Cum se aplică legea în cazul OMV Petrom pentru taxa de solidaritate. Declarațiile șefului Consiliului Concurenței
Dimensiune font:
Statul român a cerut clarificări la Bruxelles asupra modului în care poate aplica prevederile europene și eventual sancționa refuzul OMV Petrom de a achita taxa de solidaritate impusă de autoritățile noastre. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a transmis, joi, într-o conferință de presă, cum se poate aplica legea în cazul grupului austriac.
Șeful Consiliului Concurenței, despre cum se aplică legea în cazul OMV Petrom pentru taxa de solidaritate
Șeful Consiliului Concurenței, despre cum se aplică legea în cazul OMV Petrom pentru taxa de solidaritate
"Expresia e: unde-i lege, nu-i tocmeală. Acum, bănuiesc că legea nu e atât de neclară cât să nu înţeleagă lumea dacă trebuie să plătească sau nu. Legea transpune o hotărâre europeană. În toată Europa s-a spus: companiile astea din energie au beneficiat... nu e vina lor, dar nu e nici meritul lor că au aceste profituri, că au crescut mult preţurile în energie, şi atunci e cumva incorect să le rămână profiturile, pentru că au rezultat din invazia rusească, nu dintr-o performanţă managerială deosebită a lor.
Şi atunci nu e corect să le rămână lor profiturile astea foarte mari, trebuia să ia şi statul o parte, mai ales că statul, undeva, trebuie să îi ajute pe cei care sunt afectaţi de creşterea asta mare de preţuri. Şi acesta e un lucru care se întâmplă. România l-a făcut, a fost a doua ţară care a introdus această taxare specială pentru firmele din electricitate şi gaze.
După Spania, am fost prima ţară care a introdus-o la sfârşitul lui 2021. Acum Uniunea a zis: dar şi ăştia din petrol, nu numai energie, numai electricitate şi gaze...Şi a venit statul nostru cu această ordonanţă. Deci, logic ar fi să plătească, că ăsta a fost sensul. Da, Petrom e clar că a beneficiat de creştere a preţului", a explicat Chiriţoiu în cadrul unei cconferinţe de presă
Conform acestuia, scopul hotărârii europene și al ordonanței adoptate de guvern era ca firmele care au beneficiat de acest context să plătească. „Şi cred că Petrom se încadrează. Deci ea, în spiritul legii, ar trebui să plătească. Acum, nu pot să vă spun în litera legii ce s-a întâmplat”, a subliniat preşedintele Consiliul Concurenţei.
Totodată, Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energiea Inteligentă, a susținut că Executivul a luat la ochi profitul OMV Petrom, dar modul în care a fost scrisă ordonanța face ca fix compania vizată să nu se încadreze în lege. Acuzația către grupul austriac este nefondată, statul este cel care a dat-o în bară, a explicat acesta.
<Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
Adauga comentariul tau