Ce scumpiri am înfruntat în februarie!
Dimensiune font:
*preţurile de consum şi-au moderat ritmul de creştere luna trecută, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică * influenţe s-au simţit la tarifele mărfurilor nealimentare în principal ca urmare a scumpirii la combustibil şi ţigări *în scădere este şi deficitul comercial
Ritmul de creştere a preţurilor de consum s-a situat, în februarie 2013, la 0,34%, în scădere faţă de prima lună din an când era de 1,34%. Acest ritm temperat s-a înregistrat deşi combustibilii s-au scumpit cu 1,3%, iar legumele cu aproape 3%. O creştere peste medie, de 0,42%, s-a raportat, în februarie, la preţurile şi tarifele mărfurilor nealimentare, majorarea fiind influenţată în principal de scumpirea cu 1,3% a combustibililor şi cu 0,5% a ţigărilor.
În ciuda influenţei sezoniere, înregistrată în scumpirea legumelor şi conservelor, preţurile mărfurilor alimentare şi-au limitat creşterea la 0,3%, la unele produse de bază precum ouă, ulei sau zahăr fiind înregistrate ieftiniri de la 0,1 la 5,8%.
Proiecţia Băncii Naţionale a României privind inflaţia în 2013 rămâne de 3,5%, iar pentru 2014 este estimat un nivel al creşterii preţurilor de consum de 3,2%. Pentru prima jumătate a anului, BNR estimează o rată a inflaţiei de 5-6%, urmând ca apoi să scadă, dar nivelul acesteia va depinde foarte mult de evoluţia preţurilor volatile, precum cele din agricultură.
Produsele româneşti, mai căutate la export
Pe de altă partă, potrivit estimărilor INS, exporturile au însumat în ianuarie 2013 16,3 miliarde de lei, iar importurile au ajuns 17,6 miliarde de lei. Astfel, deficitul comercial a fost, în ianuarie 2013, de peste 1,3 miliarde lei, mai mic cu 681 milioane de lei faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2012.
Potrivit datelor publicate marţi de INS, comparativ cu ianuarie 2012, exporturile au crescut cu 7,9% la valori exprimate în lei, iar importurile au crescut cu 3%. Mai mult, faţă de luna decembrie 2012, exporturile au crescut cu 15,4%, iar importurile au scăzut cu 2,8%.
În luna ianuarie 2013, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de: maşini şi echipamente de transport (41,7% la export şi 35,4% la import) şi alte produse manufacturate (34,3% la export şi respectiv 29,5% la import). (Alina Stan)
Cele mai mari ieftiniri în februarie au fost înregistrate la ouă, cu 5,8%
Susa grafic: INS
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau