Ouăle, cel mai sănătos și hrănitor aliment de pe pământ/ 6 motive pentru sunt numite “multivitaminele naturii”: Hrănesc creierul, protejează ochii, îmbunătățesc profilul colsterolului și ajută la slăbit
Dimensiune font:
Ouăle sunt atât de hrănitoare încât, potrivit healthline.com, sunt adesea numite „multivitaminele naturii”. Ele conțin, de asemenea, antioxidanți unici și nutrienți puternici pentru creier, de care mulți oameni au deficit. Iată șase motive pentru care ouăle sunt printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă.
1.Ouăle, printre cele mai hrănitoare alimente de pe Pământ
Un ou conține o gamă uimitoare de nutrienți. De fapt, nutrienții din acolo sunt suficienți pentru a transforma o singură celulă fertilizată într-un pui întreg de pui. Ouăle sunt pline de vitamine, minerale, proteine de înaltă calitate, grăsimi bune și diverși alți nutrienți mai puțin cunoscuți.
Un ou mare conține:
- Vitamina B12 (cobalamina): 9% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Vitamina B2 (riboflavină): 15% din DZR
- Vitamina A: 6% din DZR
- Vitamina B5 (acid pantotenic): 7% din DZR
- Seleniu: 22% din DZR
Ouăle conțin, de asemenea, cantități mici din aproape toate vitaminele și mineralele necesare organismului uman, inclusiv calciu, fier, potasiu, zinc, mangan, vitamina E, acid folic și multe altele.
Un ou mare conține 77 de calorii, cu 6 grame de proteine de calitate, 5 grame de grăsimi și urme de carbohidrați. Este foarte important să ne dăm seama că aproape toți nutrienții sunt conținuți în gălbenuș, albul conține doar proteine.
2.Ouăle îmbunătățesc profilul colesterolului
Principalul motiv pentru care oamenii au fost avertizați despre ouă este că acestea sunt încărcate cu colesterol. Un ou mare conține 212 mg de colesterol, ceea ce este mult în comparație cu majoritatea alimentelor. Cu toate acestea, sursele alimentare de colesterol au un efect minim asupra nivelului de colesterol din sânge. Ficatul produce, de fapt, colesterol, în fiecare zi. Cantitatea produsă depinde de cât mănânci.
Dacă obții mult colesterol din alimente, ficatul produce mai puțin. Dacă nu mănânci colesterol, ficatul produce mai mult.
Chestia e că multe studii arată că ouăle îmbunătățesc, de fapt, profilul de colesterol. Ele cresc colesterolul HDL (cel „bun”) și tind să modifice colesterolul LDL (cel „rău”) într-un subtip mare care nu este la fel de puternic asociat cu un risc crescut de boli de inimă. Mai multe studii au examinat modul în care consumul de ouă afectează riscul de boli de inimă și nu au găsit nicio asociere între cele două. Dimpotrivă, ouăle au fost legate de beneficii pentru sănătate.
Un studiu a descoperit că un consum de 3 ouă pe zi a redus rezistența la insulină, a crescut HDL și a crescut dimensiunea particulelor de LDL la persoanele cu sindrom metabolic. Cu toate acestea, unele studii arată un risc crescut de boli de inimă la persoanele cu diabet. Totuși, acest lucru necesită cercetări suplimentare și, probabil, nu se aplică unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați, care, în multe cazuri, poate inversa diabetul de tip 2.
3.Ouăle conțin colină, un nutrient important pentru creier
Colina este un nutrient mai puțin cunoscut, care este adesea grupat cu vitaminele din complexul B. Este un nutrient esențial pentru sănătatea umană și este necesară pentru diferite procese din organism. De exemplu, pentru a sintetiza neurotransmițătorul acetilcolină. Este, de asemenea, o componentă a membranelor celulare. Un aport scăzut de colină a fost implicat în bolile hepatice, bolile de inimă și tulburările neurologice.
Acest nutrient poate fi foarte important pentru femeile însărcinate. Studiile arată că un aport scăzut de colină poate crește riscul de defecte ale tubului neural și poate duce la scăderea funcției cognitive la copil.
Mulți oameni nu primesc suficientă colină. De exemplu, un studiu la femeile gravide, din Canada, a constatat că doar 23% au atins aportul adecvat de colină. Cele mai bune surse de colină din dietă sunt gălbenușurile de ou și ficatul de vită. Un ou mare conține 113 mg de colină.
4.Ouăle conțin proteine cu un profil perfect de aminoacizi
Proteinele sunt principalele componente ale corpului și servesc atât scopurilor structurale, cât și funcționale. Ele constau din aminoacizi care sunt legați între ei, ca niște mărgele pe o sfoară, și apoi pliați în forme complexe.
Există aproximativ 21 de aminoacizi pe care corpul îi folosește pentru a-și construi proteinele. Nouă dintre aceștia nu pot fi produși de organism și trebuie să fie obținute din dietă. Sunt cunoscuți ca aminoacizi esențiali.
Calitatea unei surse de proteine este determinată de cantitățile sale relative din acești aminoacizi esențiali. O sursă de proteine care le conține pe toate în proporțiile potrivite este o sursă de proteine de înaltă calitate. Ouăle sunt printre cele mai bune surse de proteine din dietă. De fapt, valoarea biologică (o măsură a calității proteinei) este adesea evaluată comparând-o cu ouă, cărora li se acordă scorul perfect de 100.
5.Ouăle conțin luteină și zeaxantină, care protejează ochii
Există doi antioxidanți în ouă care pot avea efecte puternice de protecție asupra ochilor. Se numesc luteină și zeaxantina, ambele găsite în gălbenuș. Luteina și zeaxantina tind să se acumuleze în retină, partea senzorială a ochiului, unde protejează ochii de lumina dăunătoare a soarelui.
Acești antioxidanți reduc semnificativ riscul degenerescenței maculare și a cataractei, care se numără printre principalele cauze ale deficienței vederii și orbirii la vârstnici.
Într-un studiu, consumul a 1,3 gălbenușuri de ou pe zi timp de 4,5 săptămâni a crescut nivelul sanguin de zeaxantină cu 114-142% și de luteină cu 28-50%.
6. Ouăle, la micul dejun, vă pot ajuta să pierdeți din greutate
Ouăle conțin doar urme de carbohidrați, dar multe proteine și grăsimi. Au un scor foarte mare pe o scară numită indice de sațietate, care este o măsură a cât de mult contribuie alimentele la sațietate. Din acest motiv, nu este surprinzător să vedem studii care arată că un consum de ouă la micul dejun poate duce la pierderea grăsimilor.
Într-un studiu, 30 de femei supraponderale sau obeze au consumat un mic dejun din ouă sau covrigi. Ambele tipuri de mic dejun au avut aceeași cantitate de calorii.
Femeile din grupul care a consumat ouă s-au simțit mai pline și au mâncat mai puține calorii în restul zilei și în următoarele 36 de ore.
Într-un alt studiu, care a durat 8 săptămâni, consumul de ouă la micul dejun a dus la o pierdere semnificativă în greutate în comparație cu aceeași cantitate de calorii din covrigi.
Femeile din grupul care a consumat ouă:
- Au pierdut cu 65% mai multă greutate corporală.
- Au pierdut cu 16% mai multă grăsime corporală.
- Au avut o reducere cu 61% mai mare a IMC.
- Au avut o reducere cu 34% mai mare a circumferinței taliei (un bun marker pentru grăsimea periculoasă de pe abdomen).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau