Cum te aperi de angajatorii ţepari
Dimensiune font:
* mii de ieşeni au trecut pragul ITM de la începutul anului cu diverse petiţii şi solicitări * o bună parte a acestora viza neplata salariilor, a zilelor de concediu sau a orelor suplimentare * ieşenii pot apela şi la Tribunal în aceste cazuri
În fiecare zi cel puţin un angajat ieşean apelează la ajutorul Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru ajutor. Neplata salariilor, a zilelor de concediu sau a orelor suplimentare lucrate sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă salariaţii din judeţ. De la începutul anului aproape 2.500 de persoane au ajuns la inspectorii instituţiei pentru a cere ajutor în mai multe probleme. „129 de persoane au reclamat neplata salariilor. Alte 39 de reclamaţii au vizat neplata orelor suplimentare lucrate, iar 10 au fost pentru neplata concediilor de odihnă. Am mai avut două petiţii în legătură cu accidente de muncă şi altele două privind munca la negru. Restul petiţiilor care au ajuns la sediul nostru au vizat solicitarea de adeverinţe pentru stabilirea perioadei de vechime sau verificarea existenţei contractelor individuale de muncă”, a detaliat George Tanasievici, director în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi.
ITM, doar primul pas
Primul pas pe care trebuie să îl facă ieşenii cărora angajatorii nu le achită drepturile salariale este să se prezinte la ITM. Dificultăţile financiare prin care trec companiile din capitala Moldovei au menţinut constant numărul celor care apelează la acest ajutor pe care îl conferă legea. „Numărul de petiţii se menţine constant, ca şi anul trecut. Au fost ani foarte grei din punct de vedere economic. De aceea, orice oră suplimentară lucrată înseamnă bani şi angajaţii îşi cer dreptul”, a completat Tanasievici. Astfel, ieşenii care optează pentru ajutorul specializat al celor de la ITM trebuie să depună o petiţie în care vor specifica datele de identitate, precum şi neregulile săvârşite de angajator, precum neplata salariului, neînregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare sau neacordarea repaosului săptămânal.
Inspectoratul va constata încălcarea legislaţiei muncii şi va putea sancţiona cu avertisment sau amendă pe angajatorul contravenient, dar nu îl poate obliga la plata salariilor restante. Singura autoritate care poate face acest lucru este instanţa de judecată. Astfel, o acţiune în acest sens poate fi depusă la Tribunalul din localitatea de domiciliu, aceasta fiind scutită de plata taxelor judiciare şi analizată cu prioritate de către judecători.
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau