Criză uriașă de personal, în construcții
Dimensiune font:
* în acest domeniu, la Iași sunt disponibile 391 de posturi, cu 110 mai multe decât săptămâna trecută * necesarul de oameni cu studii superioare se menţine ridicat * foarte puţine locuri în comerţ, nimic nou în HoReCa * nemţii umblă după 20 măcelari
Cu toate că au făcut, din timp, toate diligenţe pentru a-şi asigura necesarul de forţă de muncă pentru sezonul care deja a început, constructorii ieşeni mai au nevoie de foarte mulţi lucrători. Sunt disponibile 391 de posturi, cu 110 mai multe decât săptămâna trecută. Practic, la nivelul judeţului, mai bine de jumătate din locurile de muncă vacante (52%) sunt în acest domeniu. E nevoie de mulţi necalificaţi, acei oameni buni la toate, dar se caută şi meseriaşi cu experienţă. Montatori structuri metalice, dulgheri, electricieni, faianţari, fierar-betonişti, instalatori, macaragii, un maistru electrician, sudori, tinichigii de şantier, zidari şi zugravi.
Necalificaţii îşi mai pot găsi de lucru ca ajutor bucătar, ambalator manual, cameristă hotel, încărcător - descărcător, îngrijitor bătrâni la domiciliu, îngrijitor clădiri, spălător vase sau manipulant mărfuri.
În privinţa celor studioşi, adică absolvenţii de facultate, un pic mai puţine oportunităţi faţă de intervalul precedent (165/168). Sunt vacante posturi de analist, cadru tehnic PSI, contabil, economist, expert în achiziţii publice, geograf, ingineri (CFDP, CCIA, construcţii hidrotehnice, geodez, horticol, îmbunătăţiri funciare, instalaţii, energetician), peisagist, programator, şef department, şef şantier, şef serviciu, specialist achiziţii, specialist resurse umane şi specialist SIG/IT.
Comercianţii şi-au cam asigurat necesarul de personal, mai sunt disponibile doar şapte posturi. În HoReCa, aceeaşi situaţie ca şi acum o săptămână (17 locuri de muncă), tot nimic în asigurări, e nevoie de 15 şoferi profesionişti, iar în restul serviciilor, centralizatorul AJOFM Iaşi consemnează un necesar de 238 lucrători.
Confecţii par a-şi reveni (21/16), scădere consistentă în industrie (67/80), agricultura mai aşteaptă, în sănătate, trei posturi de infirmieră.
Finlandezii plătesc 1,12 euro pentru un kilogram de căpşuni culese
Dacă spaniolii nu mai au nevoie de „căpşunari”, în schimb, la finlandezi cererea a crescut spectaculos. 100 ieşeni pot veni aici la cules căpşuni, fructe şi legume, fiind plătiţi cu 1,12 euro pentru fiecare kilogram recoltat. În ţara scandinavă mai e nevoie de 25 asistenţi medicali şi 10 medici generalişti. În rest, nimic spectaculos. Letonii vor 30 de sudori, dar, la un salariu de 1.400 euro brut, nu e deloc înghesuială. Pe şantierele ieşene se câştigă mai bine.
Nemţii umblă după 20 măcelari, trei sudori şi patru electronişti, spaniolii angajează 15 şoferi de TIR şi atât, în Belgia sunt doriţi patru necalificaţi pentru a merge la cules de căpşuni, patru macaragii, patru tehnicieni reţele de telecomunicaţii, un dulgher/tâmplar, un electrician pentru întreţinerea iluminatului stradal şi un electrician tensiune medie). Austria are disponibile cinci tehnicieni producţie, danezii angajează 20 sudori, care sunt plătiţi cu 25 euro la oră, în Norvegia e vacant un post de supraveghetor la fermă. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau