Ouăle, cel mai sănătos și hrănitor aliment de pe pământ/ 6 motive pentru sunt numite “multivitaminele naturii”: Hrănesc creierul, protejează ochii, îmbunătățesc profilul colsterolului și ajută la slăbit

ouale-periculoase-pentru-sanatate-

Dimensiune font:

| 25-11-2024 20:12

 ou hranitorBUN

 Ouăle sunt atât de hrănitoare încât, potrivit healthline.com, sunt adesea numite „multivitaminele naturii”. Ele conțin, de asemenea, antioxidanți unici și nutrienți puternici pentru creier, de care mulți oameni au deficit. Iată șase motive pentru care ouăle sunt printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă.

1.Ouăle, printre cele mai hrănitoare alimente de pe Pământ

Un ou conține o gamă uimitoare de nutrienți. De fapt, nutrienții din acolo sunt suficienți pentru a transforma o singură celulă fertilizată într-un pui întreg de pui. Ouăle sunt pline de vitamine, minerale, proteine ​​de înaltă calitate, grăsimi bune și diverși alți nutrienți mai puțin cunoscuți.

Un ou mare conține:

  • Vitamina B12 (cobalamina): 9% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Vitamina B2 (riboflavină): 15% din DZR
  • Vitamina A: 6% din DZR
  • Vitamina B5 (acid pantotenic): 7% din DZR
  • Seleniu: 22% din DZR

Ouăle conțin, de asemenea, cantități mici din aproape toate vitaminele și mineralele necesare organismului uman, inclusiv calciu, fier, potasiu, zinc, mangan, vitamina E, acid folic și multe altele.

Un ou mare conține 77 de calorii, cu 6 grame de proteine ​​de calitate, 5 grame de grăsimi și urme de carbohidrați. Este foarte important să ne dăm seama că aproape toți nutrienții sunt conținuți în gălbenuș, albul conține doar proteine.

2.Ouăle îmbunătățesc profilul colesterolului

Principalul motiv pentru care oamenii au fost avertizați despre ouă este că acestea sunt încărcate cu colesterol. Un ou mare conține 212 mg de colesterol, ceea ce este mult în comparație cu majoritatea alimentelor. Cu toate acestea, sursele alimentare de colesterol au un efect minim asupra nivelului de colesterol din sânge. Ficatul produce, de fapt, colesterol, în fiecare zi. Cantitatea produsă depinde de cât mănânci.

Dacă obții mult colesterol din alimente, ficatul produce mai puțin. Dacă nu mănânci colesterol, ficatul produce mai mult.

Chestia e că multe studii arată că ouăle îmbunătățesc, de fapt, profilul de colesterol. Ele cresc colesterolul HDL (cel „bun”) și tind să modifice colesterolul LDL (cel „rău”) într-un subtip mare care nu este la fel de puternic asociat cu un risc crescut de boli de inimă. Mai multe studii au examinat modul în care consumul de ouă afectează riscul de boli de inimă și nu au găsit nicio asociere între cele două. Dimpotrivă, ouăle au fost legate de beneficii pentru sănătate.

Un studiu a descoperit că un consum de 3 ouă pe zi a redus rezistența la insulină, a crescut HDL și a crescut dimensiunea particulelor de LDL la persoanele cu sindrom metabolic. Cu toate acestea, unele studii arată un risc crescut de boli de inimă la persoanele cu diabet. Totuși, acest lucru necesită cercetări suplimentare și, probabil, nu se aplică unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați, care, în multe cazuri, poate inversa diabetul de tip 2.

3.Ouăle conțin colină, un nutrient important pentru creier

Colina este un nutrient mai puțin cunoscut, care este adesea grupat cu vitaminele din complexul B. Este un nutrient esențial pentru sănătatea umană și este necesară pentru diferite procese din organism. De exemplu, pentru a sintetiza neurotransmițătorul acetilcolină. Este, de asemenea, o componentă a membranelor celulare. Un aport scăzut de colină a fost implicat în bolile hepatice, bolile de inimă și tulburările neurologice.

Acest nutrient poate fi foarte important pentru femeile însărcinate. Studiile arată că un aport scăzut de colină poate crește riscul de defecte ale tubului neural și poate duce la scăderea funcției cognitive la copil.

Mulți oameni nu primesc suficientă colină. De exemplu, un studiu la femeile gravide, din Canada, a constatat că doar 23% au atins aportul adecvat de colină. Cele mai bune surse de colină din dietă sunt gălbenușurile de ou și ficatul de vită. Un ou mare conține 113 mg de colină. 

4.Ouăle conțin proteine cu un profil perfect de aminoacizi

Proteinele sunt principalele componente ale corpului și servesc atât scopurilor structurale, cât și funcționale. Ele constau din aminoacizi care sunt legați între ei, ca niște mărgele pe o sfoară, și apoi pliați în forme complexe.

Există aproximativ 21 de aminoacizi pe care corpul îi folosește pentru a-și construi proteinele. Nouă dintre aceștia nu pot fi produși de organism și trebuie să fie obținute din dietă. Sunt cunoscuți ca aminoacizi esențiali.

Calitatea unei surse de proteine ​​este determinată de cantitățile sale relative din acești aminoacizi esențiali. O sursă de proteine ​​care le conține pe toate în proporțiile potrivite este o sursă de proteine ​​de înaltă calitate. Ouăle sunt printre cele mai bune surse de proteine ​​din dietă. De fapt, valoarea biologică (o măsură a calității proteinei) este adesea evaluată comparând-o cu ouă, cărora li se acordă scorul perfect de 100.

5.Ouăle conțin luteină și zeaxantină, care protejează ochii

Există doi antioxidanți în ouă care pot avea efecte puternice de protecție asupra ochilor. Se numesc luteină și zeaxantina, ambele găsite în gălbenuș. Luteina și zeaxantina tind să se acumuleze în retină, partea senzorială a ochiului, unde protejează ochii de lumina dăunătoare a soarelui.

Acești antioxidanți reduc semnificativ riscul degenerescenței maculare și a cataractei, care se numără printre principalele cauze ale deficienței vederii și orbirii la vârstnici.

Într-un studiu, consumul a 1,3 gălbenușuri de ou pe zi timp de 4,5 săptămâni a crescut nivelul sanguin de zeaxantină cu 114-142% și de luteină cu 28-50%. 

6. Ouăle, la micul dejun, vă pot ajuta să pierdeți din greutate

Ouăle conțin doar urme de carbohidrați, dar multe proteine ​​și grăsimi. Au un scor foarte mare pe o scară numită indice de sațietate, care este o măsură a cât de mult contribuie alimentele la sațietate. Din acest motiv, nu este surprinzător să vedem studii care arată că un consum de ouă la micul dejun poate duce la pierderea grăsimilor.

Într-un studiu, 30 de femei supraponderale sau obeze au consumat un mic dejun din ouă sau covrigi. Ambele tipuri de mic dejun au avut aceeași cantitate de calorii.

Femeile din grupul care a consumat ouă s-au simțit mai pline și au mâncat mai puține calorii în restul zilei și în următoarele 36 de ore.

Într-un alt studiu, care a durat 8 săptămâni, consumul de ouă la micul dejun a dus la o pierdere semnificativă în greutate în comparație cu aceeași cantitate de calorii din covrigi.

Femeile din grupul care a consumat ouă:

  • Au pierdut cu 65% mai multă greutate corporală.
  • Au pierdut cu 16% mai multă grăsime corporală.
  • Au avut o reducere cu 61% mai mare a IMC.
  • Au avut o reducere cu 34% mai mare a circumferinței taliei (un bun marker pentru grăsimea periculoasă de pe abdomen).

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Scanările cerebrale arată că meditația chiar ameliorează durerea
25/11/2024 14:16

Noi cercetări sugerează că meditatia activează canale distincte in creier implicate in perceptia durerii, in timp ce interventiile placebo nu declansează acelasi răspuns. Meditatia se referă la practica ...

Descoperire majoră în lupta cu obezitatea! De ce revin kilogramele după slăbit?
25/11/2024 12:22

Multi stiu din experientă cat de incredibil de dificil poate fi să iti mentii greutatea după slăbit. Chiar si cei care folosesc noua clasă de medicamente pentru pierderea in greutate, precum semaglutida, ...

Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii?
22/11/2024 11:37

Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii? Magneziul joacă un rol important in sănătatea cardiovasculară, insă nu toate formele administrate printr-un tratament sunt la fel de eficiente pentru pe ...

Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii
21/11/2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in Indi ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei