Economia pe scurt
Dimensiune font:
Tone de carne de pasăre retrase de pe piaţă * 200 de milioane de euro pentru pomicultură *
Interes mare pentru oferta Romgaz * Se ia în calcul lărgirea bazei de impozitare*
Investiţie într-o fabrică a Coca-Cola de la Ploieşti
Tone de carne de pasăre retrase de pe piaţă
O cantitate de peste 7.300 kg de carne a fost retrasă de la comercializare din magazinele din Bucureşti, a anunţat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu. „Vizavi de carnea care ar fi provenit de la Avicola Călărași, până la ora aceasta, am realizat verificări, iar conducerea supermarketului Selgros a decis să retragă toată carnea care provine de la acel producător (...) Până la acest moment, circa 7.352 kg de carne de pasăre a fost retrasă din Bucureşti. Sperăm ca, undeva pe marţea viitoare, să avem rezultatele analizelor acestor loturi“, a menţionat Mănăstireanu, citat de Agerpres. Potrivit şefului ANSVSA, Selgros nu a informat autoritatea sanitară veterinară despre carnea de pasăre retrasă de la comercializare. Selgros a anunţat, miercuri, că a retras din magazinele sale toate produsele livrate de Avicola Călăraşi, din cauza aspectului şi calităţii necorespunzătoare, şi a decis stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situaţiei. În luna septembrie, compania Selgros a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călăraşi din cauza aspectului şi calităţii necorespunzătoare.
200 de milioane de euro pentru pomicultură
În noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor fi alocate sume importante pentru pomicultură. „Pomicultura, un program important pentru noi, va avea o alocare financiară importantă de aproximativ 200 de milioane euro în perioada 2014—2020. Este o discuţie în momentul de faţă vizavi de măsurile pe care le implementăm şi cu siguranţă nu vor mai fi 24 de măsuri, ci doar 13 măsuri pe care vrem să le aplicăm în PNDR, cu accent important pe tinerii fermieri, pe agricultura ecologică, pe modernizarea satului românesc şi pe ceea ce înseamnă elementul nou de gestionare a riscurilor din agricultură“, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a precizat că România se află în plin proces de elaborare al noului PNDR. „Sperăm ca România să recupereze din paşii pierduţi şi să intrăm în grupul ţărilor care vor fi printre primele care depun noul program. Acum intervine partea cea mai grea, ca fiecare stat membru să implementeze măsurile pe care le consideră utile pentru fermierii din ţara lor. Vrem să definitivăm în această perioadă toate aceste măsuri agreate cu fermierii şi să le implementăm din 2014“, a spus Constantin.
Interes mare pentru oferta Romgaz
Cererea din oferta publică pentru Romgaz a depăşit toate aşteptările. Până marţi erau depuse ordine ferme în valoare de 1,8 miliarde de lei din partea investitorilor de retail, a anunţat Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti. „Oferta Romgaz a depăşit toate aşteptările, nimeni n-a crezut că va exista o asemenea cerere în România. Erau estimări că piaţa locală poate atrage maximum 200 de milioane de euro. Până marţi, doar pe segmentul persoanelor fizice subscrierile erau de 1,8 miliarde de lei. Scriem istorie în momentul de faţă“, a spus Anghel, citat de Agerpres. El a precizat că efectele benefice ale succesului Romgaz pe bursă se vor vedea peste 5-10 ani. „În acest moment, piaţa de capital arată aşa pentru că nu s-au luat măsuri acum 5-10 ani“, a afirmat şeful BVB. Oferta publică iniţială prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz a început pe 22 octombrie şi este planificată să se încheie pe 31 octombrie 2013. Preţul orientativ de vânzare a fost stabilit între 24 şi 32 de lei pe acţiune.
Se ia în calcul lărgirea bazei de impozitare
Potrivit ministrului Bugetului, Liviu Voinea, Guvernul ia în calcul eliminarea excepţiilor de taxare a unor categorii de venituri, pentru a umple golul care exista „în scenariul de baza“ pentru bugetul pe anul viitor între venituri şi cheltuieli, dar şi o nouă modalitate de calculare a accizelor. „Scenariul de bază nu cuprinde în acest moment o creştere de taxe care afectează salariul de baza. Dar în scenariul de bază exista un gol intre venituri şi cheltuieli care trebuie umplut. Trebuie luate măsuri, dar preferăm măsuri de natura eliminării excepţiilor care sunt în codul fiscal. Sunt mulţi care sunt exceptaţi“, a declarat Voinea într-un interviu acordat unui cotidian central. El a evitat să precizeze măsurile concrete avute în vedere. Ministrul a fost întrebat dacă susţine introducerea „taxei Fenechiu“, fostul ministru al Transporturilor propunând suplimentarea cu 10 eurocenţi la litru a accizei pentru combustibil, pentru finanţarea construcţiei de autostrăzi. „Rămâne de văzut. Ce nu mi se pare mie în regulă la accize este altceva: şi anume aceasta determinare a nivelului la 1 octombrie. Nu este niciun motiv plauzibil pentru care accizele sunt legate de cursul de schimb de la 1 octombrie“, a mai spus Voinea.
Investiţie într-o fabrică a Coca-Cola de la Ploieşti
Coca-Cola a lansat miercuri o noua linie antiseptică pentru îmbutelierea Cappy Pulp la Ploieşti. Investiţia gigantului din industria de răcoritoare se ridică la 22 de milioane de euro şi a creat în jur de 40 de locuri de muncă. La inaugurare au participat Muhtar Kent, preşedinte şi CEO al The Coca-Cola Company şi Dimitris Lois, CEO al Coca-Cola HBC, dar şi premierul României Victor Ponta. Compania americană a demarat investiţiile în România din 1991, iar în prezent are 1.800 de angajaţi. Coca-Cola HBC deţine în România trei fabrici de îmbuteliere pentru produsele din portofoliul Coca-Cola şi le distribuie printr-o reţea de 20 de depozite şi centre de distribuţie. Cappy Pulpy este produs pe piaţa din România în 2 arome şi mai este comercializat în Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Cehia şi Slovacia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau