Crescătorii de animale, cu jalba-n proţap la şefii judeţului
Dimensiune font:
peste 40 de fermieri din Iaşi şi-au spus păsul la întâlnirea organizată ieri de Camera Agricolă * oamenii au fost sfătuiţi de şefii instituţiilor publice prezenţi la masa discuţiilor să se asocieze pentru a putea concura cu agricultorii din zonele învecinate
„Trebuie să-mi vând ferma cu 20-30 de vaci pentru că nu mă mai pot dezvolta“, este concluzia la care a ajuns unul din crescătorii de animale din judeţul Iaşi. Stelian Gălban, fermier din comuna Ungheni, susţine că nu primeşte sprijin, iar mica sa afacere riscă să moară. „S-a ajuns ca fermele mari să ia pământul celor mici. Laptele îl dau ieftin şi ajung să nu mai am din ce să îmi întreţin familia. Trebuie să mă autodistrug, să mă reprofilez pe cultivarea legumelor“, a spus fermierul la întâlnirea de ieri cu şeful Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei.
Crescătorii de animale susţin că nu-şi pot valorifica munca deoarece nu mai au voie să-şi vândă animalele în târgurile şi oboarele din judeţ, acestea nefiind autorizate de Direcţia de Sănătate Publică, şi că sunt nevoiţi să dea bani grei ca să-şi ducă marfa la abatoarele din judeţele învecinate.
Doar trei oboare autorizate
„Toată lumea taie animalele clandestin. Abatoarele le-au închis, iar în oboare nu mai avem voie să intrăm cu animalele. Am dori ca instituţiile statului să ne ajute, nu să ne dea în cap“, a spus un alt fermier venit la întâlnirea organizată de Camera Agricolă Judeţeană Iaşi. Practic, în judeţ există doar trei oboare autorizate, la Lespezi, Scânteia şi Ţibana, alte zeci neîndeplinind condiţiile impuse de lege. „Vreau să văd o listă cu toate oboarele din judeţ, cele autorizate şi cele neautorizate, şi o estimare a valorii investiţiilor pentru a le putea deschide legal. Vom discuta apoi cu primarii pentru a găsi împreună o soluţie“, a spus şeful CJ. Acesta a mai anunţat că se va lua în calcul şi organizarea de târguri în marile localităţi din judeţ pentru ca fermierii să-şi poată valorifica marfa.
Principala problemă identificată atât de conducerea judeţului, cât şi de fermieri este lipsa de unitate în rândul crescătorilor de animale. „Trebuie să vă alegeţi un şef pe care să-l respectaţi şi să vă uniţi într-o asociaţie puternică, pentru binele vostru“, le-a transmis Adomniţei fermierilor. Lipsa de comunicare între crescătorii de animale a fost subliniată şi de fermierii ieşeni. „La noi sunt 7.000 de asociaţii mici care nu fac nimic. Cei de la Vaslui sunt mult mai uniţi şi reuşesc să se impună“, a spus unul din crescătorii de animale.
Camera Agricolă Judeţeană Iaşi va organiza în perioada următoare întâlniri şi cu apicultorii şi cu producătorii de fructe şi legume.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau