Moldovenii renunţă la asigurările obligatorii de locuinţe!
Dimensiune font:
* pe parcursul anului trecut, în Regiunea de Nord-Est, doar trei judeţe au înregistrat creşteri la contractarea de asigurări obligatorii de locuinţe, la Iaşi, Suceava şi Vaslui * faţă de anul 2020, la Vaslui numărul poliţelor a urcat uşor, fiind înregistrate 1.607 asigurări în plus în mediul rural! * situaţia cea mai puţin plăcută este consemnată în judeţul Bacău, care a pierdut, faţă de anul precedent, 3.760 poliţe * Suceava rămâne singurul judeţ din ţară unde numărul asigurărilor de locuinţe din mediul rural este mai mare decât cel din mediul urban * în judeţul Iaşi sunt în vigoare 61.703 poliţe de asigurare locuinţă, cu 1.878 mai multe decât în 2020
Deşi a înregistrat anul trecut o creştere cu 4% a portofoliului, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) nu mai are resurse de creştere.
Nicoleta Radu, directorul general al PAID, consideră că în ţară există un grad extrem de redus de înţelegere, de cunoaştere a existenţei legii privind asigurarea obligatorie de locuință. „Oamenii care conduc anumite comunităţi au un grad redus de înţelegere, de încredere faţă de sistemul de asigurări, în general... Fără ca reprezentanţii autorităţilor să înţeleagă exact despre ce e vorba în această lege a asigurărilor, nu vom putea niciodată să creştem mai mult decât am făcut-o până acum, respectiv cu o creştere de o singură cifră... Nu avem motive să estimăm o creştere mai mare, mult mai mare anul acesta fără o implicare a autorităţilor”, susţine Nicoleta Radu.
Anul trecut a adus o ușoară creştere a gradului de acoperire printr-o asigurare obligatorie a locuinței. 1.819.113 locuințe erau asigurate printr-o poliță PAD, la finalul anului 2021, faţă de 1.753.520 în decembrie 2020.
Doar trei judeţe pe creştere, în regiunea Moldovei
Renunţări la poliţele de asigurare s-au consemnat şi în Regiunea de Nord-Est a ţării, unde doar trei judeţe au înregistrat ceva creşteri pe parcursul anului trecut - Iaşi, Suceava şi Vaslui.
La Iaşi, anul trecut au fost înregistrate, în mediul rural, cu 1.878 mai multe poliţe PAD decât în 2020 (total 18.259), creşterea din mediul urban fiind de doar 331 poliţe (total 43.444). În total, în judeţul Iaşi sunt în vigoare 61.703 poliţe de asigurare locuinţă, faţă de doar 59.494, la finalul anului 2020.
Suceava rămâne singurul judeţ din ţară unde numărul asigurărilor de locuinţe din mediul rural este mai mare decât cel din mediul urban - 22.130 urban, 25.022 rural. În comparaţie cu primul an pandemic, anul trecut a crescut numărul asigurărilor obligatorii cu 1.710, cele mai multe în mediul rural – 1.607.
Surpriza vine însă din judeţul Vaslui, care a urcat opt poziţii în topul naţional PAID, părăsind, pentru prima dată, penultimul loc. Astăzi, 15.555 vasluieni beneficiază de o poliţă de asigurare împotriva dezastrelor naturale, 10.923 în mediul urban. Faţă de anul 2020, numărul poliţelor este cu 1.710 mai mare, fiind înregistrate 1.607 asigurări în plus în mediul rural!
Celelalte trei judeţe din regiune au înregistrat, anul trecut, scăderi în ceea ce priveşte asigurările obligatorii de locuinţe, situaţia cea mai puţin plăcută fiind consemnată în Bacău, care a pierdut, faţă de anul precedent, 3.760 poliţe, coborând la un total de 39.065 asigurări PAID.
La Botoşani scăderea anuală este de doar 68 de poliţe (total în vigoare 14.862 asigurări), iar în judeţul Neamţ se înregistrează 27.298 poliţe, cu 398 mai puţine raportat la anul 2020.
„Unii nu vor să se alinieze la o anumită regulă”
La nivel naţional, regiunile cu cele mai multe locuințe asigurate sunt, în continuare, Transilvania (21,1% din totalul polițelor), București (19,8%) și Muntenia (18,6%). La polul opus, cele mai puține locuințe asigurate sunt în Bucovina (3,4% din totalul polițelor), Maramureș (3,2%), Crișana (4,8%) și Dobrogea (4,5%). „Asigurarea obligatorie este precum vaccinul. Unii înţeleg importanţa lui, alţii nu înţeleg. Pentru cei care nu înţeleg trebuie probabil să nu-i mai lăsăm să intre la mall. Asta este. Aţi văzut că numai după ce autorităţile au luat măsuri de genul acesta oamenii au înţeles importanţa vaccinului. În general, oamenii înţeleg în totalitate, unii nu înţeleg, unii nu vor neapărat să se alinieze la o anumită regulă. Deci, dacă e lege, trebuie neapărat să fie aplicată”, susţine Nicoleta Radu, directorul general al PAID.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurari obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.
PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăți de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări și Uniqa Asigurări), acționari PAID.
Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur , inundații, alunecări de teren. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau