Islanda, zguduită de peste 10.000 de cutremure
Dimensiune font:
Peste 10.000 de cutremure s-au produs într-o peninsulă din sud-vestul Islandei, în ultima săptămână.
Seria cutremurelor a început în 24 februarie, cel mai puternic având magnitudinea 5,7, care s-a simțit până în capitala Reykjavik. Au urmat mii de replici de magnitudine 3 și 4.
Anterior acelei zile, se produseseră 500 de cutremure, imaginile fiind surprinse de seismologi.
Experții consideră că seismele anunță o posibilă erupție de proporții, pentru că au detectat în adânc mișcări de magmă, iar în zonă sunt mai mulți vulcani. Ei au realizat în baza informațiilor o hartă care arată deformarea verticală a solului. Se observă o suprafață mare probabil asociată cu acumularea magmei în acea zonă.
Experții consideră că seismele anunță o posibilă erupție de proporții. Potrivit statisticilor, erupții masive au loc în regiune la 600 - 700 de ani o dată. Ultimul astfel de eveniment a avut loc cu 760 de ani în urmă.
Islanda este una dintre cel mai active zone seismice de pe glob.
Insula din nordul Atlanticului este situată în zona de contact dintre două plăci tectonice - eurasiatică și nord-americană. Ultimele erupții puternice ale unor vulcani de pe insulă au produs haos în traficul aerian mai ales între Europa și America de Nord, din cauza coloanelor imense de fum și cenușă, purtate de vânt pe mii de kilometri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau