Cum să faci corect pasul de la economii la investiții
Dimensiune font:
În ultima vreme, primești tot mai multe informații despre cum să faci economii și planuri de investiții. În România, se pune tot mai mult accent pe educația financiară, iar specialiștii susțin că aceasta este cea mai bună perioadă de a investi. Iată care sunt primii pași pe care ar trebui să-i urmezi pentru a avea succes.
Cum să începi să investești
Statisticile arată că românii nu își mai țin banii la saltea, ci preferă să-i investească, fie că aleg piața imobiliară, bursa, calea antreprenoriatului sau alte metode prin care să-și sporească veniturile. Dacă ești unul dintre ei, înainte de a începe să-ți investești economiile, este esențial să ai un plan bine pus la punct prin care să-ți setezi cât mai clar profitul dorit, dar și perioada de timp în care vrei să-l obții.
Sunt extrem de rare cazurile în care oamenii se îmbogățesc peste noapte. Spre exemplu, dacă te vei orienta spre piața bursieră, cel mai indicat ar fi să apelezi la serviciile unui broker de actiuni cu experiență. Bursa este un domeniu extrem de vast, cu o mulțime de instrumente financiare, și dacă nu le stăpânești foarte bine, vei întâmpina dificultăți. Cu ajutorul unui specialist, vei reuși să îți alcătuiești portofoliul de investiții și să îți stabilești strategia potrivită.
Adună cât mai multe informații despre domeniul în care vrei să investești
Ca investitor aflat la început de drum, trebuie să aduni cât mai multe informații despre domeniul în care intenționezi să activezi. Citește cărți de profil, urmează cursuri de specialitate, în care poți descoperi ultimele idei despre cum funcționează investițiile moderne. Află cât mai multe detalii referitoare la optimizarea portofoliului, diversificarea sa și eficiența pieței. Partea teoretică a finanțelor nu trebuie ignorată, pentru că reprezintă un punct de start extrem de solid.
Pentru orice domeniu există o mulțime de manuale de specialitate, studii de caz și nu numai, în urma cărora vei obține sfaturi prețioase și reguli pe care le-ai putea aplica. De exemplu, Elon Musk, cel mai bogat om din lume, dezvăluia în timpul unei conversații cu un antreprenor cum l-au ajutat cărțile. „Am citit mult și am vorbit cu o mulțime de oameni. Nu pot spune că am avut un mentor, dar am căutat mereu să obțin feedbackul celor din jurul meu, dar și feedbackul contextului istoric, reprezentat, în principal, de cărți. Nu citesc foarte multe manuale de afaceri, dar îmi plac biografiile și autobiografiile. Consider că ajută, chiar dacă multe dintre ele nu vorbesc doar despre afaceri”, spunea Musk.
Alege-ți calea de urmat și ai răbdare
Nivelul de cunoștințe și personalitatea ar trebui să determine calea pe care o ai de urmat. În general, investitorii adopta una dintre următoarele strategii, pe care le-ai putea aplica și tu:
„Nu îți pune ouăle în același coș” – cu alte cuvinte, alege să îți diversifici portofoliul de investiții;
„Pune toate ouăle în același coș, dar ai mare grijă de coș” – alege investiții cu o marjă cât mai mică de risc, dar care nu îți vor aduce profituri spectaculoase;
Combină aceste două strategii, având un portofoliu de bază sigur și un altul în care ești dispus să îți asumi riscuri mai mari.
După ce ți-ai ales strategia care ți se potrivește cel mai bine, va trebui să dai dovadă și de disciplină. Acest lucru înseamnă să te ții de ea și să ai răbdare. Șansele tale de a avea succes vor crește dacă vei învăța să îți controlezi emoțiile, te vei informa în permanență și îți vei alege corect oamenii care să te îndrume.
Călătoria ta în domeniul investițiilor ar trebui să fie, în mod normal, una de durată, în care vei avea o mulțime de lucruri noi de învățat. Aceștia sunt doar câțiva dintre pașii pe care îi vei avea de făcut pentru a trece de la economii la investiții.
Sursa foto: Unsplash.com/Adeolu Eletu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau