Guvernul pregătește un Cod al urbanismului. Primele detalii [document]
Dimensiune font:
Guvernul are în plan aprobarea unui Cod de amenajare a teritoriului, urbanismului și construcțiilor. În acest sens, pe site-ul autorității au fost publicate tezele prealabile aprobării codului. APIX.ro a consultat documentul, aflat în dezbatere publică, și vă prezintă câteva dintre direcții. La finalul articolului, puteți citi/descărca documentul în forma integrală [37 de pagini].
Potrivit executivului, inițiativele de reformă ce vor fi dezvoltate în cod se referă la coordonarea și simplificarea proceselor, la debirocratizare, creșterea transparenței și coerenței în procesul de luare a deciziilor.
- „Se propune inițierea unui proces care să se finalizeze cu reformarea majoră a legislației și practicilor din domeniile amenajarea teritoriului, urbanism și construcții, precum și a actelor normative conexe, implicând soluții inovatoare, care să permită o mai bună și clară procedurare a proceselor, o identificare corectă a actorilor în proces, a rolului și responsabilităților acestora, astfel încât să se reușească o mai bună adaptare la nevoile de dezvoltare modernă a României, la dinamica de dezvoltare economică și de transformare a localităților, precum și la complexitatea tehnică în creștere în domeniul construcțiilor” – fragment din document
Problematicile care vor face obiectul de reglementare al proiectului Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor sunt:
- Amenajarea teritoriului și planificarea teritorială strategică;
- Urbanismul, documentaţiile de urbanism;
- Administraţia publică de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizării executării lucrărilor de construcţii
- Reguli aplicabile pe întregul teritoriul României;
- Imobile și zone cu reglementări speciale;
- Operațiuni și proiecte de interes național
- Regimul operațiunilor urbanistice (parcelare, regenerare și restructurare urbană, parcuri industriale);
- Regimul autorizării construirii și desființării construcțiilor;
- Elemente de contencios administrativ specific urbanismului și autorizării construcțiilor;
- Criterii de performanță ale construcţiei;
- Roluri şi responsabilităţi în edificarea construcţiilor;
- Dispoziții privind dezvoltarea imobiliară;
- Ciclul de viaţă al construcţiei;
- Materiale, produse, echipamente, sisteme, tehnologii în domeniul construcțiilor.
Intenția Guvernului este ca toate actele normative legate de urbanism să fie codificate, indiferent dacă vorbim despre ordonanțe, legi sau ordine de ministru.
„Studiile efectuate asupra legislației în ultimii ani, atât de către specialiştii români cât și de către experţii internaționali, au identificat diferite aspecte divergente din domeniu şi au recomandat restructurarea în profunzime a acestuia, precum şi o eventuală codificare”, se precizează în document.
- „Lipsa clarității normelor, paralelismele legislative, normele contradictorii (între legi sau chiar în cadrul aceluiași act normativ) și ineficiența mecanismelor de control au făcut ca amploarea şi numărul situațiilor litigioase sau acțiunilor în justiție să fie în creștere. Privită ca o preocupare constantă a politicii guvernamentale românești, necesitatea sistematizării legislației a fost dublată adesea de o dinamică a schimbărilor ce a condus, în timp la inadvertențe în conținutul actelor normative, însoțită, uneori, în mod paradoxal, de vid legislativ, respectiv de absența unor texte legale care să răspundă unor probleme concrete apărute în practica administrativă sau investițională atât de diversificată” – fragment din document în justificarea înființării unor instanțe specializate care să analizeze dosarele legate de urbanism
Mai jos, puteți citi forma integrală a documentului, alternativ puteți descărca documentul:
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau