EXCLUSIV Iaşul, paradisul fiscal al Moldovei
Dimensiune font:
* cele mai multe depozite constituite în bănci de către străinii din regiunea de Nord Est sunt în judeţul Iaşi * valoarea acestora ajunge până la 72,2 milioane de euro * specialiştii în economie susţin că economisirea este o dovadă a maturităţii pieţei economice, întrucât oferă posibilitatea antreprenorilor de a contracta, ulterior, credite pentru a dezvolta afaceri
Regiunea de Nord Est se poate lăuda cu sume consistente depuse în bănci de către cetăţenii non-rezidenţi. O analiză a depozitelor realizate de aceştia arată că valoarea cumulată a sumelor depuse în cele şase judeţe ale Moldovei se ridică la nu mai puţin de 151,9 milioane de euro, fiind de aproape două ori mai mare decât bugetul propriu al judeţului Iaşi.
Cum era de aşteptat, Iaşul este primul judeţ din regiune ca şi valoare a depozitelor realizate de către străinii economi. Pe locul 9 în topul naţional, aici sumele strânse pentru zile negre totalizează 72,2 milioane de euro. Pe locul secund în Moldova şi pe poziţia a şaptesprezecea în ţară este judeţul Bacău, unde străinii au depus în bănci 29,2 milioane de euro, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României. Locuitorii nerezidenţi ai judeţului Suceava au făcut depozite în valoare de 19,2 milioane de euro, cei din Neamţ de 17,1 milioane de euro, iar cei din Vaslui de 7,2 milioane de euro. Cei mai săraci străini se pare că locuiesc în judeţul Botoşani, acesta fiind ultimul clasat din regiunea de Nord Est şi ocupantul poziţiei 33 la nivel naţional cu doar 7 milioane de euro depuse în bănci. Cu toate acestea, nici măcar adunate sumele depuse de străini în judeţele Moldovei nu pot concura cu depozitele constituite în municipiul Bucureşti care se ridică la 9,5 miliarde de euro.
Consumul excesiv a generat criza
Specialiştii în economie nu pot decât să laude economisirea ca o alternativă la consumul imediat. „Sumele depuse la bănci nu sunt rulate de deţinători, le rulează cei care au spirit antreprenorial. Tu, ca deponent, pui un surplus deoparte pentru a-l consuma pe viitor. Dacă ai avea acum perspectiva unei afaceri, ai investi acei bani. Banca are dreptul de folosinţă temporară. Antreprenorul se va împrumuta de la bancă pentru o afacere, iar dacă acel business este profitabil, economia merge”, explică profesorul de economie Dan Chirleşan beneficiile economisirii. Specialistul pledează pentru constituirea de depozite în defavoarea consumului excesiv, acesta fiind, de altfel, unul dintre motivele pentru care criza se resimte din ce în ce mai greu în buzunarele consumatorilor. „Dacă depun bani, mă abţin de la consumul imediat. În perioada 2004 – 2007 a fost un consum exagerat, iar acum, la scadenţă, factura se plăteşte. Este mult mai bine să faci depozite decât să consumi banii”, a conchis Chirleşan. (Dana Chiru)
În total, străinii au depus în băncile din România nu mai puţin de 11,6 miliarde de euro, atât în depozitele în lei cât şi în cele constituite în diverse valute.
În perioada 2004 – 2007 a fost un consum exagerat, iar acum, la scadenţă, factura se plăteşte. Este mult mai bine să faci depozite decât să consumi banii.
Dan Chirleşan, profesor de economie
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau