Gazoductul Iaşi – Ungheni va fi finalizat!
Dimensiune font:
* gazoductul va transporta, în primă etapă, o jumătate de miliard de metri cubi de gaze naturale din România către Republica Moldova
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat că până la sfârşitul lunii se va semna, la Iaşi, acordul privind finalizarea lucrărilor la gazoductul România - Republica Moldova.
Costel Alexe a spus că documentul va fi semnat de reprezentanţi ai guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău. „Săptămâna viitoare ne vom întâlni cu Stelian Ioan, ministrul Infrastructurii şi Energiei din Republica Moldova, iar împreună cu primarul Mihai Chirica vom reuşi să semnăm inclusiv finalizarea lucrărilor la gazoductul Iaşi – Ungheni. Demonstrăm că într-un timp foarte scurt, prin voinţă şi determinare, am reuşit să terminăm şi acest obiectiv. E o dovadă vie că ceea ce ne-am asumat în această perioadă am şi făcut”, a spus ministrul Costel Alexe, preşedintele PNL Iaşi.
Gazoductul Iaşi – Ungheni va transporta, în primă etapă, o jumătate de miliard de metri cubi de gaze naturale din România către Republica Moldova. Valoarea investiţiei este de peste 130 de milioane de euro.
În judeţul Iaşi sunt 930.000 de locuinţe, din care 440.000 sunt racordate la reţeaua publică de gaze naturale, iar alte 290.000 familii folosesc butelia ca principal mijloc pentru prepararea hranei. „Avem în continuare în judeţul nostru 188.000 de familii care folosesc combustibilul solid pentru a încălzi sau a-şi procura hrana. Judeţul Iaşi va beneficia de o extindere a magistralelor de gaze dinspre Botoşani şi Vaslui pe tronsoane care să acopere zona de Nord –Est şi Sud –Est a judeţului. Bineînţeles, acest lucru se va întâmpla în perioada următoare”, a spus Costel Alexe.
Alexe a menţionat că unul dintre obiectivele actualului Guvern urmăreşte extinderea reţelelor de gaze naturale în România. „Cu siguranţă gazele naturale nu reprezintă soluţia pe termen lung în ceea ce priveşte încălzirea de locuinţe dar România astăzi are nevoie urgentă de această extindere a reţelei naţionale pentru ca populaţia să nu mai depindă şi, bineînţeles, să nu mai pună presiune pe alte resurse naturale cărora am putea să le aducem o cu totul altă plus valoare”, a spus Alexe.
În prezent, în România, una din ţările cu cele mai bogate resurse din Europa, sunt doar 36% din gospodării legate la reţelele de gaze, în timp ce la vecinii noştri, Ungaria, o ţară cu resurse ce tind spre zero, există un grad de conectare de aproape 90%. „Asta înseamnă că se pune o presiune uriaşă pe materialul lemnos, pentru că astăzi, conform INS, 3,5% milioane de familii îşi încălzesc locuinţele cu lemn de foc. Practic, astăzi, în ţara noastră, din doi arbori tăiaţi unul se face scrum. Obiectivul principal al guvernului Orban este ca până în 2027, 70% din gospodăriile din ţara noastră să fie racordate la reţeaua de gaze. E un obiectiv îndrăzneţ pe care cred că o să-l implementăm”, a spus ministrul Costel Alexe. Laura RADU
„Se pune o presiune uriaşă pe materialul lemnos, pentru că, astăzi, conform INS, 3,5% milioane de familii îşi încălzesc locuinţele cu lemn de foc. Practic, în ţara noastră, din doi arbori tăiaţi unul se face scrum” – Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau