Economia pe scurt
Dimensiune font:
Cele mai importante ştiri economice ale zilei prezentate pe scurt de cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei.
Proiecte depuse online pentru PNDR
Crearea unei baze de date cu preţuri de referinţă în vederea eliminării procedurilor de achiziţie pentru beneficiarii privaţi, elaborarea unor documentaţii standard pentru achiziţiile publice, precum şi introducerea depunerilor online pentru aproape toate măsurile din viitorul program reprezintă doar câteva dintre modificările şi noutăţile Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. „Noi suntem partea tehnică a programului. Ne pregătim cu fluxuri şi proceduri de lucru, dar şi cu o simplificare majoră şi cu crearea unor instrumente care să înlesnească absorbţia şi să o facă mai corectă. şi aici mă refer la baza de date cu preţurile de referinţă, pe care până la urmă APDRP a luat iniţiativa să o facă şi să o ducă la bun sfârşit. Dacă vom avea această listă, lucrul acesta va duce la eliminarea completă a procedurii de achiziţii pentru beneficiarii privaţi, la reducerea verificărilor din agenţie şi se va elimina complet justificarea de la cererea de finanţare a preţurilor din bugetul indicativ, pentru că proiectantul sau consultantul se va uita în baza de date şi vor trece automat estimărilor lor, dacă se încadrează în preţurile respective”, a declarat directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi. Acesta a precizat că pentru achiziţiile publice intenţionează să elaboreze anumite documentaţii standard pentru a fi utilizate de către beneficiarii publici. (Dana Chiru)
Tranzacţii de 176 milioane de lei pe Bursă
Valoarea totală a tranzacţiilor derulate săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti a fost de 176,19 milioane de lei, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni cumulând 165,19 milioane de lei, în scădere cu 19,23% faţă de săptămâna precedentă, conform unei analize Puls Capital. Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea, în valoare de 35,39 milioane de lei, BRD-SG, în valoare de 20,36 milioane de lei şi Romgaz — 17,96 milioane de lei. Tranzacţiile cu produse structurate au cumulat 3,79 milioane de lei, cele cu obligaţiuni — 7,14 milioane de lei şi cele cu unităţi de fond — 70.000 de lei. Săptămâna trecută, 47 de titluri au avut evoluţii pozitive, cinci au fost stabile şi 21 de titluri au avut evoluţii negative. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat pe titlurile Turbomecanica, Impact şi Electroargeş, de 35,52%, 34,55% şi, respectiv, de 25,19%. Scăderea cea mai mare au avut-o titlurile Electroputere, de 14,02%, urmată de cea înregistrată de titlurile Prodplast — 12% şi Bermas Suceava — 11,12%. (Alina Stan)
Tarifele pe autostrada Comarinc-Braşov, cele mai mici din UE
Tarifele de utilizare a autostrăzii Comarnic - Braşov vor fi cele mai mici din Uniunea Europeană, acestea ţinând cont de puterea de cumpărare a cetăţenilor români, potrivit ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova. Conform datelor prezentate pe site-ul ministrului delegat, nivelul tarifelor va fi de 5,7 lei fără TVA, 7 lei cu TVA pentru un autoturism, pentru toţi cei 60 km, de la intrarea pe podul Breaza şi până la ieşirea în Cristian. Pentru distanţe mai mici, tarifele sunt reduse, în funcţie de numărul de km parcurşi pe autostradă. De exemplu, pentru distanţa Comarnic — Sinaia tariful va fi de 2,8 lei fără TVA, respectiv 3,5 lei cu TVA pentru un autoturism. „Acestea sunt cele mai mici tarife de autostradă din UE, modul de stabilire a acestora ţinând cont de realităţile concrete din România, respectiv de puterea de cumpărare a cetăţenilor români”, scrie Dan Şova pe site-ul său. Ministrul delegat precizează că autostrada Comarnic — Braşov va avea 60 de km lungime, din care 53,215 km autostradă propriu-zis şi încă aproximativ 7 km legăturile (tot în regim de autostradă) spre localităţile pe lângă care trece, respectiv Sinaia, Buşteni, Predeal şi Râşnov. (Dana Chiru)
Plângere penală pentru fosta conducere a CFR
Ministerul Transporturilor a depus plângeri penale la Parchet şi la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva fostei conduceri a CFR, în urma neregulilor constatate de Curtea de Conturi şi de Corpul de Control al ministrului, a declarat sâmbătă, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, la un post privat de televiziune. „Au fost multe nereguli constatate atât de Corpul de Control al ministrului, cât şi de către Curtea de Conturi. Au fost descoperite contracte de comodat şi de prestări servicii care au prejudiciat compania cu suma de 4 milioane de lei doar în perioada 2011-2012. Aceste pierderi au continuat şi în 2013, astfel că au ajuns la mai mult de 8 milioane, adică mai mult decât dublu. Aceasta doar din contracte de comodat şi de prestări servicii încheiate nelegal”, a spus Mănescu. Ea a precizat că la aceste contracte se adaugă şi lipsa vagoanelor, constatată în rapoartele organelor de control. „Curtea de Conturi şi Corpul de Control fac aceste controale şi se cere luarea anumitor măsuri, dar dacă Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă nu iau măsurile care se impun şi care sunt specificate foarte clar pentru a redresa situaţia, eu nu pot spune că acel management este performant. Înseamnă că nu au fost în stare să ia măsurile pentru redresarea situaţiei financiare şi economice a companiei, deci trebuie schimbaţi”, a continuat ministrul. (Alina Stan)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau