La ce controale ANAF să ne așteptăm anul acesta. Specialiștii spun că vor fi, în mod clar, foarte multe
Dimensiune font:
Inspecțiile fiscale s-au reluat destul de în forță și sunt destul de multe, a declarat Bianca Vlad, tax partner la Mazars, în cadrul TaxEU Forum. „Am observat că obiectivul este să încheie controalele cât mai repede. Dacă până acum ne confruntam cu controale care durau un an sau mai mult, acum încearcă să termine exact în termenul acela din Codul de procedură ca să nu mai aibă, probabil, alte probleme din punct de vedere procedural”, a spus ea.
- ANAF ar urma să se concentreze pe firmele care au beneficiat de rambursare TVA cu control ulterior
- Controlul s-a axat în ultima perioadă pe ajustări de TVA pentru stocuri neutilizate, bunuri, imobile neutilizate
- În viitor vor fi probleme legate de exporturi
- Anul 2021 va fi unul fierbinte, atât ca intensitate cât și ca număr de controale
- Au revenit în atenția Fiscului acele tranzacții fără scop economic
- Rămâne focusul pe prețuri de transfer, mai ales în cadrul multinaționalelor
- Fiscul continuă controalele pe zona tichetelor cadou, iar acum ar fi început pe voucherele eMag
- ANAF va continua controalele pe zona comerțului electronic
- ANAF are în vedere acțiuni concomitente și colaborative ale structurilor de inspecție fiscală, antifraudă fiscală și control venituri persoane fizice care să vizeze aspecte privind atât persoanele juridice implicate în activități cu caracter fraudulos
- Fiscul dorește eficientizarea acțiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale
"Sfatul meu pentru companii este să se pregătească pentru astfel de control, dacă nu l-au avut în ultimul timp, mai ales cei care în perioada asta au obținut TVA rambursat fără control", a afirmat Bianca Vlad.
- Aș putea spune că mai mult de 90% din companiile care au cerut TVA în perioada asta, au primit fără control. Parte din ei vor fi subiect de inspecție și atunci ar trebui să se pregătească, să se uite pe tipul de operațiuni pe care le fac. Dacă au operațiuni scutite, să se asigure că au documentele justificative și că sunt organizate cum trebuie, astfel încât când vine inspecția să nu le fie foarte greu să le colecteze
La rândul ei, Mariana Vizoli, consultant independent pe taxe, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor a spus că, din câte a văzut în ultimele opinii care i s-au solicitat, controlul s-a axat în ultima perioadă pe ajustări de TVA pentru stocuri neutilizate, bunuri, imobile neutilizate.
„În viitor vor fi probleme legate de exporturi. Exportul a suferit niște modificări semnificative începând din 2020 (modificări legislative n.r.). Dacă până atunci oricine făcea un export știa că dacă este înscris în caseta 2 va beneficia de scutirea TVA la export, acum lucrurile stau cu totul diferit”, a precizat ea.
Potrivit acesteia, în cazul acesta, Ministerul Finanțelor nu a redactat decât o adresă către Camera Consultanților Fiscali.
- Au revenit în atenția Fiscului acele tranzacții fără scop economic sau aranjamente neautentice.
- Rămâne focusul pe prețuri de transfer, mai ales în cadrul multinaționalelor. Ne așteptăm ca controalele în această zonă să fie întărite.
De asemenea, instituția dorește eficientizarea acțiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau