Lege adoptată de Parlament: Scutire de impozit pentru proprietarii care reduc chiria cu 30%
Dimensiune font:
Proprietarii care cedează spre închiriere imobile vor putea beneficia de scutire de impozit pentru veniturile din chirie, până la finalul anului 2020, dacă reduc chiria lunară cu 30% față de nivelul din februarie, conform unei legi adoptate de Parlament, dare care mai are nevoie să fie promulgată de președinte.
Legea adoptată marți de Camera Deputaților ca for decizional prevede:
„Art 2. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 84 alin. (1) - (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2020 nu sunt venituri impozabile veniturile din cedarea folosinței bunurilor imobile obţinute în baza unor contracte de închiriere/subînchiriere sau uzufruct.
(2) Contribuabilii care beneficiază de prevederile alin. (1) sunt aceia care reduc pe perioada anului 2020 contravaloarea folosinţei bunului imobil, stabilită în bani și/sau în natură, potrivit contractului încheiat între părți, cu cel puţin 30% faţă de contravaloarea folosinţei bunului imobil aferentă lunii februarie 2020.
(3) Perioada pe care contribuabilii pot beneficia de prevederile alin. (1) este perioada pe care s-a negociat scăderea contravalorii folosinţei bunului imobil, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.
De asemenea, chiria redusă cu 30% nu se mai adună la veniturile obținute din activități independente. Astfel, acești contribuabili vor avea o șansă în plus să nu depășească plafonul de 12 salarii minime brute pe an, de la care se calculează contribuții sociale obligatorii.
„Prin derogare de la prevederile art. 170 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2020 nu intră în plafonul de calcul anual definit la art. 170 alin. (2) contravaloarea folosinţei bunului imobil, stabilită în bani și/sau în natură, potrivit contractului încheiat între părți, redusă cu cel puţin 30% faţă de contravaloarea folosinţei bunului imobil aferentă lunii februarie 2020”, prevede legea adoptată marți.
De aceste scutiri beneficiază și persoanele fizice care în anul 2019 au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere, şi, începând cu anul 2020, au calificat aceste venituri în categoria veniturilor din activități independente. Aceasta tot cu condiția reducerii chiriei cu 30% față de februarie 2020.
În cazul firmelor care oferă imobile spre închiriere, acestea vor beneficia de o reducere cu 80% a impozitului pe profit, respectiv impozitului pe venitul microîntreprinderilor, dacă reduc cu cel puțin 20% chiriile față de luna februarie 2020. Reducerea de impozit se aplică până la finalul anului 2020 și numai pentru veniturile din chiriile scăzute cu minimum 20%.
„(6) În cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit şi ai celor care datorează impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, veniturile din cedarea folosinței bunurilor imobile obţinute în baza unor contracte de închiriere/subînchiriere sau uzufruct sunt impozabile doar în proporţie de 80% din valoarea lor.
(7) Contribuabilii care beneficiază de prevederile alin. (6) sunt aceia care reduc pe perioada anului 2020 contravaloarea folosinţei bunului imobil, stabilită în bani și/sau în natură, potrivit contractului încheiat între părți, cu cel puţin 20% faţă de contravaloarea folosinţei bunului imobil aferentă lunii februarie 2020.
(8) Veniturile pentru care se beneficiază de prevederile alin. (6) sunt doar acele venituri rezultate din contractele pentru care contribuabilii au redus contravaloarea folosinţei bunului imobile, potrivit alin (7).
(9) Perioada pe care contribuabilii pot beneficia de prevederile alin. (6) este perioada pe care s-a negociat scăderea contravalorii folosinţei bunului imobil, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020”, prevede legea trecută marți de Parlament.
Aceste scutiri sau reduceri de impozit nu sunt deloc substanțiale comparativ cu banii pierduți de proprietari - persoane fizice sau firme - prin reducerea chiriei. Însă, în cazurile în care proprietarii respectivi au fost nevoiți să reducă chiria pentru a nu rămâne cu imobilele goale, scutirirea sau reducerea de impozit poate fi binevenită.
Amânarea plății chiriei de către firme sau populație
O altă prevedere a legii trecute prin Parlament stipulează că chiriașii pot beneficia de amânarea plățiii chiriei pe perioada stării de urgență plus o lună după aceea.
Prin ordonanța de urgență 29/2020, Guvernul a dat deja posibilitatea firmelor să-și amâne plata chiriilor către proprietari pe perioada stării de urgență, însă legea votată de Parlament mai prelungește cu o lună facilitatea.
O altă noutate adusă de legea din Parlament este extinderea categoriilor de chiriași beneficiari și la populație.
În plus, legea prevede o protecție pentru proprietarii de imobile care ar avea de suferit din cauza amînării chiriilor. Aceștia ar urma să-și primească totuși banii pe chiriile din perioada de amânare, dar nu de la chiriași, ci de la ANAF, care ar urma să plătească cu bani de la bugetul de stat în locul locatarilor.
Chiriașii care beneficiază de amânarea chiriilor rămân apoi să plătească organului fiscal chiriile respective, în mod eșalonat, în rate lunare egale pânî la finalul anului 2020. Chiriașii care nu-și respectă această obligație vor fi executați silit de ANAF, conform legii aprobate de Parlament.
Nu toți chiriașii vor putea însă beneficia de această amânare la plata chiriei, ci numai cei care au suferit o întrerupere de activitate sau reduceri de venituri ori incasari cu cel putin 15% in luna martie 2020 fata de media anului 2019.
O altă condiție este ca valoarea maximă a chiriei lunare să fie de maximum 10.000 de lei pentru operatorii economici pentru fiecare locatie și de maximum 2.000 de lei pentru persoane fizice pentru o singura locatie.
Întreaga procedură ar urma să fie inițiată printr-o cerere depusă la Fisc, cu acordul comun al chiriașului și al proprietarului.
Aceste prevederi, de amânare a plății chiriilor, au totuși șanse mici să ajungă să fie aplicate. Starea de urgență se termină pe 15 mai 2020, ceea ce înseamnă că până pe 15 iunie ar urma să fie valabilă facilitatea pentru chiriași.
Având în vedere că PNL s-a opus acestei legi, este de așteptat ca președintele Iohannis să nu o promulge și să o retrimită spre reexaminare la Parlament. Și după o eventuală promulgare, legea mai trebuie publicată în Monitorul Oficial, iar apoi mai curge un termen de 15 zile până la care Guvernul trebuie să elaboreze proceduri de punere în aplicare.
aplicare.
Amendamente Lege Chirii by Claudiu on Scribd
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau