Grecia plânge: 'Creta este o maşinărie de turism; dacă ar veni măcar 40 % din turiştii de altdată, am fi mulţumiți'
Dimensiune font:
Creta obţine anual 3,2 miliarde de euro din turism, în condiţiile în care este vizitată de peste 5 milioane de turişti, însă anul acesta autorităţile se declară mulţumite dacă vor veni măcar 40% dintre ei, anunță AGERPRES.
"Creta este o maşinărie de turism, are mai mult de 5 milioane de turişti anual, deci 50 de milioane de nopţi dormite, luând în calcul că fiecare ar sta 10 zile pe insulă, în medie. Din totalul turiştilor, cam 300.000 sunt români. Pentru anul în curs, există trei scenarii. Primul ar fi să vină 30% din cele 5 milioane, mai jos de 30% sau mai sus de 30%. În cel mai optimist scenariu, dacă ar veni măcar 40% am fi mulţumiţi. Sperăm ca anul acesta să lucrăm mai mult pentru a ne pregăti terenul la iarnă, în speranţa că se va găsi un vaccin sau un medicament care să stopeze pandemia. Cei care vin acum petrec foarte bine, pentru că insula este liniştită, dar de la anul se aşteaptă să se lucreze la capacitatea normală", a declarat, vineri, Kyriakos Kotsoglou, comisar pentru turism şi e-guvernare Regiunea Creta.
Potrivit acestuia, turismul reprezintă 49-50% din economia Cretei, adică unul din doi euro provine din turism. De asemenea, turismul reprezintă 15% din PIB-ul Greciei.
"Acesta este şi motivul pentru care toată lumea trece foarte greu prin această criză. Este o perioadă foarte dificilă", a adăugat el.
În ceea ce priveşte veniturile din turism, acestea se ridică în Creta la 3,2 miliarde de euro pe an. 10% din cele 3 miliarde de euro se reinvestesc.
"Dacă se va ajunge la 30%, vor lipsi două miliarde din ce ar fi câştigat Creta în mod normal", a atras atenţia Kyriakos Kotsoglou.
Acesta a precizat că în sezonul 2020 lucrează cam 30% dintre cei care munceau anul trecut, adică 30.000 de persoane, şi tot aproape în proporţie de 30% s-au deschis şi hotelurile. Celor care nu mai lucrează anul acesta în turism, statul le va da un ajutor special de 50 de euro pe lună până pe 30 septembrie 2020.
"100.000 de angajaţi lucrau în turism anul trecut, deci acum lucrează 30.000. Mulţi dintre angajaţii care lucrează vara în domeniul hotelier sunt oameni care aparţin insulei şi au la rându lor mici suprafeţe de pământ cultivate şi se vor concentra pe ele şi vor scoate bani de acolo, din măsline, ulei de măsline, portocale...După turism, cretanii mai au producţie de ulei, miere, sunt crescători de animale, producţie de brânză. 50% din profitul insulei vine din turism, iar 50% restul activităţilor", a explicat Kotsoglou, care este şi membru al Comitetului Economic al Regiunii Creta.
Potrivit acestuia, preţurile pentru un sejur în Creta au rămas neschimbate.
"Creta este o insulă foarte mare şi poţi găsi preţuri mici pentru o cameră uitată undeva, într-un sat, până la un hotel de 5 stele, cu toate facilităţile. Preţurile nu sunt foarte mult schimbate. Sunt preţuri logice, cinstite, corecte. Sunt la fel ca anul trecut", a dat el asigurări.
Întrebat dacă s-a luat în calcul prelungirea sezonului pentru a fi compensate întârzierile provocate de măsurile luate de autorităţi în scopul stopării răspândirii virusului SARS-CoV-2, comisarul a răspuns: "Turismul se face aici 365 de zile pe an, pentru că se face turism şi în timpul iernii. Soarele este aici 365 de zile. Lunile noiembrie şi decembrie sunt superbe aici, dar suntem o insulă şi avem nevoie de chartere ca să se ajungă aici. În cazul în care companiile aeriene îşi prelungesc orarul, ne-am dori foarte mult acest lucru, dar nu depinde de noi".
În extrasezon, a menţionat oficialul, preţurile scad cu aproape 30%.
În opinia lui Kyriakos Kotsoglou, criza financiară declanşată pe fondul pandemiei Covid-19 va fi mai mare decât cea din 2009 şi va fi urmată de o a treia criză, cea de socializare, de ruptură a relaţiilor între oameni.
"Din 2009 până acum Creta şi-a dublat numărul de turişti anual. Părerea mea este că actuala criză va fi mult mai mare decât cea din 2009. Sunt 3 stadii ale acestei cize: primul este criza din sistemul sanitar, urmează criza economică şi apoi criza valorilor şi a socializării oamenilor. Între oameni se va produce o ruptură. Fiecare etapă o influenţează pe cealaltă. Pe vremuri, ieşeai la plimbare şi când întâlneai pe cineva te uitai la el, zâmbeai sau te salutai. Acum, toată lumea trece la o distanţă atât de mare... se vor schimba obiceiurile şi modul de a relaţiona. Trebuie să ne întoarcem la ceea ce ştiam şi eram odată, pentru că, altfel, ne vom schimba radical", a susţinut el.
Kotsoglou le-a transmis un mesaj românilor care ar vrea să vină în Creta anul acesta.
"Sunteţi bineveniţi, veţi cunoaşte o altă Cretă, pentru că nu este foarte multă lume şi asta creează un alt fel de senzaţie. Se poate vizita Palatul lui Minoa, sunt lucruri importante de văzut, se poate auzi în linişte marea din camera de hotel şi vă puteţi petrece vacanţă într-un loc cunoscut în toată lumea în linişte", a spus acesta.
Agenţia de turism Cocktail Holidays a organizat un infotrip pentru jurnalişti şi colaboratorii săi în Creta, pentru a vedea modul de desfăşurare a turismului în această perioadă.
Creta este cea mai mare insulă din Grecia, cu o populaţie de 600.000 locuitori. Principalele oraşe din Creta sunt capitala Heraklion, Chania, Agios Nikolaos, Hersonissos, Myrtos şi Sitia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau