economice sau din lipsă de abonați


În Sibiu, majoritatea apartamentelor sunt încălzite cu centrale termice individuale, municipalitatea gestionând, prin intermediul unei societăți specializate, distribuția de energie termică pentru mai puțin de 1.000 de puncte de consum, pentru care subvenționează aproximativ 40% din totalul costurilor. Proprietarii apartamentelor care nu beneficiază de serviciile centralizate vor achita facturile de încălzire direct către furnizorii de gaze naturale.

De altfel, în mai multe județe din țară, sistemele centralizate de încălzire au fost desființate din cauze economice sau din lipsă de abonați, majoritatea proprietarilor de case și apartamente preferând instalarea de sisteme individuale de încălzire, în majoritatea lor fiind vorba despre centrale termice pe gaz. Cele mai multe localități care au renunțat la vechile sisteme centralizate se află în Transilvania, unde primele debranșări au avut loc cu peste 20 de ani în urmă, inițial echipamentele individuale fiind importate neoficial prin intermediul traficului de frontieră cu Ungaria.
 
Dacă în cursul iernilor trecute am asistat la un adevărat război mediatic între reprezentanții producătorilor și importatorilor de echipamente termice individuale pe de o parte, și reprezentanții municipalităților și ai companiilor de producție energetică pe de altă parte, cu privire la nivelul real al costurilor pentru fiecare sistem în parte, existând chiar argumente de similitudini la nivelul facturilor plătite efectiv (în condițiile în care subvențiile primăriilor acoperă o parte din costurile reale ale sistemelor centralizate), anul acesta este imposibil de estimat cât vor plăti în mod real cei care s-au debranșat, deoarece prețurile gazelor naturale au înregistrat fluctuații majore în ultimele luni.
 

În funcție de zona de distribuție și de prevederile contractuale, vor exista diferențe semnificative de costuri între posesorii acelorași tipuri de centrale termice individuale

 
Astfel, în funcție de zona de distribuție și de prevederile contractului semnat cu furnizorii de gaze naturale, vor exista diferențe semnificative de costuri între posesorii acelorași tipuri de centrale termice individuale, unii dintre ei ajungând să plătească încălzirea unor spații locuibile identice la valori cu 200-300% mai mari în comparație cu cei mai norocoși, care au semnat contracte cu preț fix încă din vara anului 2021, tarifele respective fiind valabile timp de un an, în sistem concurențial.


Desigur, utilizarea unui echipament individual modern, cu clasă energetică eficientă, pus în funcțiune pe o instalație termică în pardoseală, împreună cu o izolare eficientă a casei, pot reduce factura de încălzire cu până la 30-35%, însă nivelul prețurilor gazelor înregistrat în ultimele săptămâni va determina o majorare semnificativă și în cazul utilizatorilor de sisteme individuale de încălzire. O parte din această creștere va fi amortizată, în cazul consumatorilor casnici eligibili, în funcție de venituri și de nivelul lunar de consum, de către statul român.

Echipamentele individuale consumatoare de energie electrică pot genera costuri de peste trei ori mai mari pentru generarea unui kilowatt termic, în comparație cu cele pe gaze, necesitând un coeficient de performanță ridicat pentru a deveni rentabile, acesta fiind cazul anumitor tipuri de pompe de căldură, însă prețul de achiziție și instalare a acestora este prohibitiv pentru majoritatea românilor.
 
De asemenea, locuitorii zonelor în care nu există rețele locale de gaze naturale au fost nevoiți să investească sume considerabile, de ordinul zecilor de mii de lei, pentru punerea în funcțiune a sistemelor individuale de încălzire pe bază de combustibil solid (peleți sau lemne), costurile pentru încălzirea unei locuințe cu spațiu util de 100 metri pătrați fiind estimate a atinge nivelul de 5000 lei pentru întreg sezonul de iarnă în care ne aflăm. Și în cazul acestora, statul român asigură mecanismele de compensare parțială, conform legilor emise în această toamnă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Trageri la Loteria Română: Vezi aici lista completă a numerelor câștigătoare la toate categoriile
17/11/2024 20:32

  Noi trageri la sorti au avut loc la Loteria Romană, duminică seara. Joi seară, un roman a castigat aproape 10 milioane de euro. Loteria Romană anunţă, joi seară, că s-a caştigat marele pre ...

Drumul expres Bacău – Piatra Neamț, scos la licitație!
17/11/2024 20:16

Consiliul de Administratie al CNIR a aprobat, la sfarsitul săptămanii trecute, lansarea licitatiei pentru proiectarea si executia Drumului Expres Bacău-Piatra Neamt, o investitie de peste 6 miliarde lei (fă ...

Leul rezistă la presiunile economice și politice
17/11/2024 20:06

Banca Natională continuă să monitorizeze cu atentie piata valutară pentru a proteja cursul leu/euro, principalul său instrument in lupta cu inflatia, si pentru a evita eventualele derapaje in perioada aleg ...

Ajutoare de la stat pentru hainele copiilor sărmani. Fiecare copil va primi 500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte
17/11/2024 15:20

Elevii şi preşcolarii care provin din familii defavorizate primesc de săptămana viitoare un ajutor de la stat de 500 lei, pe un card special. Banii pot fi folosiţi doar pentru achiziţionarea de rechizite ...

Trucurile prin care supermarketurile te păcălesc să cumperi mai mult decât ai nevoie. Iată de ce ajungi să pleci cu portofelul gol
17/11/2024 11:05

  De la cardurile de fidelizare pană la asezarea pe rafturi, de la lipsa ferestrelor către exterior pană la schimbare pozitiei unor produse esentiale, supermarketurile folosesc toate str ...

Contract semnat pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: O etapă crucială pentru energia românească
16/11/2024 00:36

Contractul pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavodă a fost semnat la Baku, in cadrul COP 29, marcand un moment istoric pentru energia romanească. Proiectul va adăuga 1.400 MW capacitate instalată, va gener ...

Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China.
16/11/2024 00:27

Emmanuel Macron a avertizat că Europa riscă să fie divizată de politica economică a lui Donald Trump şi să fie aruncată intr-un război comercial simultan cu Washingtonul şi Beijingul. Următoarea adm ...

Se dă a doua pensie în luna decembrie 2024! Casa Națională de Pensii a anunțat cine ia banii
15/11/2024 18:27

Casa Natională de Pensii a anuntat că se dă a doua pensie in luna decembrie 2024. Peste 200.000 de pensionari vor primi două pensii in decembrie din cauza intarzierilor la recalculare. Se dă a doua pens ...

Pensionarii care au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP). urmează să afle dacă vor beneficia de majorări la pensie
15/11/2024 14:31

 Iesenii care au depus la Casa Judeteană de Pensii Iasi dosarele de pensionare incepand cu 1 septembrie 2024, dată la care a intrat in vigoare noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), asteaptă si acum de ...

Trei contabile din Ilfov au furat aproape 700.000 de euro
15/11/2024 14:30

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe langă Tribunalul Ilfov, au efectuat nouă percheziţii la punctele de lucru şi sediile unor societăţi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei