Ce a determinat deprecierea leului, săptămâna trecută
Dimensiune font:
În perioada următoare, volatilitatea pieţelor internaţionale va continua să îşi pună amprenta pe cea locală.
Temerile privind o intervenţie militară a SUA şi aliaţilor săi în Siria, dar şi o posibilă extindere a conflictului, au determinat reducerea apetitului pentru risc, implicit retragerea unor investitori de pe pieţele emergente, ceea ce a provocat deprecierea monedelor din regiune, inclusiv a leului.
Săptămâna a debutat cu o uşoară apreciere a leului, cursul euro coborând la 4,4221, pentru ca de marţi acesta să crească constant, culminând cu media de vineri, care a fost de 4,4725 lei, nou maxim al ultimelor zece săptămâni.
Ultima şedinţă a săptămânii s-a deschis în jurul pragului de 4,47 lei, presiunea pe cumpărarea de valută împingând euro spre 4,48 lei, pentru ca seara, pe pieţele internaţionale, cotaţiile să scadă, într-un context favorabil, la 4,4650 – 4,4680 lei.
În piaţa la termen de la Sibiu, preţurile futures ale euro pentru scadenţa lunară au crescut de la 4,43 la 4,472 lei, pentru decembrie de la 4,465 la 4,495 lei, iar pentru martie viitor la 4,5204 lei.
Dolarul american a înregistrat cea mai semnificativă creştere, de 6,65 bani, cursul urcând de la 3,3441 la 3,4106 lei, pragul de 3,4 fiind depăşit ultima dată în 7 iulie.
Aprecierea francului elveţian a fost mai modestă, datorită creşterii cererii de monedă americană pe pieţele internaţionale, cursul urcând de la 3,5904 la 3,6103 lei.
În perioada următoare, volatilitatea pieţelor internaţionale va continua să îşi pună amprenta pe cea locală, cauzată atât de situaţia din jurul Siriei, dar şi de posibilitatea, ca la jumătatea acestei săptămâni, Rezerva Federală să reducă injecţiile de lichiditate în economia SUA, care se ridică în prezent la 85 miliarde dolari. Reducerea stimulentelor monetare, care au avut, în ultimii ani, drept efect ieftinirea dolarului, va provoca creşterea cererii de monedă americană, implicit întărirea acesteia.
Creşterea aversiunii faţă de risc a produs scăderea perechii euro/dolar până la 1,3105 dolari, nivel care nu a mai fost atins din 19 iulie. Scăderea euro a apărut după o declaraţie a preşedintelui BCE, Mario Draghi, care a afirmat că instituţia pe care o conduce analizează o posibilă reducere a dobânzii sale de politică monetară, care se situează în acest moment la minimul istoric de 0,5%.
Vineri, euro a recâştigat o parte din terenul pierdut şi a urcat la 1,3210 dolari, închizând pe pieţele americane la 1,3180 dolari. Creşterea euro s-a produs după publicarea datelor privind şomajul din SUA, care a scăzut luna trecută, faţă de cea precedentă, de la 7,4 la 7,3%, ceea ce pune, în opinia analiştilor, sub semnul întrebării schimbarea programului de relaxare cantitativă a Fed.
Analiză transmisă de DOMUS M&D
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau