Iaşul deţine supremaţia naţională în privinţa întreprinderilor individuale
Dimensiune font:
* septembrie a adus o explozie de solicitări privind înfiinţarea de noi firme * pentru prima oară în ultimii ani, numărul firmelor ieşite din economia reală este cu mult mai mic decât al celor nou înfiinţate * practic, în timp ce 2.564 de firme au încetat să aducă venit la bugetul ţării, în ultimele 9 luni, altele 3.453 s-au înrolat la plata taxelor şi impozitelor
Pare greu de crezut, însă, cu toate că pandemia a blocat evoluţia ascendentă a economiei în ultima jumătate de an, unii indicatori demonstrează că perspectivele sunt din ce în ce mai îmbucurătoare.
Unul dintre aceşti indicatori este cel legat de radierile de societăţi comerciale, care a scăzut cu peste 68 la sută în ultimele 12 luni, de la 4.384 în septembrie 2019 la 1.389 la 30 septembrie 2020. De scăzut au scăzut şi numărul insolvenţelor - 143 în septembrie, cu 22,7% mai puţine ca în luna precedentă a anului trecut, dar şi cel al dizolvărilor de firme, ajuns la 699 luna trecută, faţă de 832 în septembrie 2019, sau cel al suspendărilor de activitate în rândul societăţilor comerciale – doar 333 în septembrie, cu 18,5 % mai puţine decât cele din perioada similară a anului trecut.
În ceea ce priveşte înmatriculările de noi societăţi comerciale – persoane fizice şi juridice, lucrurile încep să revină la normal. Cu toate că, în ansamblu, numărul noilor societăţi apărute de la începutul anului până la 1 octombrie este net inferior celor din perioada similară a anului trecut – 3.453, respectiv 4.320, septembrie a venit cu o explozie de noi solicitări. În doar 30 de zile, 494 de ieşeni au intrat în domeniul comerţului, faţă de 374 în septembrie 2019.
Majoritatea celor care şi-au înfiinţat o firmă nouă în acest an au preferat varianta societăţilor cu răspundere limitată (SRL) – 2.241, urmaţi de cei transformaţi în PFA (persoană fizică autorizată) – 764, IF (întreprindere familială) – 25. Un alt detaliu îmbucurător rezidă din faptul că Iaşul deţine supremaţia naţională în ceea ce priveşte întreprinderile individuale – 418, la mare distanţă faţă de Dâmboviţa – 330, Sălaj – 283 sau Bacău – 274.
Concluzionând, pentru prima oară în ultimii ani, numărul firmelor ieşite din economia reală este cu mult mai mic decât al celor nou înfiinţate, ceea ce reprezintă semnalul că relansarea economică nu este doar un concept din programul de guvernare. Practic, în timp ce 2.564 de firme au încetat să aducă venit la bugetul ţării, în ultimele 9 luni, altele 3.453 s-au înrolat la plata taxelor şi impozitelor. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau