Moldovenii au dat năvală să-și asigure casele!
Dimensiune font:
* cea mai mare creștere a numărului de polițe PAID se înregistrează în județul Vaslui, unde, de la începutul anului, creșterea a depășit 50 de procente * singurul județ unde numărul polițelor este în scădere, în mediul urban, este Bacăul, iar județul cu cele mai multe polițe obligatorii încheiate în mediul rural este Suceava - 24.744 * în primele șapte luni ale anului, în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est s-au încheiat 7.140 polițe de asigurare obligatorii, aproape jumătate dintre acestea în județul Iași
Încă 3.150 de ieșeni și-au asigurat locuințele, în acest an, prin Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), numărul total de polițe ajungând acum la 61.681, cu 3.711 mai multe decât în iulie 2020 și cu 5.360 în plus față de iulie 2019. Cu toate acestea, numărul asigurărilor obligatorii de locuințe rămâne unul foarte mic, fie doar și prin prisma faptului că Iașul a coborât pe poziția a 8-a în topul național, după București, Brașov, Timiș, Cluj, Constanța, Prahova și Ilfov.
În ciuda acestei triste realități, trebuie menționat faptul că numărul asigurărilor obligatorii semnate în mediul rural ieșean a crescut cu 20% în ultimii doi ani, ajungând acum la 17.455, față de 14.540 în iulie 2019.
Singurul județ din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est unde numărul polițelor a înregistrat un recul, în acest an, în mediul urban, este Bacăul , iar județul cu cele mai multe polițe obligatorii încheiate în mediul rural este Suceava - 24.744. De altfel, Suceava este singurul județ din țară unde numărul polițelor încheiate în mediul rural este superior celor din mediul urban. Cu toate acestea, sucevenii din zona urbană au dat năvală la asigurări, creșterea fiind una însemnată, de 416 unități, ajungând acum la 22.276 contracte.
Cea mai mare creștere se înregistrează, însă, în județul Vaslui, unde cifrele sunt extraordinar de îmbucurătoare. Practic, de la începutul anului, creșterea în mediul rural a depășit 50 de procente, numărul polițelor ajungând acum la 4.676! Prin urmare, Vasluiul a scăpat de penultina poziție din coada clasamentului național, devansând acum cinci județe, printre care Brăila, Tulcea, Mehedinți, Ialomița și Călărași.
În total, în primele șapte luni ale anului, în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est s-au încheiat 7.140 polițe de asigurare obligatorii,aproape jumătate dintre acestea în județul Iași.
Polițele PAID costă între 10 și 20 de euro
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.
PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăți de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări și Uniqa Asigurări), acționari PAID.
Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații, alunecări de teren.
Activitatea societății de asigurări PAID în România a început în februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuințe a fost în data de 15 iulie 2010.
Polițele PAD costă 20 euro în cazul locuințelor tip A (construcția cu structură de rezistența din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic) și 10 euro în cazul locuințelor de tip B (onstrucția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic) și se pot achita numai prin prime unice.
„Din pacate, 4 din 5 locuințe ramân neasigurate”
Nerespectarea de către proprietari, fie persoane fizice, fie juridice a obligației de asigurare a locuințelor împotriva dezastrelor naturale se poate sancționa cu amenda de la 100 la 500 lei de către primăriile de pe raza cărora se află locuința în cauză. Până în prezent însă nu a fost înregistrat niciun caz de amendare a vreunui cetățean din această cauză. „Primul motiv este lipsa informației la nivelul publicului larg, urmat de o lipsă de încredere generală, care se transpune și asupra sistemului de asigurări destul de tulburat în ultimii ani de situații dificile. Azi sunt în vigoare peste 1,8 milioane de polițe PAID și 1,55 milioane de polițe facultative așa că, majoritatea asiguraților au ambele polițe încheiate. Din pacate, 4 din 5 locuințe ramân neasigurate”, a precizat Cosmin Tudor, director dezvoltare PAID România.
Companiile de asigurări din România au atașat în ultima vreme în produsele de asigurare facultativă a locuinței și riscul de infiltrații, multe blocuri din Capitală având această problemă la etajele superioare. Însă, acest risc este acoperit în limita sumei de 1.000 de lei și o singură dată. Ulterior, dacă cauza infiltrației, respectiv repararea acoperișului nu este făcută, avaria nu mai poate fi despăgubită și următoarele dăți.
Apoi, asiguratorii și-au făcut polițele mai atractive prin adăugarea de asistență tehnică la asigurarea facultativă. Acest fapt presupune ca, dacă ai o problemă cu țevile sau instalația electrică, în două ore de la sesizare va sosi la domiciuliul asiguratului un instalator sau un electrician.
Oana POPA, Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau