Modificări din mers la Programul „Rabla 2013“
Dimensiune font:
* ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat că „a schimbat viziunea“ privind distribuirea tichetelor * până acum, la Iaşi, au ajuns doar 108 vouchere care s-au epuizat în câteva ore * deşi proprietarii de maşini admişi de colectori încă nu au fost validaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu, site-urile abundă în anunţuri de vânzare a tichetelor pentru înnoirea parcului auto
La câteva zile de la distribuirea primelor tichete din Programul „Rabla 2013“, ministrul Mediului, Rovana Plumb a anunţat primele modificări.
COZI COMUNISTE LA PROGRAMUL „RABLA 2013“
„N-am schimbat regulile în timpul jocului, dar am schimbat puţin viziunea privind distribuirea tichetelor pentru programul Rabla. Dacă la începutul programului anunţam că sunt 17.000 de tichete pentru persoanele fizice şi juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţii, astăzi pot să vă spun că am schimbat programul în sensul că vom acorda 17.000 de tichete numai pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice vor intra în grupa celor 3.000 alături de instituţii”, a declarat Rovana Plumb, într-un interviu acordat unui cotidian central.
Ministrul a exlicar şi de ce în judeţe au ajuns doar 25% din tichete. „Anul acesta am schimbat filosofia. Am vrut să avem o monitorizare mai bună şi un control clar în ceea ce priveşte distribuirea tichetelor. Suntem conştienţi că un număr de 20.000 de tichete raportate la 3,2 milioane de maşini mai vechi de 10 ani nu înseamnă nimic. Însă, este o mână întinsă de ajutor în sensul că putem să scoatem prin aceste tichete peste 20.000 de maşini care poluează. Am încercat ca toată procedura să fie deschisă şi transparentă astfel încât să fie o informare permanentă pentru persoanele fizice şi juridice”, a spus ministrul.
Birocraţie în programul de înnoire a parcului auto
Cu toate acestea, colectorii din capitala Moldovei susţin că nu pot estima în cât timp vor putea cere o nouă tranşă de vouchere. „Softul prin care trebuie validate datele legate de maşinile şi proprietarii admişi de noi în program a fost funcţional abia de luni seară. Noi am introdus datele, dar nici până acum nu am primit validarea. Cei de la AFM au transmis că în 5 zile validează“, a explicat Călin Luca, administratorul unuia din cele 9 centre de colectare avizate la nivelul judeţului Iaşi. Potrivit normelor AFM, colectorii pot cere noi tichete abia după ce „epuizează stocul de tichete primit iniţial“.
Deşi Administraţia Fondului pentru Mediu nu a validat încă dosare avizate de colectori la nivel local, proprietarii de maşini care au reuşit să intre în program au postat zeci de anunţuri de vânzare a tichetelor. Preţul variază între 4.500 şi 6.000 de lei. Tichetele pot fi valorificate în 45 de zile de la primire la unul dintre producătorii avizaţi de AFM. La nivelul judeţului Iaşi sunt validaţi: Sandra Trading, Moldotrans Auto, Casa Auto, Tester, Ande Motors, Trans-Car Company şi Ati Motors Holding. (Alina Stan)
În evidenţele AFM, în Iaşi, sunt peste 84.500 de autovehicule cu o vechime mai mare de 10 ani, în timp ce la Bacău sunt peste 81.000, la Botoşani-42.550, Neamţ-67.769, Suceava-99.782, iar la Vaslui parcul auto are peste 37.600 de maşini.
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau