Potrivit europarlamentarului PNL Siegfried Mureșan (PPE, coraportor pe Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă), au fost 78 de voturi pentru, „doar 5 împotrivă” și 13 abținerii.
„Este proiectul la care am muncit din luna iulie și din care România primește peste 30 miliarde Euro sprijin ca urmare a crizei generate de Covid”, a comentat acesta.
Votul a fost salutat și de Dragoș Pîslaru (Renew Europe), care este și el coraportor pe Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă).
„Acordurile pe care le-am obținut în decembrie pe Mecanismul de Redresare și Reziliență și pe Instrumentul pentru Asistență Tehnică tocmai au fost aprobate cu un vot covârșitor de comisiile ECON și BUDG”, a scris pe contul său de Facebook Dragoș Pîslaru.
Mecanismul va avea 6 direcții prioritare de finanțare: digitalizarea, ecologizarea, competitivitatea și coeziunea economică (adică sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, a industriei, a antreprenorilor), coeziunea socială și teritorială, întărirea instituțiilor publice (inclusiv modernizarea și creșterea capacității spitalelor pentru a gestiona mai bine pandemia) și proiecte pentru tineret.
Mecanismul de Reziliență și Redresare este cel mai important program de investiții adoptat vreodată la nivelul Uniunii Europene, cu un buget de 672,5 miliarde de euro pentru următorii 3 ani.
Fondurile pe care țările membre le vor primi din Mecanismul European de Reziliență și Redresare vor fi corelate cu respectarea statului de drept, la fel ca în cazul fondurilor alocate din Bugetul Multianual tradițional al Uniunii Europene.
Adauga comentariul tau