Economia crește, românii tot săraci rămân
Dimensiune font:
Avem creștere economică, depășim cu PIB-ul țară după țară, ajungem chiar la 300 de miliarde anul acesta, peste Portugalia sau Cehia. Dar românul este tot mai sărac, conform indicelui sărăciei. Împreună cu Bulgaria avem o cotă a sărăciei de 23%, la coada Uniunii Europene.
Un studiu recent arată că 56% dintre familiile de români cu trei și mai mulți copii pot fi considerate sărace conform indicelui ce măsoară median costul vieții. Mai mult de jumătate. Iar mult disputata alocație a copilului, care ar fi trebuit substanțial să crească acum trei ani, în contextul crizei demografice, va crește de la 1 ianuarie cu 5%. Astfel o familie de români cu trei copii va primi cam 2 euro pe zi per copil, prețul a două pateuri.
O familie similară din Belgia primește cam 200 de euro pe lună de copil, în Germania cuantumul fiind de 208 euro pe lună. În contextul în care prețurile la bunurile de consum nu mai diferă, uneori fiind chiar mai ieftine în magazinele din vest.
Nici pentru alte categorii ale populației situația nu este bună. Un român din trei cu vârsta de peste 65 de ani nu reușește să își acopere cheltuielile. 60% dintre români nu își permit o săptămână de vacanță în mod uzual iar aproape jumătate dintre noi nu fac față unor cheltuieli neprevăzute, având nevoie de împrumuturi. Ca regiuni, Oltenia și zona de nord -est a Moldovei sunt cele mai afectate.
Economia crește dar la nivel social aceasta nu se resimte echitabil, creșterea cumva nu se întoarce înspre toți români. Nici nu este de mirare având în vedere faptul că un sfert dintre români sunt plătiți cu 300 de euro pe lună.
România nu reușește să asigure un nivel de trai decent pentru toți cetățenii ei. Chiar dacă avem gaze, avem petrol, avem terenuri agricole, suntem aproape acoperiți energetic.
Înclin să cred că cea mai mare parte din vină o poartă clasa politică, care nu reușește să chivernisească avuția națională, pur și simplu nu se ocupă cu aceasta decât adiacent. Nu am terminat încă studiile de fezabilitate pentru toate autostrăzile, deși Exxon a plecat și ne-a pus în brațe gazul din Marea Neagră, nu ne grăbim să îl exploatăm iar investițiile statului în sistemul energetic sunt microscopice față de ce s-a făcut în perioada comunistă. România este o țară bogată și poate mult mai mult. Dar avem nevoie de conducători cu viziune, iubitori de țară și suveranitate
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau