Insolvențele vor afecta marile companii
Dimensiune font:
Numărul companiilor mari aflate în stare de insolvență iminentă a fost
la cel mai ridicat nivel din ultimii ani * există studii de piață care anulează ideea unui val al insolvențelor generat de pandemie: la nivel global e așteptată o creștere a numărului de insolvențe în 2022, de aproximativ 15% față de 2021
Un studiu realizat de specialiștii Casei de Insolvență Transilvania (CITR) arată că în 2020, în plină pandemie, numărul companiilor de impact (cu active de peste 1 milion de euro) aflate în stare de insolvență iminentă a fost la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Acest nivel este comparabil cu cel din 2013, când numărul insolvențelor iminente a fost cel mai mare din istorie, ca urmare a efectelor prelungite ale crizei financiare din 2008. Cele mai proeminente cauze, deși menite să ajute inclusiv mediul de business pe termen lung, au fost chiar măsurile adoptate la scară internațională în vederea atenuării impactului virusului SARS-CoV-2 asupra populației.
Acestea au avut un impact semnificativ asupra economiei din România, în special în trimestrul al doilea, prin: sistarea temporară a operațiunilor în sectorul prelucrător, limitarea circulației populației cu un impact major în domenii precum transportul de persoane, turism, divertisment, servicii.
„Deși ne-am aștepta să existe un val al insolvențelor cauzat de pandemie, acest lucru nu s-a întâmplat. Schemele de sprijin guvernamental au contribuit semnificativ la scăderea numărului de insolvențe în cazul companiilor de impact. Așadar, astăzi nu mai vorbim despre un val agresiv de insolvențe generat de pandemie, ci despre unul ascuns, care este mereu iminent, al dificultății acelor companii aflate într-o stare de insolvență iminentă sau în dificultate instalată deja de ani de zile. Pandemia a dat amploare dificultăților preexistente, dar nu a forțat companiile cu probleme să acceseze proceduri de prevenție a insolvenței sau de insolvență”, spune Andra Caragea, CEO CITR.
Creştere de 7% anul acesta
Există studii de piață care anulează ideea unui val al insolvențelor generat de pandemie: la nivel global e așteptată o creștere a numărului de insolvențe în 2022, de aproximativ 15% față de 2021, dar aceasta înseamnă doar o revenire la nivelul considerat normal înainte de pandemie.
Această concluzie vine inclusiv din faptul că, în România, dintr-un total de 6.654 de companii care erau în stare de insolvență iminentă în anul 2020, doar 293 de companii au apelat la deschiderea unei proceduri legale prevăzute de legea insolvenței sau au apelat la măsuri de restructurări financiare din piață.
În 2021, avem o creștere de numai 7% a numărului de proceduri de insolvență noi și o scădere de 33% a numărului de insolvențe noi de impact. Această dinamică se datorează și măsurilor guvernamentale precum moratorii publice și private, amânări fiscale, transferuri de cash sau garanții publice, care au atenuat efectele pandemiei. Marian CAZACU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau